Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Architekti, kteří navrhují domy na míru majitelům i pozemkům

  1:00aktualizováno  1:00
Tentokrát jsme pro vás vybrali na první pohled tři rozdílné domy. Každý z nich pro jiného klienta, s jinými vstupními podmínkami a na jiném místě. Co je spojuje? Osobitý přístup k potřebám klienta a moderní myšlení architektů z ateliéru Labor 13.

Dům ve Pstruží má neobvyklý půdorys, který vybíhá do tří paprsků. | foto: Jiří Vaněk, studio Flusser a Labor 13

Na otázky odpovídá Ing. arch. Martin Vomastek ze studia Labor 13:

Rodinný dům Pstruží

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopisu Domov.

Komu je určený dům tento rodinný dům?
Rodinný dům ve Pstruží jsme navrhli pro mladou rodinu se třemi dětmi. Klienti na nás dostali doporučení od stavební firmy, se kterou spolupracujeme. Navíc naši práci znali, nedaleko Pstruží stojí hotel v Čeladné, který jsme dokončili v roce 2011.

V ateliéru domu přezdíváme Mercedes, díky jeho neobvyklému půdorysu, který vybíhá do tří paprsků a rozčleňuje pozemek do stejného počtu účelově odlišných zahrad: technické zahrady s garáží a skladem dřeva, intimní zahrady propojené s kuchyní a hlavní otevřené zahrady s výhledem do krajiny…“

Při pohledu na půdorys domu člověka upoutá jeho tvar. Jak vznikl?
Tvar domu jsme uzpůsobili specifické­mu sklonu a položení pozemku. Hlavní hmota je zalomená podle vrstev­ni­ce tak, abychom co nejvíce omezili zemní práce.

Fotogalerie

K domu je přičleněn ne­zateplený zahradní domek, kam ro­di­na ukládá kola, lyže, zahradní náčiní a další věci, které není nutné sklado­vat přímo v domě. Budova sa­motná se člení na tři části, vstupní část s tech­nickým zázemím a dvě obytná křídla, z nichž jedno patří rodičům a druhé dětem.

Obě obytné části jsou rozděleny patrem…
To ano, jedna přechází v druhou skrze hlavní prostor umístěný ve středu domu. Ten je otevřený do krovu a spojuje v sobě obývací pokoj s kuchyňským koutem. Jídelní stůl jsme umístili do samého středu domu: myslíme si, že je symbolickým středem rodinného života, kde se scházejí rodiče s dětmi a hosté. (Více o tomto domě se dočtete zde.)

Obývacímu pokoji s krbem vévodí velké fixní okno s výhledem na Beskydy. Úplně zde chybí televize. Pro ni jsme vyhradili otevřený tele­vi­zní koutek na galerii nad kuchyní, od­kud se vchází do pracovny. Pod ní je umístěna ložnice rodičů a na opač­ném konci mezonetový dětský pokoj.

Obývacímu pokoji s krbem vévodí velké fixní okno s výhledem na Beskydy.

Obývacímu pokoji s krbem vévodí velké fixní okno s výhledem na Beskydy.

V převýšeném prostoru využíváte horního osvětlení. Děláte to záměrně?
Se světlem pracujeme rádi. Zvláště v obytných prostorech se vždycky snažíme, aby byly osvětleny z různých stran. Interiéru to dodává atmosféru a obyvatelům domu zase příjemný po­cit.

Tento princip se snažíme aplikovat u všech domů. Najdete jej například i u rodinného domu v Chomutově, kde jsme nad zapuštěným obývacím po­kojem vytvořili světlík.

Vizitka domu

Dispozice: 6 + kk

Užitná plocha: 140 m2

Stavební konstrukce: dřevostavba

Stěny: dřevěné s modřínovým obkladem

Střecha: plechová krytina

Podlahy: v centrálním prostoru a v koupelnách z vinylu, v ložnicích dřevěné lepené podlahy

Stropy: v hlavním prostoru ze dřeva s bílou lazurou, jinde bílý sádrokartonový podhled

Vytápění: podlahové

Realizace: 2011

Rodinný dům Chomutov

Po zvážení všech okolností a jejich benefitů jsme navrhli dům, který z nich přímo vychází, přijímá je a dále rozvíjí. Představuje jej geometricky jednoduchá jednopodlažní stavba obdélníkového půdorysu, kterou jsme umístili na severní hranu parcely. Účel je jasný: maximálně uvolnit nezastavěnou část pozemku pro velkou zahradu a podpořit nabízející se možnost výhledu.

Dům v Chomutově představuje geometricky jednoduchá jednopodlažní stavba...

Dům představuje geometricky jednoduchá jednopodlažní stavba obdélníkového půdorysu.

Návrh odráží i požadavek investora, jenž si přál prostornou garáž, kterou jsme tedy zapustili do terénu pod obytnou část domu.

Celkové působení hmoty domu výrazně umocňuje velkoryse pojaté betonové schodiště, jež vede přes celou zahradu kolmo pod hranu stavby, odkud pokračuje ve své odlehčené variaci na pobytovou terasu, ze které se vchází do domu.

Více se dočtete o tomto domě zde.

Vizitka domu

Dispozice: 4 + kk

Užitná plocha: 450 m2

Stavební konstrukce: zděná

Stěny: betonový suterén, zděné stěny patra

Střecha: betonová deska + fólie

Podlahy: dřevěné lepené, v koupelnách dlažba, v suterénu betonová stěrka

Stropy: omítané / sádrokartonové

Vytápění: podlahové

Realizace: 2015

Chata působí jako jeden celek. Toho se dosáhlo pomocí dvou do sebe zaklesnutých...

Chata působí jako jeden celek. Toho se dosáhlo pomocí dvou do sebe zaklesnutých pultových střech.

Rodinný dům Řevnice

Rekreační objekt v Řevnicích vznikl na základě touhy investora nahradit původní dosluhující chatu za komfortnější objekt, kam by mohl nezávisle na sobě jezdit investor s rodinou a zároveň jejich babička. Tvar pozemku, jeho sklon a plánovaný způsob využití chaty zásadně ovlivnily celkový koncept domu.

Chata je navržena jako dřevostavba půdorysného tvaru „L“. Dispozičně jsme objekt rozdělili na dvě části: nižší, přízemní část je umístěna podél severní hranice pozemku. V této části najdete obytný prostor pro babičku s veškerým příslušenstvím, je koncipován jako bezbariérový.

Chata v Řevniccíh je navržena jako dřevostavba půdorysného tvaru „L“.

Chata je navržena jako dřevostavba půdorysného tvaru „L“.

Vyšší část domu jsme navrhli pro čtyřčlennou rodinu. Tato část kopíruje terénní nerovnost pozemku, což v interiéru umožňuje výškové členění prostoru na přízemí, mezipatro a podkroví.

Přestože je chata navržena jako dva samostatně fungující objekty včetně veškerého příslušenství, dohromady působí jako jeden celek. Toho se dosáhlo pomocí dvou do sebe zaklesnutých pultových střech.

Vizitka domu

Dispozice: 1 + kk a 3 + kk

Užitná plocha: 105 m2

Stavební konstrukce: dřevostavba z panelů

Stěny: dřevěné panely s modřínovým obkladem

Střecha: plechová krytina

Podlahy: ve všech obytných prostorách opatřeny dřevěnou masivní nášlapnou vrstvou z kouřového dubu

Vytápění: krb, objekt se nevytápí celoročně

Realizace: 2015

Labor 13

Architektonické studio Labor 13 založila v Praze v roce 2007 trojice architektů – Martin Vomastek, Albert Pražák a Jiří Bardoděj. Kancelář poskytuje kompletní architektonický a stavebně technický servis a při návrzích projektů úzce spolupracuje s klienty s cílem nalezení inovativního a nákladově efektivního řešení.

Další zajímavé návštěvy a rozhovory najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Z Microny v Modřanech bude loftový unikát s autovýtahem až do obýváku

Zajímavostí projektu je autovýtah. Vizualizace je od studia I.D.Arch.

Luxusní dům v pražských Modřanech v bývalé továrně na letecké přístroje bude mít výtah pro auta s parkováním přímo u...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Další z rubriky

Každý šestý Čech žije v domě, kde vlhko či plísně škodí jeho zdraví

Pro zajištění dostatečného osvětlení se doporučuje, aby prosklená plocha...

Vlhké domy, nedostatek světla či plísně v nich, to vše končívá zdravotními potížemi, jako jsou třeba alergie či astma....

Luxusní dům s vnitřním bazénem a terasou je splněným snem majitelů

Opěrná stěna dělí pozemek na dvě části: na velkou zpevněnou plochu vedoucí k...

Velkorysé prostory, nejmodernější vybavení, vlastní bazén, terasa a zahrada, která nedá skoro žádnou práci, to jsou...

Architekti, kteří mají radši rekonstrukce než novostavby. Ctí historii

Venkovské stavení v Ovesné Lhotě bylo postaveno v 17. století.

V přírodě se koloběh nezastaví. Nové vystřídá staré. Podobně tomu bývá i u domů. Starý dům je opravený a některé jeho...

Najdete na iDNES.cz