Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevostavba ve tvaru Y má vše, co si rodina přála. I nízké náklady

  1:00aktualizováno  1:00
Atypický dům, který se doslova rozpíná do tří stran, nevznikl jako rozmar. Architekti ze studia Labor13 jej navrhli přesně na míru pozemku a přání jeho majitelů.

Architekti ze studia Labor13 navrhli dům přesně na míru pozemku a přání jeho majitelů. | foto: Jiří Vaněk a Jana Labuťová

Mladá rodina se chtěla přestěhovat z města do přírody. Obec v Moravskoslezském kraji již znali, líbil se jim nejen čerstvý vzduch, ale i parcela v mírném svahu, kterou jako tři dobré sudičky obklopují tři horská pásma. „Myslím, že jsme si vybrali jednoznačně nejlepší z pozemků, které se tu nabízely,“ vysvětluje majitel domu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

„Z obývacího pokoje vidíme celé pásmo Lysé hory, z ložnice máme výhled na Smrk a za zády se nám tyčí Ondřejník... Bezprostředně před naším domem je volný cíp zahrady a cesta, takže se nedíváme sousedním domům do oken, jak to v nové zástavbě někdy nevyhnutelně bývá,“ popisuje majitel.

Obec je v nadmořské výšce 455 metrů, ale žije se zde jako na horách. V sousedních obcích jsou dětské vleky, do lyžařského areálu s lanovkou dojedete autem za 10 minut.

Tato jedinečná konstelace si žádala zvláštní přístup. Cesta za tím pravým architektem, který by se zhostil tohoto úkolu, vedla trochu oklikou: manželům se líbil moderní hotel, který stojí nedaleko, a přes dodavatelskou firmu vedla cesta k jejím autorům z ateliéru Labor 13.

Jejich hlavním úkolem bylo zhodnotit nádherné výhledy a vytvořit komfortní bydlení s velkým otevřeným společným prostorem, oddělenou zónou rodičů a dětí, s dostatkem světla a pohodlí.

Dřevo byla jasná volba

Také architekti byli pozemkem nadšeni. Synergií atypického tvaru a orientace parcely, požadavků na výhledy a soukromí vznikl koncept domu ve tvaru Y se třemi rameny, směřujícími k východu, jihu a západu.

Fotogalerie

Rozdělují parcelu na část vstupní s parkovacím stáním, část výhledovou a soukromou, kde je „schována“ terasa. Každé z ramen má jasně vymezenou funkci (zóna zázemí s hlavním vstupem do domu, rodičovská ložnice s příslušenstvím, zóna dětí).

Vzájemně se propojují v ústředním obývacím prostoru, široce otevřeném k jihovýchodu, směrem k pásmu Beskyd. Tady se všichni společně věnují vaření, stolování, relaxaci, je tu i sezení a pracovna hlavy rodiny, umístěná v řídicí poloze, na galerii nad kuchyní.

Na jižní a západní straně k domu přiléhají dvě terasy. Garážové stání a dílny stojí samostatně v horní části pozemku, odděleny od domu dlážděnou plochou s venkovním grilem.

„Protože jsme stavěli na dálku a nemohli jsme hlídat stavbu dva roky, rozhodli jsme se pro montovanou dřevostavbu,“ pokračuje majitelka, „a jsme velmi překvapeni, jaká je v domě příjemná atmosféra. Také náklady na provoz takto velké domácnosti jsou překvapivě nízké.“

Dřevo tvoří i obklad fasády, neupravený modřín je předurčen postupně stárnout a jeho šedá patina časem zapojí stavbu do přírody.

Čtyři metry široké, pevně zasklené okno s výhledem na panoráma Beskyd a Lysé...

Čtyři metry široké, pevně zasklené okno s výhledem na panoráma Beskyd a Lysé hory nahrazuje velký obraz, žádné dekorace v domě nejsou potřeba.

Již při prvním pohledu do interiéru je vidět, že celému domu vládnou výhledy ven. Společná obývací část otevřená do krovu má impozantní dimenzi, horská pásma jako by vstupovala panoramatickou prosklenou plochou až k jídelnímu stolu a bydlela s rodinou. Žádné dekorace, obrazy ani designové solitéry nemohou konkurovat této úchvatné společnosti.

Vybavení je proto účelné, jednoduché, omezuje se na to, co je k životu opravdu potřeba, ale s důrazem na kvalitu materiálu a provedení. Převažuje přírodní dubové dřevo.

Aby nepůsobilo „chalupářským“ či rustikálním dojmem, jsou veškeré dřevěné povrchy bělené, včetně decentního na míru vyrobeného nábytku. Tato úprava zjemňuje kresbu, ale ponechávají jí příjemnou autentickou strukturu, která dokresluje jedinečný ráz bydlení v náručí krásné přírody.

Tato dřevostavba soutěží v anketě Dřevěná stavba roku v kategorii Moderní dřevostavba - realizace. Více zde.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 163 m2 (+ sklad + parkovací stání)

Užitná plocha: 177 m2

Konstrukce: betonová základová deska, montovaná dřevostavba – nosný skeletový systém, sendvičový obvodový plášť, vnější obložení neupravený sibiřský modřín, dřevěné trámové stropy, střešní krytina plechová

Výplně otvorů: okna dřevěná pevně zasklená, otevíravá a posuvná s izolačními trojskly, střešní okna Velux, předokenní žaluzie na elektrický pohon, dveře posuvné do pouzdra a otevíravé do bezfalcových zárubní

Vytápění: teplovodní podlah. vytápění + radiátory, elektrokotel, krb s krbovou vložkou, dům je nízkoenergetický

Dodavatel stavby, výroba a montáž: Vesper Frames s. r. o

Fasáda z neupraveného modřínu propůjčuje domu autentický vzhled tradičních...

Fasáda z neupraveného modřínu propůjčuje domu autentický vzhled tradičních dřevěných stavení. Velké okno ve vnitřním rohu naznačuje těžiště domu.

Autoři

Ateliér Labor 13

Ing. arch. Martin Vomastek, MgA. Albert Pražák, Ing. Jiří Bardoděj, Ing. arch. Jakub Heidler

Architektonický ateliér Labor13 založili v Praze v roce 2007 architekti Martin Vomastek, Albert Pražák a Jiří Bardoděj. Poskytuje kompletní architektonický a stavebně-technický servis, včetně návrhů a dodávek interiérů a služeb v oblasti výstavnictví.

V portfoliu projektů a realizací má především rezidenční stavby, rodinné a bytové domy, bytové interiéry a reprezentativní interiéry firemních pracovišť. Na projektech pracuje kancelář zásadně kolektivně, nejraději řeší stavbu od studie až po realizaci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...



Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...

Byt prozářila barva mědi a teplé dřevo. Byt 3+kk vsadil na detaily

Kuchyň je s jídelní a obývací části spojena velkým „podávacím okénkem“. Měděné...

Pro architekta nebývá ideální, když do projektu vstupuje až v okamžiku, kdy už jsou hotové stavební úpravy a interiér...



Další z rubriky

Dům, kde se neřešily náklady, ale pouze horko a soukromí majitelů

Kamenný obklad a uzavřená fasáda činí z domu na rohové parcele pevnost, do níž...

Vnitřní prostor maximálně otevřený do zahrady je hlavní mantra současného moderního bydlení. Představujeme vám dům,...

Každý šestý Čech žije v domě, kde vlhko či plísně škodí jeho zdraví

Pro zajištění dostatečného osvětlení se doporučuje, aby prosklená plocha...

Vlhké domy, nedostatek světla či plísně v nich, to vše končívá zdravotními potížemi, jako jsou třeba alergie či astma....

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký.

Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm...



Najdete na iDNES.cz