Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům s výhledem udivuje velkorysým schodištěm přes celou zahradu

  1:00aktualizováno  1:00
Dům by se měl navrhovat doslova pozemku na míru, aby se mohly využít všechny jeho benefity. V případě projektu rodinného domu v Chomutově tak sehrála důležitou roli geografická poloha pozemku i jeho jižní orientace s výhledem na město.

Velkoryse pojaté betonové schodiště vede přes celou zahradu kolmo pod hranu stavby. | foto: Erik Švamberk

Svažitý terén na samém okraji města nabídl investorům neopakovatelný pohled přes městskou krajinu. To společně s příjemnou orientací na jih přivedlo architekty z ateliéru Labor 13 k návrhu domu, který maximálně využívá výhody pozemku.

„Dům představuje geometricky jednoduchou jednopodlažní stavbu obdélníkového půdorysu, kterou jsme umístili na severní hranu parcely. Účel byl jasný: maximálně uvolnit nezastavěnou část pozemku pro velkou zahradu a podpořit nabízející se možnost výhledu,“ vysvětluje architekt Martin Vomastek z ateliéru Labor 13, který společně s kolegy Jiřím Bardodějem a Albertem Pražákem stavbu navrhl.

Majitel si přál velkou garáž. Architekti ji zapustili do terénu pod obytnou...

Majitel si přál velkou garáž, architekti ji tak zapustili do terénu pod obytnou část domu.

Autoři projektu respektovali i požadavek investora, který si přál prostornou garáž. Tu architekti zapustili do terénu pod obytnou část domu.

Schodiště jako dominanta

Při pohledu na dům na svažitém pozemku upoutá na prvním místě velkoryse pojaté betonové schodiště, které vede přes celou zahradu kolmo pod hranu stavby. Odtud pokračuje v odlehčené variaci na pobytovou terasu, z níž se vchází do domu.

„Jasná čitelnost vnějšího tvaru budovy se propisuje i do logického uspořádání pokojů, které jsou řazeny podélně vedle sebe a jejichž jednu stěnu vždy tvoří kompletně prosklené průčelí,“ upozorňuje Ing. Jiří Bardoděj.

Fotogalerie

Nejvýhodnější polohu s nejlepším výhledem zaujímá hlavní a největší místnost, spojený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Kvůli poměrně hlubokému zapuštění interiérů do vnitřní dispozice domu umístili architekti nad tuto obývací místnost stropní světlík, který zvětšuje výšku stropu a vpouští do prostoru denní světlo.

Prostor mezi odpočivnou zónou a kuchyní odděluje pouze nízká soustava skříní ve tvaru písmene L, jejíž delší část vybíhá od rohového krbu podél stěny s televizí ke kuchyňskému pultu. Vznikla tak jednoduchá lavice pro posezení při vaření či odpočinek.

Může se hodit

Domy Herink

Domy Herink

Domy Herink - cenově výhodné rodinné domy s prostornou zahradou.

Více na Reality.iDNES.cz.

Tvar i materiál pultu s žulovou deskou přebírá také kuchyňská linka. Veškeré další kuchyňské spotřebiče a úložné prostory se skrývají v materiálově neutrální bílé stěně.

„Vizuálně nejlákavější objekt tohoto prostoru jsou však svítidla od designéra Ingo Maurera s plátkovým zlatem, jejichž sytě červené závěsy vytvářejí zajímavý detail v barevné souhře se subtilní konstrukcí konferenčních stolů,“ dodává architekt Albert Pražák.

Dům s logickou dispozicí

Přední stěnu pokojů tvoří kompletně prosklené průčelí.

Přední stěnu pokojů tvoří kompletně prosklené průčelí.

Ze způsobu umístění pokojů na jižní straně domu vyplývá logicky i vnitřní komunikace, kterou tvoří jediná úzká chodba s důmyslným řešením obkladů. Na jedné straně chodby umístili architekti vestavěné úložné prostory a je zde i přístup do menší koupelny se sprchou.

Ve druhé stěně pak najdete dveře do dalších obytných místností. Obkladový materiál použitý na stěně pokračuje i do pokojů, kde z něj byly vyrobené dveře skříní, takže se vytrácí dojem pouhé nosné stěny.

Pokud jde o rozměry a zařízení, odpovídá dětský pokoj pracovně, velkorysejší prostor pak nabízí ložnice manželů, jejíž dvě stěny představují rozměrné tabule skla průčelí.

Ložnice sdílí s druhou, větší koupelnou jakousi „soukromou“ terasu, jež pokračuje úzkým pruhem podél pracovny a dětského pokoje v rozlehlou, hlavní pobytovou terasu. Ta dále přechází ve venkovní bazén.

Kvůli poměrně hlubokému zapuštění interiérů do vnitřní dispozice domu...

Kvůli poměrně hlubokému zapuštění interiérů do vnitřní dispozice domu architekti „nadstavili“ nad tuto obývací místnost světlík, který zvětšuje výšku stropu a vpouští do prostoru denní světlo.

Zasunutí koupelny s vanou za hranu obytných pokojů poskytuje potřebné soukromí a současně nebrání pro dům důležitému výhledu. Neutrální vzhled betonové stěrky zde kontrastuje s výrazně růžovým sklem.

„Naším vizuálním záměrem bylo vytvoření jednotného prostorového dojmu v interiéru, toho jsme dosáhli pomocí několika sjednocujících prvků. Jedním z nich je například jednotná podlaha ve všech vnitřních prostorách domu z kamenné dlažby,“ říká architekt Vomastek.

Výrazný detail kruhových světlíků ve hmotě domu, které ji rozčleňují a prosvětlují prostor terasy, se opakuje i v interiéru domu v podobě velkých, rovněž kruhových lustrů.

Stropní světlíky nad pobytovou terasou, vytvářející přes den zajímavou hru světel, jsou zároveň zasklené a podsvícené LED pásky pro večerní posezení. Jako sjednocující prvek funguje i častý kontrast barevných ploch a doplňků na jinak neutrálním pozadí.

Neutrální vzhled betonové stěrky v koupelně kontrastuje s růžovým sklem.

Neutrální vzhled betonové stěrky v koupelně kontrastuje s růžovým sklem výrazné barvy.

O projektu a autorech

Autoři: ateliér Labor13 - Martin Vomastek, Jiří Bardoděj, Albert Pražák
Spolupráce: Bobeš Novotný
Místo: Chomutov, Česká republika
Realizace: 2014

Architektonické studio Labor 13 založila v Praze v roce 2007 trojice architektů – Martin Vomastek, Albert Pražák a Jiří Bardoděj. Kancelář poskytuje kompletní architektonický a stavebně technický servis a při návrzích projektů úzce spolupracuje s klienty s cílem nalezení inovativního a nákladově efektivního řešení.

Autor:



Nejčtenější

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Další z rubriky

Architekti, kteří mají radši rekonstrukce než novostavby. Ctí historii

Venkovské stavení v Ovesné Lhotě bylo postaveno v 17. století.

V přírodě se koloběh nezastaví. Nové vystřídá staré. Podobně tomu bývá i u domů. Starý dům je opravený a některé jeho...

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký.

Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm...

Tři dny strávené v zážitkové minichatě odbourají stres. Nahradí i léky

Zásah budovy do přírody je minimalizován postavením chatky na sloupky.

Chráněná postel uprostřed přírody? Či spíše novodobý stan, který nemusíte stavět? Co víc potřebujete, abyste si...

Najdete na iDNES.cz