Reklama

Z nejošklivějšího domu v ulici vznikla moderní stavba s nádherným výhledem

  • 50
„Byl to snad nejoprýskanější a nejošklivější dům v ulici, ale na rekonstrukci nebyl řadu let čas,“ říká majitelka Michaela. Dnes je už všechno jinak. Dokonalá proměna domu navíc počítá i s tím, co může časem nastat, například s přistěhováním prarodičů.

Starý dům by v nové stavbě už nikdo nehledal, stavební úřad si vyžádal nejen garáž, ale i krytý přístřešek pro další auto. | foto: Jaroslav Kvíz

Sportovně založená mladá rodina s dvěma dětmi se k přestavbě chystala několik let. Při zvažování a hledání inspirace, jak by měl jejich domov vypadat, narazila Michaela v rubrice Bydlení na iDNES.cz na rekonstrukci staršího rodinného domu, kterou navrhl architekt Ladislav Langer ze studia CAD Projekt Plus (tuto realizaci najdete zde).

Z terasy lze sejít přímo do zahrady.

Z terasy lze sejít přímo do zahrady.

Michaelu zaujala nejen nová podoba domu, ale také respektování přání majitelů. Oslovením prostějovských architektů tak začala vzájemná spolupráce. Nic se neuspěchalo, přípravy trvaly téměř rok. Důvod? Stavební povolení i dvě kola výběrového řízení na stavební firmu a poté i dodavatele nábytku.

„Do stavby jsme se pustili v době, kdy byl stavební boom tak velký, že bylo velmi obtížné sehnat nějakou dobrou firmu. V prvním kole se nám z pěti oslovených ozvala pouze jediná, ale s tak přemrštěnými finančními nároky, že jsme ji ihned zamítli. Naštěstí jsme dostali od architektů takzvaný slepý rozpočet, který byl pro nás, stavební laiky, důležitým vodítkem pro porovnání cen,“ popisuje majitelka.

Reklama

Nakonec investorům architekt Langer doporučil společnost z Moravy. „Musím říci, že s kvalitou jejich práce i chováním jsme byli moc spokojeni,“ konstatuje majitelka.

Rekonstrukce domu na okraji Prahy byla opravdu totální, představovala asanaci prakticky poloviny stávající stavby. Zůstal jen jeden pokoj a jedna zeď. Přístavbou nové části se podařilo zvětšit obytnou plochu domu přibližně o třetinu. Díky novému prostoru mohla vzniknout dostatečně velká obývací a jídelní část s kuchyní, v patře pak dětské pokoje a v suterénu garáž s wellnessem.

Fotogalerie

Pro investory bylo podstatné i použití rekuperace, protože v rodině jsou všichni alergici, a tak je pro ně vyčištění vzduchu od pylu hodně důležité. Nakonec celá rekonstrukce trvala přibližně rok a půl, mezitím musela rodina bydlet v pronajatém bytě.

Nová podoba domu

Po vstupu do domu se ocitnete v zádveří a v navazující chodbě se schodištěm. V pravé části prvního nadzemního podlaží je šatna, koupelna s WC a pracovna, která může sloužit i jako hostovský pokoj. Do šatny lze vejít přímo ze zádveří.

Přes chodbu se schodištěm pak vstoupíte prosklenými dveřmi přímo do obývací části. Její dominantu tvoří třístranný krb, který rozděluje prostor na obývací část a kuchyň s jídelnou.

Kuchyň ve tvaru písmene L doplnil varný ostrůvek s výsuvnou digestoří z plochy a s odtahem na fasádu. Majitelé si přáli velkou „americkou“ lednici, která je zakomponována do nábytku spížní části kuchyně.

Velký bonus k obývacímu prostoru, který navazuje na kuchyň a jídelní část, představuje prostorná terasa se zastřešením z transparentního skla. „Terasa poskytuje uživatelům dostatek soukromí a také zajímavé výhledy do okolní krajiny. Se zahradou ji propojuje točité schodiště,“ popisuje architekt Langer.

Prosklená stěna nabízí úchvatný výhled do okolí, supluje tak obraz, který se...

Prosklená stěna nabízí úchvatný výhled do okolí, supluje tak obraz, který se mění podle ročních období.

Na jeho doporučení byla v obývací části použita velká prosklená plocha místo klasického okna. „Váhali jsme, protože to bylo finančně poměrně náročné, ale dnes rozhodně nelitujeme,“ říká investorka.

Soukromí v podkroví

V levé části podkroví s orientací na jihovýchod se podařilo umístit dva dětské pokoje a koupelnu dcer, dále chodbu, ložnici, šatnu a koupelnu rodičů.

Rodičovská část tvoří samostatný blok přístupný z chodby. „Tento systém oddělení dětské a rodičovské části jsme poznali ve Spojených státech, kde manžel nějakou dobu pracoval, a musím říci, že jde o velmi praktické řešení,“ prozrazuje důvody tohoto řešení majitelka.

Terasa díky zábradlí z kaleného skla nabízí nerušený výhled do okolí.

Terasa díky zábradlí z kaleného skla nabízí nerušený výhled do okolí.

V suterénu domu se pak našel prostor pro garáž se skladem, technickou místnost, potravinovou komoru, WC a relaxační místnost se saunou, z níž lze vyjít na terasu s vířivkou, sloužící po dlouhých cyklistických výletech jako skvělá relaxace.

Stavební úřad si vyžádal do projektu umístit jak garáž, tak také přístřešek pro další auto v podobě přisazené konstrukce k domu. Střecha je sedlová, aby odpovídala okolním stavbám, se střešními okny a vikýři s rovným zastřešením.

„Akcentující prvek představuje nerezový komín, který je v centrální pozici na jihovýchodní fasádě. Jako krytinu střechy jsme zvolili pálenou tašku,“ popisuje architekt Ladislav Langer. Na fasádu použil kombinaci bílé drásané omítky, obkladových desek Fundermax s dekorem dřeva a kamenný obklad. Všechna okna a dveře mají rámy v antracitové barvě.

Zpevněné plochy kolem domu jsou z přírodní dlažby, na uliční oplocení byly použity horizontální hliníkové latě s dekorem dřeva osazené v kovových sloupcích. Jde o bezúdržbový materiál, který vydrží desítky let bez „zásahu“ lidské ruky.

Blok pračky se sušičkou (AEG) nahrazuje „technickou“ koupelnu.

Blok pračky se sušičkou (AEG) nahrazuje „technickou“ koupelnu.

V koupelně rodičů nechybí vana ani sprchový kout. Bidet nahradila bidetová...

V koupelně rodičů nechybí vana ani sprchový kout. Bidet nahradila bidetová sprška.

Interiér na přání

Celý interiér se nese převážně v odstínech bílé barvy v kombinaci s dubovým dřevem. Majitelé se však nechtěli „smířit“ pouze s bílou výmalbou, a tak tu nechybí ani akcenty teplých barev, zejména žluté.

Původní představy majitelů, že použijí zčásti nábytek z původního domu, který doplní pár kusy z IKEA, padly velmi rychle. Tak jako u stavební firmy se nakonec ukázalo, že vzhledově, kvalitativně i cenově vyjde nejlépe nábytek vyráběný na míru podle návrhu studia CAD Projekt Plus, a to opět moravskou firmou, která ve výběrovém řízení, v němž se porovnávalo hned pět společností, nabídla nejvýhodnější cenu.

Firma vyrobila většinu nábytku, a to včetně kuchyňské linky, kde bylo použité i elektrické otevírání horních skříněk. „Toto řešení jsme zvolili kvůli dětem, aby si mohly horní skříňky bez problému otevřít a také zavřít,“ vysvětluje Michaela. Citlivý přístup investorů se neukázal jen v tomto detailu, už dnes majitelé ví, že by nebyl velký problém upravit část domu tak, aby v něm mohl bydlet v případě potřeby i některý z prarodičů. I na to se v projektu pamatovalo.

O projektu

Architektonické studio CAD Projekt plus z Prostějova nabízí komplexní zajištění projektu staveb včetně návrhu interiéru, poradenskou a inženýrskou činnost od vyřízení územního řízení, stavebního povolení až po výběr dodavatele a dozorování stavby či kolaudaci.

Vedle navrhování soukromých rodinných domů a bytů či veřejných staveb se věnuje i rekonstrukcím a urbanismu.

Studie a architektura domu: studio CAD Projekt Plus - Ing. arch. L. Kubinec, Ing. arch. L. Langer

Stavební projekt: Ing. T. Hutyra

Interiér: Bc. T. Košařová, Ing. arch. L. Langer

Dodavatel stavby: Gama stavby

Dodavatel nábytku na míru: Henik-Interier

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

50 příspěvků v diskusi

Další z rubriky Na návštěvě

Reklama