Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna bytu 1+1 ve funkcionalistickém domě: se vkusem to jde i levně

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 1+1 v zajímavém funkcionalistickém domě má řadu přednosti: umístění v žádané rezidenční části Vinohrad s výbornou dopravní dostupností, praktickou dispozici, spoustu světla. Na druhé straně byl v okamžiku koupě téměř v dezolátním stavu. Takže na majitele čekala kompletní rekonstrukce.

Výrazná modrá, ale nikoliv studená barva, opticky zkracuje hlavní obytnou místnost. | foto: Archiv Institutu bytového designu

Noví majitelé si tento byt s plochou 48 m2 nepořídili pro vlastní bydlení, ale jako dobrou investici a pro krátkodobé pronájmy. Jejich požadavky na designérku byly tak jasné: je třeba dodržet časový a finanční limit, ale zároveň vytvořit moderní a pohodlný interiér, který bude respektovat genia loci domu a památkového zóny, v níž se nachází.

Zrepasovaná vestavná skříň byla již v původním interiéru a patřila k vybavení...

Zrepasovaná vestavná skříň byla již v původním interiéru a patřila k vybavení bytu.

Konečný výsledek majitelé ocenili, spokojena je i autorka projektu Denise Courné Glozová. I proto přihlásila tuto rekonstrukci do soutěže Interiér roku 2016, jehož organizátorem je Institut bytového designu. Uzávěrka druhého ročníku soutěže je už 20. února 2017.

Citlivá cesta repase

Denise Courné Glozová přistoupila k rekonstrukci velmi citlivě. Nechala zrepasovat všechny cenné stavební prvky, i když by někdy nové vyšly levněji. Zachránila tak špaletová okna (na nich památkáři v památkových zónách samozřejmě trvají), ale také prosklené vnitřní dveře či dubové parkety. Ponechala také původní a praktickou dispozici 1+1.

Hlavní obytný prostor rozdělila autorka interiéru na tři zóny: odpočinkovou s pohovkou, jídelní s menším stolem pro čtyři stolující a spací s postelí se šířkou 160 cm. Nepotřebovala žádné příčky ani polopřímky, vystačila si s promyšleným seskupením nábytku a doplňků.

Fotogalerie

Zachovala i oddělenou kuchyň, která je podle designérky ve světě u menších bytů tradiční.

„Dnešní mladí lidé sdílejí gastronomické zážitky téměř výhradně v restauracích. Pokud se pokusí o výrobu nějakého občerstvení pro vlastní účely doma, rozhodně nechtějí nepořádkem v kuchyni ́zaplevelovat ́ obytný prostor,“ tvrdí Denise Courné Glozová.

Barevné řešení vychází z teplého odstínu dubových parket a bílé výmalby, vše doplněné o výrazné barevné tóny velkých ploch. Ty designérka doplnila detaily v kombinaci zlaté a tyrkysovo-modré.

Zvolený odstín modré však nepůsobí chladně, je neutrální jak k interiéru, tak k budoucím uživatelům. Původní interiér připomíná citlivě repasovaná vestavná skříň v obývacím pokoji, zařízení pak doplnily pečlivě vybrané solitéry za rozumné ceny. Mix nového a starého designérka ovládá velmi dobře, o tom vás může přesvědčit i její vlastní byt (více zde).

Do koupelny použila jednoduché sanitární vybavení i obklady v bílé barvě, které evokují dobu vzniku domu. Dlažbou s výrazným vzorem se podařilo navázat na dekory v obytném prostoru.

Autor:



Nejčtenější

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...



Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

V Beverly Hills si Íránci postavili Malý Teherán. Žijí si zde po svém

Íránský styl: vstupní „kopule“ a pak „krabice...

Beverly Hills v Los Angeles má přezdívku Malý Teherán od doby, kdy radikální muslimští duchovní na konci 70. let...

Další z rubriky

Z garáže je moderní domek. Přísné předpisy umístily ložnici do suterénu

Starou garáž v západním Londýně přestavěli majitelé na moderní domek s velkými...

Starou garáž v západním Londýně přestavěli majitelé na moderní domek s velkými okny. Na obytné ploše velké sto metrů...

V 250 let staré roubence žila prasata. Záchrana ji opět vrátila lidem

Zchátralé stavbě vdechla nový život citlivá a promyšlená rekonstrukce.

Roubený statek v Lipné u Hazlova v Karlovarském kraji má za sebou pohnutou historii a už několikrát mu akutně hrozilo...

Vodojem s vyhlídkou zničili vandalové. Demolici odvrátili památkáři

Vodojemu hrozila demolice. Díky ministerstvu kultury a městu Jablonec na Nisou...

Výjimečná památka technické architektury počátku 20. století stojí na kopci nad Jabloncem nad Nisou. Zpustlou stavbu,...

Najdete na iDNES.cz