Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyzkoušeli jsme kuchyňská studia. Podívejte se, jak dopadl test

  1:00aktualizováno  1:00
V autosalonech vám umožní zkušební jízdu. Pokud jde o kuchyň, je nutné se spolehnout na vlastní zkušenost a také na invenci a znalosti prodejců. Jejich schopnost přijít s originálním a zároveň funkčním řešením při omezeném rozpočtu zákazníka vyzkoušela redakce iDNES.cz.

Zadání bylo poměrně jednoduché a pro všechny stejné: mladá žena se dvěma dětmi potřebovala zařídit kuchyň v panelovém bytě na Proseku, za nábytek chtěla utratit, pokud to bude možné, maximálně 100 000 korun. Spotřebiče měla dostat jako dárek od rodičů, myčku nechtěla.

Detaily zadání

Půdorys pro návrhy kuchyní

Plánek zvětšíte kliknutím

Samoživitelka, děti 3 a 7 let.
Byt o daném půdorysu, dveře mezi koupelnou a kuchyní už zazděné.
S cenou se vejít maximálně do 100 tisíc Kč (za nábytek, dřez, baterii, osvětlení).

Návrh měl obsahovat:
- elektrickou troubu (ideálně do výše očí)
- indukční desku
- kombinovanou chladničku (samostatně stojící)
- odsavač par
- spížní skříň
- sorter na tříděný odpad
- dřez s odkapní plochou
- spodní skříňku na nádobí s plnovýsuvy
- horní skříňky s klopnami

Provedení

- korpusy a dvířka lamino
- pracovní deska HPL

Redakce vybrala devět větších studií, která nevyžadují platbu za grafický návrh řešení. Osm z nich poskytlo zákaznici jak cenovou nabídku a rozpis, tak vizualizaci návrhu, byť v různé kvalitě. Pouze v případě společnosti XXX Lutz si mohla klientka prohlédnout svou budoucí kuchyň jen na monitoru počítače, což je u této společnosti standardní přístup. Proto jsme návrh do hodnocení nezařadili.

Další prodejci, Datart, Gorenje, Hanák kuchyně, Hornbach, IKEA, Kika, Koryna a Oresi, nabídli kompletní informace, které si mohla figurantka odnést domů a v klidu si vše promyslet.

Prodávající dostali víceméně volnou ruku, pokud jde o dispoziční řešení. Zákaznice vystupovala všude stejně, a to v duchu "co mně, prosím, můžete poradit".

Cílem bylo zjistit, jak zajímavý návrh jsou jednotlivá studia schopná nabídnout, jak respektují ergonomii či zda řeší kuchyň i s ohledem na stolování a návaznost na obývací pokoj. Dobrý prodejce by měl zákazníka sám navést k úvaze, kde stůl bude, i když je klient v prvním zadání nevyžaduje.

Že stolování studia často podcenila, lze nejlépe poznat z přehledných dispozic, které připravil podle návrhů studií architekt Hynek Maňák ze studia Maniac Interier.

Zde najdete v půdorysech přehled základních návrhů studií včetně variant, architekt Maňák je doplnil o možnosti umístění stolování. Poměrně malá kuchyň (kolem 10 m2) si vyžádala většinou stůl umístěný ke stěně nebo pod okno.

Hodnocení odborníků

Výsledek testu? Studia přistoupila k řešení různě, což nemusí být chyba. Problémy byly v tom, že se autoři dopustili u svého návrhu některých chyb, které laikovi snadno uniknou. Cenový limit dodržela tři studia, Hornbach, IKEA a Oresi.

Tři zkušení architekti, Věra Konečná, Hynek Maňák a Petr Shromáždil, dostali od redakce návrhy v elektronické podobě, avšak zcela v anonymní podobě, k dispozici neměli ani ceny. Mimo vizualizace byly pro ně jediným dalším vodítkem body zadání, s nímž šla figurantka do studií (viz box). Architekti neznámkovali, pouze uvedli (+) a (-) jednotlivých návrhů.

Na prvním místě je použito hodnocení figurantky a její zkušenost s jednáním studia. Jednotliví prodejci jsou řazeni podle abecedy. Všem studiím jsme zaslali hodnocení jak figurantky, tak architektů, a to předem. Reagovala pouze tři, a to IKEA, Koryna a Oresi.

DatartNa Pankráci, Praha 4

Návrh kuchyně: Datart 2

Návrhářka byla zpočátku poměrně nekompromisní a poukazovala na omezený rozpočet. Nicméně když jsem trvala na svých představách, tak mi je do návrhu zakomponovala a snažila se mi vyhovět i v detailech. Na konci mi slíbila slevy a také digestoř zdarma.

Věra Konečná:
(+) Návrh se s daným prostorem vypořádal docela příznivě. Úsporné, přitom praktické řešení. Majitelka se navíc může rozhodnout, zda dá přednost většímu úložnému prostoru (spíž), anebo delší pracovní ploše (varianta 7a). Tento návrh bych doporučila k realizaci za předpokladu, že jídelní stůl musí být umístěn v kuchyni (pokud není přímá návaznost na obývací pokoj, nebo pokoj musí zahrnout další funkce).
(+) Obě varianty podávají jasný názor také na materiálové či barevné řešení.

Hynek Maňák:
(-) Návrh neobsahuje troubu ve výšce očí, jak bylo v zadání.
(-) Nenabízí v návrhu umístění jídelního stolu – to je možné buď u okna, nebo jako navazující na kuchyňskou sestavu.

Petr Shromáždil:
(+) Minimalistické pojetí návrhu kuchyně nabízí prostor k umístění jídelního stolku.
(+) Kuchyně působí útulně a i ergonomie v rozmístění skříněk je provedena úsporně.
(-) Minusem je málo úložných prostor ve spodních skříňkách.

GorenjeOC Harfa, Praha 9

Návrh Gorenje

Milé a profesionální jednání, návrhářka vytiskla dvě varianty jen kvůli úchytkám a doporučila k tomu jinou kombinaci materiálů (barevnost dvířek a pracovní desky).

Odpovídala na všechny dotazy. Vyhovovalo mi nejen jednání, ale i návrh a její ochota měnit návrh podle mne.

Může se hodit

Hledáte nové bydlení? Vyberte si domov svých snů na Reality.iDNES.cz.

Dopřejte si kvalitní kuchyň na míru. Poptejte zdarma truhláře nebo
kuchyňská studia z celé ČR naAAAPOPTÁVKA.CZ a ušetřete až 30% z běžných
cen.

Věra Konečná:
(-) Návrh kuchyňské sestavy neodpovídá optimálnímu řazení pracovišť vzhledem k procesu vaření: vedle chladničky by měl být umístěn dřez, naopak varná deska má navazovat na troubu, spížní skříň zase sousedit s chladničkou, ne s troubou.
Hynek Maňák:
(+) je ponechaná určitá volná část prostoru
(-) malá pracovní plocha mezi dřezem a varnou deskou
(-) nenabízí možnost umístění jídelního stolu, lze jej však doplnit
Petr Shromáždil:
(+) Jednoduchý a praktický design provedení skříněk
(-) Neúsporné ergonomické uspořádání pracovních zón v návrhu kuchyně je asi největší slabina.
(-) Jako další menší slabinu vidím v malém úložném prostoru horních skříněk, naopak využití prostoru ve spodních skříňkách je dostatečné.

Vyjádření studia: Konečné návrhy našich kuchyní  jsou vždy výsledkem dialogu mezi našimi  návrháři a zákazníky. Ti na realizaci návrhu participují a mají možnost do něj zasahovat. Správná ergonomie v kuchyních je důležitá, odlišnost našeho návrhu od ergonomicky standardního řazení byla dána požadavky ze strany klientky: rozpočet 100 000 Kč, umístění lednice hned vedle dveří, potravinová skříň, trouba ve výšce očí a celkový vzhled kuchyně, které jsme dodrželi.

Kuchyň je navržena tak, aby zajistila dostatek komfortu při jejím užívání a majitelka byla s výsledkem spokojena, což je pro nás nejdůležitější aspekt.

HanákČeskomoravská, Praha 9

Návrh kuchyně: Hanák

Příjemné, profesionální jednání. Ačkoliv studio budí svým interiérem dojem vyšší cenové kategorie, vyšli mi vstříc i jako klientce s nižším rozpočtem. Pečlivě se také vyptali na barevné řešení podlahy a další provozní záležitosti. Kladně hodnotím, že do návrhu zapracovali i návrh rohového jídelního uspořádání (pohled na jídelní kout na obrázku zde).

Věra Konečná
(-) Provozně je druhý návrh samotné kuchyňské sestavy zdařilý, ale „fascinuje“ mě jídelní stůl, u kterého rodina sedí bokem až zády k sobě. Jídelní stůl má být centrem bytu, místem nejenom pro stolování, ale také setkávání, místem nejtěsnějších rodinných vztahů (pozn. redakce: stůl byl nabídnut jako verze pro příležitostné stolování, například snídaně apod., nikoli ke každodennímu stolování).
Hynek Maňák:
(-) Návrh neobsahuje potravinovou skříň.
(-) Spára za chladničkou nevypadá při pohledu z boku u některých typů dobře.
(-) Navrhuje sice příležitostné stolování, není to ale ideální řešení pro každodenní podávání jídla.
Petr Shromáždil:
(+) V tomto návrhu je ergonomické uspořádání pracovních zón takové, jak by mělo být.
(+) U horních skříněk je dostatek úložného prostoru, výrazné plus.
(+) Barevná kombinace a moderní provedení předních ploch je pro většinu zákazníků také stále aktuální.
(-) Slabinou v návrhu je malý počet spodních zásuvek k ukládání kuchyňských potřeb.

HornbachStodůlky

Návrh kuchyně: Hornbach

 Kdo potřebuje ušetřit a nechce poslední technologické vymoženosti ani designový model kuchyně, pro toho není Hornbach špatná volba. Jednání pracovníka bylo velmi příjemné, vše se mnou konzultoval a řada materiálů, doplňků (úchytky, sortéry, dřezy, baterie) je naprosto shodná jako u konkurence, mají také srovnatelně kvalitní kování.

Skříňky ale nenabízejí takovou variabilitu jako například IKEA, ne každý model umožňuje volbu všech typů skříněk. Celková cena ve srovnání s konkurencí byla docela nízká (nicméně je bez ceny montáže a instalace spotřebičů).

Věra Konečná:
(-) Tato sestava mě děsí - provozně špatná, dokonce s dvířky chladničky na opačnou stranu proti smyslu provozu (aby je majitelka musela obcházet). Školácké chyby, kterými kuchyňské studio dává najevo, že provoz kuchyně neřeší profesionál.
Hynek Maňák:
(+) Nabízí pozici jídelního stolu u okna.
(-) Úzký průchod mezi jídelním stolem a chladničkou
Petr Shromáždil:
(+) Pozitivní je snaha zajistit kvalitní stolování, i když stísněné.
(-) Neúsporné ergonomické uspořádání pracovních zón a design provedení dvířek je minusem tohoto řešení.
(-) Neuspořádaně působí také velké množství malých horních skříněk.

IKEAZličín, Praha 5

Návrh kuchyně: IKEA

Hned na začátku a posléze i v průběhu celého návrhu mě pracovnice několikrát upozornila, že představu o své kuchyni a všech detailech musím mít já, že mi nemůže nic doporučovat, protože to bude moje kuchyň.

Pokud bych neměla za sebou již sérii návštěv v jiných kuchyních a nějaké vlastní představy, asi bych s ní návrh jen tak snadno nedokončila. Vlastní návrh kuchyně pak ale s informacemi ode mne připravila opravdu velice rychle (asi nejrychleji ze všech navštívených studií) a na základě mé prosby mi zhruba v polovině řekla i „mezicenu“, abych věděla, kolik ještě mohu utratit. Návrh mi na mou prosbu zpracovala i ve dvou variantách, s moderními i s rustikálními dvířky.

Věra Konečná:
(-) Je zde nevhodná návaznost chladničky a varné části kuchyně, mezi varnou deskou a dřezem nebude dostatečná pracovní plocha.
Hynek Maňák:
(-) Návrh neobsahuje potravinovou skříň.
(-) Nenabízí umístění jídelního stolu, to je možné u okna, případně je možné zkrátit pracovní plochu na čelní stěně, aby vznikl prostor pro jídelní stůl.
Petr Shromáždil:
(+) Plusem v návrhu kuchyně je dostatečný počet výsuvů pro ukládání kuchyňských potřeb u spodních skříněk.
(-) Velké množství malých horních skříněk bude zřejmě cenu kuchyně více navyšovat, ale více prostoru se tím nezíská.
(-) Rustikální profil dvířek do malé kuchyně v panelovém domě není také to pravé (poznámka redakce: návrh v rustikálním provedení vznikl na přání figurantky).

Na hodnocení (zejména figurantky) IKEA reagovala: „Jako jediní na trhu nabízíme zdarma na webu plánovací program s 3D vizualizací a podrobnou on-line kalkulací, vytvoření a konzultace plánu v IKEA je zdarma a bez objednání. Princip IKEA je založen na individuálním přístupu zákazníka.“

KIKALetňany, Praha 9

Návrh kuchyně: KIKA

Vystupování návrhářky bylo příjemné a profesionální, především v detailech, které v jiných studiích vůbec nikdo nezmínil (zásuvky a děti, ergonomie a mytí nádobí, atypický typ skříňky atd.). Věnovala mi spoustu času, vše mi ukázala na vystavených vzorcích. I když jsem vysvětlila, že myčku nechci, doporučila mi skříňku, kterou lze časem snadno vyměnit právě za myčku.

Pokud by mi tedy nevadilo zajistit si přípravu prostoru pro kuchyň vlastními silami, považovala bych přístup k navrhování a vybavení kuchyně včetně promýšlení řady detailů za velký bonus.

Věra Konečná:
(+) Návrh počítá s vestavnou chladničkou namísto požadované samostatně stojící nerezové. Je však na místě otázka, zda by vestavná nebyla pro malou kuchyň vhodnější. Provozně je tento návrh lepší než čtyři předcházející.
(+) Ponechává dostatek místa na jídelní stůl u okna.
Tip: Roh za vysokými skříněmi by bylo dobré doplnit například roletovou skříňkou nad pracovní deskou (úložný prostor, kde nepřekážejí dvířka při otevření skříňky) a dřez přesunout blíž k levému rohu, aby zůstala větší pracovní plocha směrem k varné desce.
Hynek Maňák:
(+) Vzhledově atraktivní řešení.
(+) Chybí potravinová skříň (je ale možné ji doplnit), vestavná chladnička sice nesplňuje zadání, ale lépe v malém prostoru vypadá.
(-) Není nabídnuto umístění jídelního stolu, to je možné u okna.
Petr Shromáždil:
(+) Zdařilé dispoziční řešení návrhu kuchyně, které odpovídá i ergonomickým požadavkům při práci v kuchyni.
(+) Nadčasové provedení hladkých bílých ploch dvířek je také plus v návrhu tohoto řešení.
(-) Škoda jen nedořešené stěny nad pracovní deskou s kuchyňským dřezem. Zde bude chybět osvětlení pro práci.
(-) Místo volně stojící lednice je zřejmě použita vestavná, což je odklonění od zadání.

KorynaSkanska Praha 4

Návrh Koryna

Návrh Koryna

Velice příjemné a profesionální vystupování. Pokud bych si dokázala připravit větší sumu peněz nebo oželet některé dražší detaily návrhu (police s osvětlením, dražší digestoř, zbytečně mnoho skříněk s plnovýsuvy atd.), rozhodně by se mi navržený styl a uspořádání kuchyně i způsob jednání líbily.

Nejspíš bych si chtěla od nich návrh zpracovat ze všech navštívených kuchyňských studií nejraději, protože jsem měla pocit, že nejvíce respektuje celkové potřeby rodiny a že je možné na základě tohoto návrhu později s ním smysluplně pokračovat i ve vedlejší místnosti (obývací pokoj).

Navíc jsem neměla z navrženého modelu kuchyňské linky pocit stísněného prostoru, ačkoliv zabírá poměrně dost "hmoty". Styl navrhovaných kuchyní v tomto studiu nemusí vyhovovat každému, zvláště pak ne těm, kteří dávají přednost tradičnímu vzhledu či rustikálním modelům.

Věra Konečná:
(+) Návrh mi připadá jako nejlepší řešení pro daný prostor, i když je zřejmé, že se sem nevejde jídelní stůl a sestava překročí finanční limit.
Spížní skříň sice nenavazuje na chladničku, ale není od ní daleko, navíc její umístění vedle pečicí trouby opodstatňuje fakt, že chladnička není vestavná, takže je výhodnější spojit dvě vysoké skříně vedle sebe.
(+) Rozdělení sestavy do dvou linek proti sobě umožňuje dostatečně velkou pracovní plochu kolem varného i mycího pracoviště, vyloučily se také špatně využitelné rohové skříňky.
(+) Protažení pracovní plochy do prostoru širokého dveřního otvoru je možná zbytečné, ale nápad docela vtipně využívá místo pro rychlou snídani či svačinu. Matka s dětmi je možná ocení, protože tu dítě může pod jejím dohledem také kreslit nebo psát úkoly.
Hynek Maňák:
(+) Návrh splnil požadované zadání.
(+) Odvaha pro rovnoběžnou dispozici.
(+) Návrh navazuje do obývacího pokoje pomocí pracovního zvýšeného stolku ve výšce pracovní desky, což je pro matku s malými dětmi praktické.
(-) Návrh neumožňuje umístění jídelního stolu v prostoru kuchyně.
(-) Zbytečně velká pracovní plocha na čelní stěně, vzniká tak neatraktivní pohled z obývacího pokoje
Petr Shromáždil:
(+) Povedený návrh kuchyně působí prostorně s velkým množstvím úložných prostorů. Sladění barev a provedení dvířek s korpusem a pracovní deskou je také zdařilé.
(+) Rohový karusel plnohodnotně nahrazují zásuvky a dostatečném počtu.
(-) Nevýhodou návrhu je chybějící přípravná plocha mezi dřezem a varnou deskou. Jako kompenzaci lze považovat dostatek místa vedle dřezu na pracovní desce a i vedle varné desky.

OresiMilady Horákové, Praha 7

Návrh kuchyně: Oresi

Profesionální a milý přístup, nábytek skladem, takže kuchyň je možné pořídit prakticky okamžitě (toto nabízí ze všech ostatních už jen IKEA). Volba pro toho, kdo nechce nebo nemůže na kuchyni čekat.

Při návrhu počítala pracovnice s umístěním volně stojící lednice. Lednice by měla podle jejího doporučení stát vlevo od vstupu do kuchyně, tedy zhruba naproti varné desce (přibližný upravený půdorys zde). Upozornila mne, že volně stojící lednice je trošku problematická, zároveň mne však ujistila, že je na ni v kuchyni dost místa a umístění vedle spížní skříně umožní například rychlé uklizení nákupu.

Věra Konečná:
(+) Jediný návrh, který dostatečně dokumentuje půdorys včetně rozměrů.   
(-)  Do sestavy sestavy ve tvaru písmene L není začleněna chladnička. Její umístění mimo sestavu je nepraktické z hlediska provozu, navíc pohledově nepříjemné. Zakončení zkoseným policovým rohem u okna je nesmyslné, vzniká podivný, špatně přístupný a nevyužitelný kout, zvláště po umístění jídelního stolu. Celý návrh postrádá jakoukoliv myšlenku, nemá jiskru.
Hynek Maňák:
(-) Neukazuje umístění jídelního stolu, v případě umístění samostatně stojící chladničky se již stolování do kuchyně nevejde.
(-) Pohled z obývacího pokoje na kuchyňskou linku není atraktivní, zakončení spodních i horních skříněk zkosenými policemi se používalo již před lety.
Petr Shromáždil:
(-) Ukončení kuchyňské sestavy zkosenou spodní a horní skříňkou u okna je velké minus v návrhu řešení.
(-) Ergonomické uspořádání skříněk a nahodilé uspořádání horních skříněk je také minus v návrhu této kuchyně.

„Otázka ideálního uspořádání kuchyňské linky je podle nás subjektivní. Řešení je výsledkem interakce mezi pocity zákazníka, parametry prostoru a zkušeností prodejce. Věděli jsme, že nevzniká ideální kuchyně pro umístění na referenčních stránkách našich designérů. Jsme si ale jisti, že podle zadání vznikla kuchyně, která plně uspokojila svou majitelku,“ sdělil k hodnocení zástupce firmy Oresi Dušan Všelicha.

Co vyplynulo z návštěv studií

Ve všech studiích bylo nutné se předem objednat, pouze IKEA funguje bez objednávky, v případě většího zájmu však můžete čekat.

Fotogalerie

Větší invenci a modernější pojetí nabízela studia, kde se figurantka setkala s architekty či designéry, absolventy vysokých škol.

Uměli nejlépe vysvětlit, proč návrh řeší daným způsobem, přidávali automaticky informace o materiálech, jejich kvalitě a způsobu údržby, vysvětlovali ergonomii. Zajímali se o takové detaily, jako je podlahová krytina, s níž by měla kuchyň ladit, i návaznost dalšího prostoru.

Někteří prodejci měli tendenci vnucovat svůj názor. Pro submisivnějšího zákazníka takový přístup představuje nebezpečí, že se ve své kuchyni nebude nakonec cítit dobře.

Který návrh byste si vybrali?

Hlasujte v anketě

Ne vždy však rezolutnější designér musí být špatně, pokud zákazník nemá potřebné informace, neví nic o ergonomii nebo má zažité špatné návyky třeba z paneláku (například sporák umístěný do rohu), je logické, že se mu prodejce snaží nabídnout správné řešení. Je pak ovšem jen na něm, zda dokáže vše taktně vysvětlit.

Částka, kterou měla figurantka k "dispozici", se některým prodejcům zdála nízká. Na druhou stranu i oni dokázali připravit návrh v odpovídající ceně a kvalitě.

Návrhy se pohybovaly v ceně od necelých 65 tisíc do téměř 178 tisíc, v tomto případě však šlo o maximální variantu, kterou prodávající nabídl snížit přibližně na 120 tisíc s tím, ať si klientka doma v klidu zváží, které prvky oželí po konzultaci s rodinou.

Průměrná cena kuchyně tak byla kolem 110 tisíc. Ne všechny cenové nabídky obsahovaly i náklady na dopravu a montáž, i zde byly výrazné rozdíly v ceně. Často se také objevovaly slevy (až 40 %).

Minimální částka, kterou musí zákazník zaplatit při objednávce, je 30 procent, většinou se však vyžaduje 50 procent, platba je možná v hotovosti, převodem nebo na půjčku. Vyjma IKEA a Oresi, které mají zboží skladem, je nutné na kuchyň určitou dobu čekat, zpravidla se dodací lhůty pohybují mezi 6 až 8 týdny.

Kompletní tabulku s parametry všech kuchyní a nabídek najdete ZDE

Naše doporučení při pořizování kuchyně:

1) Pečlivě si ujasněte, co od kuchyně očekáváte, jaká bude návaznost na další prostor, a to včetně stolování. 

2) Udělejte si nejdříve „rešerši“ jednotlivých prodejců, ověřte si ceny spotřebičů na webu, podívejte se do některých „manuálů“, které nabízejí základní rady a informace k zařízení kuchyní (podobné brožury jsou k dispozici například v IKEA či v Hornbachu), abyste byli pro pracovníka studia „poučeným“ partnerem.

3) Pokud si neporozumíte s pracovníkem studia, klidně odejděte. Tatáž firma má další prodejnu možná trochu dál, ale při vysoké investici se vyplatí najít si čas na lepšího prodejce.

4) Myslete na ergonomii, bezpečnost i snadnou údržbu s výhledem do budoucna, kuchyně se kupuje průměrně na 20 let.

5) Pamatujte si, že dispozice kuchyně se kvůli rozvodům vody a odpadům bude měnit jen těžko, když nemáte například na pořízení myčky nyní, nechte si alespoň připravit příslušné připojení a pořiďte si skřínku, kterou časem vyměníte za daný spotřebič.

Obecné rady pro zařízení kuchyně najdete zde.

Kdo hodnotil

Ing. arch. Věra Konečná
* 1950
Vystudovala Fakultu architektury ČVUT Praha, věnuje se převážně problematice bydlení, publicistice a propagování architektury, je členkou grantové komise Nadace české architektury.
Kromě projekce pracovala v odborných časopisech o architektuře a časopisech o bydlení. Pořádá soutěže pro studenty architektury, vede kurzy bydlení pro laickou veřejnost a provozuje vlastní internetový časopis na téma architektura bydlení.

Ing. arch. Hynek Maňák
* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.
Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 založil vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Vedle toho učí také na Fakultě nábytku, designu a bydlení MENDELU v Brně.

Petr Shromáždil
* 1973
Absolvoval SOUN v Rusínově, studoval design nábytku v Brně na Mendelově zemědělské univerzitě. Profesně začínal ve firmě Koryna nábytek, pak pracoval řadu let u firmy Hanák kuchyně jako šéfdesignér.
Od roku 2008 pracuje jako samostatný interiérový návrhář pod značkou Petr Shromáždil - interier design.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.