Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rychlokurz bydlení pro každého: jak zařídit kuchyň

  1:00aktualizováno  1:00
Zařizujete si byt, nebo jej chcete zrekonstruovat? Nebo chcete být prostě takříkajíc v obraze? Náš osmidílný seriál, který připravila architektka Věra Konečná, vás seznámí se základními informacemi, jež by měl znát každý, kdo se pouští do zařizování nebo rekonstrukce bytu, ale i domu.

Byt se může zařizovat postupně a pomalu podle finančních možností rodiny, bez kuchyně se však domácnost dlouho neobejde. Řeší se tedy okamžitě, většinou ještě před nastěhováním. Sestava kuchyňského nábytku vychází z možností daného prostoru a mělo by se o její podobě uvažovat dříve, než se dokončí stavba bytu či domu, nejlépe ještě ve fázi stavebního projektu.

Půdorysné tvary sestav

Současná kuchyň začíná být doslova "laboratoří" na vaření a při umístění všech moderních spotřebičů vyžaduje značně velkou plochu. Dříve běžné sestavy do písmene L nebo U přestávají optimálně fungovat, protože ke všem spotřebičům potřebujeme přímý přístup, a to rohové části sestav neumožňují.

Ostrůvek s varnou deskou je orientován do pokoje, odvětrání digestoře prochází

Ostrůvek s varnou deskou je orientován do pokoje, odvětrání digestoře prochází nad sníženým podhledem. Výklenek místnosti se srovnal roletovou skříňkou, roletka na rozdíl od dvířek nepřekáží na pracovní desce.

Výhodnější jsou sestavy do dvou rovnoběžných linek; vyšší s dřezem při stěně v návaznosti na vodu a odpad, proti ní nižší s varným centrem. Tato část může být volně postavená v prostoru (ostrůvek), na ni směrem do obývacího pokoje navazuje stolování.

Výhodou ostrůvku je mimo jiné orientace směrem do obytného prostoru: člověk připravující pokrmy stojí čelem k ostatním členům rodiny.

Dobře slouží také sestava s vyčleněním vysokých skříní se zabudovanými spotřebiči do řady kolmé na obě linky.

AAAPoptávka.cz

Sestavy zalomené do písmene L nebo U jsou vhodné spíše do velkých samostatných kuchyní, kde nemusíte plochou šetřit. Pokud je jídelna umístěna trochu dál, můžete u pracovní plochy využít stoličky pro rychlé jídlo. Neměly by však nahrazovat pohodlné stolování.

Příležitostné stolování v kuchyni vyvolalo oblibu "barového pultu", do domácnosti nepříliš vhodného. Barové židličky vyráběné pro restaurace bývají příliš vysoké, deska se tedy posunula nahoru, kde ztratila původní funkci pro přípravu jídla a nelze ji v kuchyni využít rozumným způsobem.

Tvary sestav: sestava do písmene U má nevýhodu dvou rohových částí, které jsou

Tvary sestav: sestava do písmene U má nevýhodu dvou rohových částí, které jsou špatně využitelné. Při obsluhování jídelního stolu se musí rameno obcházet a svádí k častému využívání nepohodlného "barového" sezení.

Tvary sestav: sestava ve dvou řadách umožňuje snadný přístup ke všem skříňkám a

Tvary sestav: sestava ve dvou řadách umožňuje snadný přístup ke všem skříňkám a spotřebičům (červeně vyznačeny vestavné spotřebiče, bíle úložné skříně); ostrůvek dovoluje stát při vaření čelem do obytného prostoru.

Vysoké barové židle jsou pro děti a starší osoby i nebezpečné, dnes už se přitom prodávají nastavitelné stoličky, které můžete snadno přizpůsobit výšce pracovní plochy (výšku stoličky tu potřebujete 63 až 65 cm).

Kuchyňská pracoviště

Správná návaznost jednotlivých kuchyňských pracovišť vychází z procesu vaření. Ze spížní skříně či chladničky vyjmuté potraviny potřebujete očistit, omýt a poté je připravit pro tepelné zpracování.

Klasická sestava tedy vychází (zleva pro praváky a zprava pro leváky) od skříně na potraviny a chladničky přes první pracovní plochu, kde potraviny odkládáme, k dřezu, za dřezem následuje další, větší pracovní plocha pro přípravu pokrmů. Celou sestavu ukončuje sporák, vedle něj by měla být ještě odkládací plocha na horké nádoby.

Prostor kuchyně umožnil řešení velké sestavy ve tvaru U. Tématem návrhu se

Prostor kuchyně umožnil řešení velké sestavy ve tvaru U. Tématem návrhu se stala sbírka modrobílého nádobí. Kuchyňská linka je čistě bílá včetně pracovní plochy z umělého kamene v kontrastu s tmavě modrým obkladem stěn a modrobílým vzorem dlažby.

Zásadní chybou ve skladbě kuchyně je velká vzdálenost chladničky od dřezu nebo přímé sousedství dřezu a sporáku, právě mezi nimi potřebujete nejvíce místa na pracovní desce.

Výška pracovní plochy se pohybuje od 85 do 95 cm podle vzrůstu vařící osoby, pro některá pracoviště je optimální výška trochu odlišná. Například dřez by měl být ve vyšší poloze, abyste pohodlně dosáhli na jeho dno, naopak varná deska je zase vhodná v nižší poloze, protože při vaření máte ruku "prodlouženou" o vařečku.

Od výškového odlišení pracovišť se většinou upouští z estetických důvodů, zarovnaná pracovní deska se navíc snadněji udržuje v čistotě.

Při výběru materiálů bylo důležité jejich přirozené stárnutí a přírodní

Při výběru materiálů bylo důležité jejich přirozené stárnutí a přírodní charakter. Kuchyňská deska je z černé žuly, obklad za linkou ze světlého neleštěného mramoru.

Kontrastem k racionálně řešené kuchyni s ostrůvkem je stůl vyrobený z

Kontrastem k racionálně řešené kuchyni (2) s ostrůvkem je stůl vyrobený z ořechového masivu a svítidlo z jasanové dýhy.

Klasickou sestavu dnes trochu zkomplikovalo větší množství spotřebičů. Jejich umístění musí vyhovovat tomu, v jakých souvislostech je používáme. Chladnička a myčka budou poblíž dřezu, trouba v návaznosti na vaření.

Základní pravidla

  • Kuchyň ve tvaru L nebo U má nevýhodu špatně využitelných rohů. Výhodnější jsou dvě linky proti sobě.
  • Správná návaznost pracovišť vychází z procesu vaření: skladování, mytí, příprava pokrmů, vaření a pečení.
  • Dostatečně velká pracovní plocha je zapotřebí mezi dřezem a varnou deskou, minimum je 60 cm.
  • Zásadní chybou ve skladbě kuchyně je velká vzdálenost chladničky od dřezu nebo přímé sousedství dřezu a sporáku.
  • Sestava musí počítat se všemi potřebnými spotřebiči v dobře přístupné poloze.
    Pokud stojí chladnička jako první v řadě u stěny, počítejte s odsazením 5 až 7 cm, jinak se dveře neotevřou úplně.
  • Výška pracovní plochy se pohybuje od 85 do 95 cm podle vzrůstu osoby, která v rodině nejčastěji vaří.
  • Na správnou výšku je citlivá pečicí trouba, optimální výška dna je kolem 90 cm, neměla by přesáhnout 115 cm.
  • U zabudované chladničky a pečicí trouby jsou důležité nejenom rozměry, zapomenout se nesmí na odvětrávání spotřebičů.
  • Digestoř bez odtahu do komína (recirkulační) neodstraní škodlivé zplodiny a hlavně páru.
  • Výška digestoře nad elektrickou varnou deskou je minimálně 65 cm, nad plynovou 75 cm.
  • Barový pult patří do hospody, ne do kuchyně.
Vysoký bar do kuchyně nepatří; pracovní plocha by se neměla zvyšovat, pro

Vysoký bar do kuchyně nepatří; pracovní plocha by se neměla zvyšovat, pro příležitostné stolování se tady dají využít nastavitelné stoličky.

Zabudované spotřebiče

Snad největší změnou v kuchyni bylo odtržení trouby od varné plochy. Sporáky se nahradily varnými deskami ovládanými dotykovými senzory, trouba se přestěhovala do horní polohy, abyste se k ní nemuseli ohýbat. K horkovzdušné troubě se přidaly mikrovlnná a parní, svým obdobným vzhledem se k nim začlenily i kávovary.

Na správnou polohu je citlivá především pečicí trouba, ale výškově špatně dostupná nesmí být ani trouba parní nebo mikrovlnka. Pokud je vestavíme do skříní vedle sebe, optimální výška dna je kolem 90 cm, neměla by přesáhnout 115 cm.

Fotogalerie

Při umístění spotřebičů nad sebou se doporučuje výška dna horkovzdušné trouby 70 cm, aby se nedostala příliš vysoko ani mikrovlnná (parní) trouba nad ní. Když se do jediné vysoké skříně má umístit ještě kávovar, je rozumnější vrátit se k troubě mezi spodními skříňkami, aby optimální výšku měl kávovar. Předpokládá se totiž jeho každodenní využívání, zatímco k pečení se dostanete zhruba jednou týdně.

Varné desky se podle média dělí na plynové a elektrické. Výhodou elektrických (dnes většinou sklokeramických) je "čistý" provoz bez karcinogenních zplodin a větší bezpečnost. Indukční varné desky se navíc zahřívají pouze v místě dotyku s hrncem či pánví, tedy od nich.

U digestoří počítejte z bezpečnostních důvodů (samovznícení par) s minimální výškou 65 cm nad elektrickou varnou deskou a 75 cm nad deskou s plynovými hořáky. V kuchyni vzniká ještě víc škodlivin a páry než v ostatních místnostech, zvláště plynový sporák by se neměl obejít bez účinné digestoře, při hoření plynu totiž vzniká oxid dusíku s karcinogenními účinky.

Pokud musíme do jedné skříně umístit tři spotřebiče nad sebou, uprostřed je

Pokud musíme do jedné skříně umístit tři spotřebiče nad sebou, uprostřed je ten, který používáme nejčastěji.

Správná výška pečicí a mikrovlnné (nebo parní) trouby: při umístění nad sebou

Správná výška pečicí a mikrovlnné (nebo parní) trouby: při umístění nad sebou je dno spodní pečicí trouby ve výšce 70 cm, trouby vedle sebe mají dno ve výšce 90 cm (nemělo by být výš než 115 cm).

Digestoř bez odtahu do komína odstraní "pachy kuchyně", ty však nejsou tak nebezpečné. Zato ponechá v místnosti velké množství škodlivých zplodin a vodní páry, která se v nevětraném prostoru sráží na stěnách a ponechává na nich tuk, jenž roznáší. Může být příčinou plísní a následných zdravotních potíží i poruch budovy.

Chladnička se zvětšuje, snižuje spotřebu energie, nabízí nové možnosti a nové funkce. Z hlediska provozu je u sestavy v jediné lince chladnička umístěna na opačném konci než varná deska a trouba; jakmile sdružíte vysoké skříně se zabudovanými spotřebiči do jednoho bloku, měli byste chladničku oddělit od skříně s troubami, aby horko nezvyšovalo spotřebu chladničky.

Propojením tří sousedních místností vznikla velkorysá kuchyň a jídelna pro

Propojením tří sousedních místností vznikla velkorysá kuchyň a jídelna pro pohodlné setkávání i širší rodiny. Bílá barva nebo bělené dubové dřevo vestavěného nábytku je podkladem pro jednotlivé kusy interiéru.

Cílem rekonstrukce kuchyně 3 ve starém domě bylo vytvořit atmosféru venkova za

Cílem rekonstrukce kuchyně ve starém domě bylo vytvořit atmosféru venkova za použití tradičních materiálů v kombinaci se současným vybavením. Při navrhování je důležité co nejlépe poznat uživatele a jeho přání.

Pokud stojí chladnička jako první v řadě přímo u stěny, počítejte s odsazením 5 až 7 cm, jinak se dveře neotevřou úplně a při čištění nevytáhnete ven police či zásuvky mrazáku. Vhodné pořadí je tedy: spížní skříň, chladnička, úložná skříň (třeba se zabudovaným kávovarem) a skříň s vestavnými troubami.

Autorka seriálu

Ing. arch. Věra Konečná
Vystudovala Fakultu architektury ČVUT Praha, věnuje se převážně problematice bydlení, publicistice a propagování architektury, je členkou grantové komise Nadace české architektury.

Kromě projekce pracovala v odborných časopisech o architektuře a časopisech o bydlení. Pořádá soutěže pro studenty architektury, vede kurzy bydlení pro laickou veřejnost a provozuje vlastní internetový časopis na téma architektura bydlení.

U zabudované chladničky a pečicí trouby se nesmí zapomenout na odvětrávání, aby se spotřebiče nepřehřívaly. Mezi jejich zády a stěnou místnosti musí zůstat volný prostor na proudění vzduchu.

Pokud sestava nestojí na nožičkách, vzduch se do mezery přivede větrací mřížkou v soklu; stejná mřížka se umístí také nahoře, jestliže jsou skříně vysoké až ke stropu.

Dnes už nová kuchyň bez myčky představuje výjimku. Mytí nádobí nepatří k oblíbeným činnostem, myčky navíc šetří vodu a energii. Výhodou je také rychlý úklid špinavého nádobí, po obědě/večeři se můžete ihned věnovat své rodině či zájmům.

Spolupráce s architekty

Umístit tolik spotřebičů není snadné. V kuchyni se hospodaří s každým kouskem plochy, abyste měli i dostatek úložných skříní a skříněk a přitom při vaření nenaběhali maraton.

Původní půdorys: návrh kuchyňské sestavy do písmene L neumožnil umístit všechny

Původní půdorys: návrh kuchyňské sestavy do písmene L neumožnil umístit všechny požadované skříně a spotřebiče, pracovní plocha "v koutě" by navíc nebyla dobře osvětlena denním světlem.

Příčka mezi předsíní a obytným prostorem se posunula, tak bylo možné plochu

Příčka mezi předsíní a obytným prostorem se posunula, tak bylo možné plochu kuchyně zvětšit. Nové řešení s ostrůvkem zvýhodnilo polohu pracovní plochy vůči světlu a celou kuchyňskou sestavu prodloužilo o dva metry.

K dobrému výsledku snadněji dospějete promyšleným prostorem v kontextu celého bytu; řešit provoz až s kuchyňským studiem v dokončené místnosti (jenom rozmístěním jednotlivých skříněk) znamená většinou kompromis na úkor funkce. Návrh architekta tedy nespočívá jen v "krásném designu", ale především ve správném konceptu.

Spolupráci s architektem a konzultace konkrétních řešení kuchyně nabízejí také kurzy bydlení. Kromě provozních zásad se účastníci dozvědí o působení barev nebo kombinování materiálů.

Návrhy prezentovaných kuchyní: Ing. arch. Věra Konečná a MgA. Lenka Křemenová a MgA. David Maštálka, A1Architects

Příští díl seriálu: 26. února - jak zařídit obývací pokoj

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.