Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se žije výhercům našich soutěží o skleněnou příčku a zábradlí

  1:00aktualizováno  1:00
Velká výhra vždy potěší, ale pokud se teprve vybírá její podoba v určité hodnotě, nemusí být výsledek ideální. Proto nás zajímalo, jak dopadli naši soutěžící, kteří vyhráli skleněné příčky a zábradlí od firmy J. A. P.

Majitelé si vybrali nerezové zábradlí s prutovou výplní a kulatými sloupky. | foto: J. A. P.

V soutěži o skleněnou příčku za 100 tisíc korun podle vlastního výběru došlo k tak vyrovnanému souboji (více zde), že se sponzor naší soutěže, společnost J. A. P., rozhodl udělit hned dvě první místa. V obou případech se radovali majitelé rodinného domu.

V soutěži Zábradlí 100krát jinak, kde bylo možné získat nové zábradlí jak do interiéru, tak i do exteriéru za 55, 30 a 15 tisíc korun, uspěli ve všech třech případech zájemci o doplněk schodiště v interiéru (více zde).

Konečně teplo a klid

Manželé Harantovi sklo milují, v jejich domě ho najdete snad na každém kroku. Manžel si sklo dokonce prosadil i jako součást stropu, takže z prvního patra prochází světlo do přízemí. "Sklo v podlaze se stalo dominantou našeho domu," tvrdí majitelé (jejich dům naleznete zde).

Ze vstupní haly pronikal do obývacího pokoje zbytečně studený vzduch.

Ze vstupní haly pronikal do obývacího pokoje zbytečně studený vzduch.

Ze vstupní haly pronikal do obývacího pokoje zbytečně studený vzduch.

Ze vstupní haly pronikal do obývacího pokoje zbytečně studený vzduch.

Skleněnou příčkou chtěli oddělit obývací pokoj od vstupní haly, protože tyto prostory byly propojené poměrně velkým stavebním otvorem. V chladnějších obdobích se tak dostával studený vzduch od vchodu až do obytné části domu. Časem se ukázalo, že nově příchozí mohou také rušit zbytek rodiny při jídle nebo při sledování televize.

Hlavním požadavkem na skleněnou příčku s dveřmi bylo bezobložkové řešení, aby sklo těsně doléhalo na stěny otvoru. Způsob otvírání dveří majitelé zvolili posuvný, který šetří prostor a zároveň zachová celkovou vzdušnost interiéru.

Fotogalerie

Z nabídky společnosti J.A.P. si manželé vybrali posuvný systém Trix heavy určený pro dveře posuvné po zdi.

"Posuvný systém tvoří čelní hliníková lišta s povrchovou úpravou kartáčovaný hliník. Vnitřní mechanismus, který zajišťuje plynulý a tichý posuv dveří, je skrytý. My jsme si vybrali variantu, kdy se skleněné křídlo posouvá na boční skleněnou fixní stěnu," popisuje majitel interiéru technické řešení příčky.

Volba skla byla od počátku jasná, manželé si přáli designové grafosklo s motivem psaného písma letter. A proč si majitelé tento dekor vybrali?

"Motiv psaného písma nám přišel velmi elegantní a jednoduchý, není rušivý a dokonale ladí s ostatním zařízením našeho domu. Velmi sympatické je také umístění dekoru v podobě vodorovného úzkého pásu, probíhajícího středem skleněné plochy, a to po celé její šířce. Zůstává tak zachována propustnost světla z obývacího pokoje do tmavší chodby," říká majitelka.

Obývací pokoj spojuje se vstupní halou poměrně velký stavební otvor, kterým

Obývací pokoj spojuje se vstupní halou poměrně velký stavební otvor, kterým pronikal dovnitř studený vzduch. Skleněná příčka tak představovala ideální vyřešení problému.

A dodává: "Sklo s dekorem je také praktické, pokud jsou v domě děti. Ty si občas v zápalu hry neuvědomí, že před nimi stojí sklo. Varianta s grafikou je včas upozorní, aby si daly pozor. Na druhou stranu je to dobré i pro dospělé, abychom nenarazili do skleněné plochy." Majitelům se tak splnil sen v podobě designového i praktického prvku v domě.

Kocourovi navzdory

Může se hodit

Interiérové schodiště na míru poptejte zdarma od ověřených firem na AAAPOPTAVKA.CZ.

V řadovém domku bydlí manželé Elexovi. Mají spojený prostor kuchyně a obývacího pokoje. Příjemný prostorný interiér však časem přinesl nepříjemné zjištění: malý syn i kocour si zvykli nepozorovaně "pronikat" do kuchyně. Výsledek těchto jejich návštěv končíval často nějakou nepříjemností. Ideální řešení tak představovala skleněná stěna J. A. P., která by oba prostory oddělila a přitom nebránila průniku světla.

Stavební otvor mezi kuchyní a zbytkem místnosti vyplnil posuvný systém Trix heavy. Minimalistická lišta posuvu v šířce pouhých sedmi centimetrů z kartáčovaného hliníku dobře splývá se zdí a zároveň zajišťuje tichý posuv skleněného dveřního křídla na boční fixní celoskleněnou stěnu.

V rodinném domku počítalé majitelé původně s otevřeným prostorem.

V rodinném domku počítali majitelé původně s otevřeným prostorem.

"Museli jsme hledat takové řešení, aby nám celoskleněná příčka vyplnila celý průchozí prostor, protože ten je z obou stran ohraničený pevnými zdmi. Naštěstí námi vybraný posuvný systém je opravdu velmi variabilní a má variantu, kdy se dveře posouvají po pevné skleněné stěně," nastiňuje výběr nejvhodnějšího řešení majitel domku.

I v tomto případě si majitelé vybrali do příčky kalené grafosklo s grafickým motivem vlny. Tento dekor barevně zapadá do pozitivně laděného interiéru.

Skleněná příčka propouští dostatek denního světla, ale brání nežádoucím

Skleněná příčka propouští dostatek denního světla, ale brání nežádoucím návštěvám v kuchyni.

"Motiv není po celé ploše skla, a tak není kuchyně ochuzena o denní světlo. Právě přístup světla a designové, vzdušné řešení byly naše hlavní požadavky," dodává Jan Elexa.

A s úsměvem pokračuje: "Jako odchovanci panelákového bydlení toto skutečně oceňujeme."

Kromě designu a funkčnosti stěny si majitelé chválili i celý průběh profesionální montáže. Jediný, kdo je možná trochu zklamán, je jejich kocour, kterému tak skončily nepovolené výlety do kuchyně. Syn si časem s dveřmi poradí.

Dárek pro přítele

Do soutěže o nové zábradlí od společnosti J. A. P. se Iveta Pavlová přihlásila v době, kdy jí nebylo právě nejlépe, nemoc jí hodně zkomplikovala život. Trápilo ji, že nemůže finančně ani fyzicky pomoci příteli, který se obětavě pustil do rekonstrukce jejich bydlení.

Výhra tak znamenala velkou pomoc. Jejich atypické schodiště dostalo kvalitní, designové a zároveň bezpečné zábradlí. Navíc veškeré práce, od zaměření přes dovoz a montáž zvládli pracovníci firmy J. A. P. sami.

Jasanové schodiště s osvětlením bylo efektní, ale bez zábradlí doslova

Jasanové schodiště s osvětlením bylo efektní, ale bez zábradlí doslova nebezpečné.

"Překrásné jasanové schodiště, které přítel vymyslel, spojuje v našem domě přízemí s prvním patrem. Je poměrně atypicky řešené, proto jsme byli sami zvědaví, jaké řešení nám nakonec nabídnou jako nejvhodnější. Z předložených návrhů nás oslovilo nerezové zábradlí s prutovou výplní a kulatými sloupky. Madlo zábradlí je dřevěné a koresponduje s provedením schodiště. Zvolené řešení je velmi citlivé a nijak schodiště neruší, jsou to doslova dva kousky puzzle, které do sebe dokonale zapadají," říká majitelka domu o realizaci.

Zábradlí v jejich interiéru představuje designový doplněk schodiště, má však také nepopiratelnou bezpečnostní funkci. "Musíme se přiznat, že se zábradlím se cítíme při pohybu na schodišti velmi bezpečně a nechápeme, jak jsme se bez něj mohli obejít," dodává dnes už se smíchem majitelka.

Majitelé si vybrali nerezové zábradlí s prutovou výplní a kulatými sloupky.

Majitelé si vybrali nerezové zábradlí s prutovou výplní a kulatými sloupky.

Jasanové schodiště s osvětlením bylo efektní, ale bez zábradlí doslova

Jasanové schodiště s osvětlením bylo efektní, ale bez zábradlí doslova nebezpečné.

Iveta chválou nešetřila: "Když jsme s přítelem viděli, jak profesionálně probíhá zaměření schodiště, rozhodně všem doporučujeme zvolit si dodavatele, který za vás tento krok vyřeší, protože na přesnosti tohoto zaměření skutečně hodně záleží. Samotná montáž nerezového stavebnicového zábradlí proběhla velmi rychle, vše sedlo na milimetr," dodává Iveta Pavlová.

Autor:




Nejčtenější

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Stavba postupně změní svůj vzhled podle času a počasí. Stěny budou zarůstat...
Postavili si dřevostavbu, inspirací jim byla chalupa, kterou milují

Mladá rodina se rozhodla strhnout v pražských Modřanech starý dům po babičce a postavit na jeho místě nový. Pro milovníky přírody a navíc výtvarníky byla...  celý článek

Autorem kruhové komerční budovy o průměru 492 metrů je studio britského...
Apple dokončuje sídlo pro 13 tisíc zaměstnanců. Má tvar obřího kruhu

Nové kanceláře americké technologické společnosti Apple vyrostly v městě Cupertino v okrese Santa Clara v Kalifornii. Autorem kruhové komerční budovy o...  celý článek

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí ve správní oblasti Stirling....
Opuštěné šlechtické sídlo je na prodej. Zchátralý půvab zatím odolává

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí nedaleko historického města Stirling. Chátrající zámeček, stále ještě dobově zařízený, je na prodej za 1,25...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.