Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zvenčí dům ladí s lesem na zahradě, uvnitř se skrývá minimalistický ráj

  1:00aktualizováno  1:00
Dolní tok Vltavy představuje tradiční rekreační oblast. Chatové osady se tu však postupně proměňují v trvale obydlená místa. To je i případ domu mladé rodiny, která starou chatu nahradila moderní stavbou.

Na kompaktním hladce omítnutém přízemí spočívá lehká dřevěná nástavba s plochou střechou. Originálním konstrukčním a výrazovým prvkem jsou vně přiznané nosné dřevěné rámy, na nichž je konstrukce horního podlaží zavěšena. | foto: Robert Žákovič

Protáhlý obdélníkový pozemek v mírném svahu vysoko nad řekou lemují ze severu a východu místní komunikace. Na jihu a západě se výhled rozevírá do volné krajiny, na pole a sousední vesnici. Polovinu rozlohy zaujímá jehličnatý les, zatravněnou část zdobí další vzrostlé stromy a keře.

Architekt Ondřej Kamenický z ateliéru OKA design posadil nový dům těsně k lesu tam, kde stávala stará chata, zastavěná plocha však přesahuje její původní rozlohu.

Ložnice v horním podlaží, obložené smrkovými palubkami, lemuje dřevěná terasa – paluba z tropického dřeva. Zábradlí architekt navrhl z čirého skla, aby nenarušilo základní kompozici

Ložnice v horním podlaží, obložené smrkovými palubkami, lemuje dřevěná terasa – paluba z tropického dřeva. Zábradlí architekt navrhl z čirého skla, aby nenarušilo základní kompozici.

"Zahrada byla hlavním důvodem, proč jsme tomuto místu dali přednost před pohodlným životem v satelitu," vysvětlují majitelé. "Chtěli jsme proto zachovat veškerou stávající zeleň." Z tohoto záměru vychází "zlomený" půdorys domu. Vyhýbá se staré sošné borovici a dalším stromům.

Dva obdélníky se vzájemně střetávají v úhlu 120˚, v jejich průniku je komunikační hala průchozí až na zahradu, schodiště a technická místnost.

Dominantní část přízemí tvoří společný obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, menší obdélník obsahuje garáž, domácí kino a příslušenství. Obytné prostory mají výhled na slunnou jihozápadní stranu, obývací pokoj je prosklenou stěnou propojen s dřevěnou terasou.

Noční pohled umocňuje použité osvětlení

Noční pohled umocňuje použité osvětlení.

Les domu "kryje záda", na severní straně je vstup a garáž. V patře jsou ložnice s příslušenstvím, rodiče užívají terasu s výhledem do okolí.

Dvojí dynamika

Neobvyklý vzhled, který každého zaujme jako první, ve skutečnosti vychází z naší "chatové" tradice. "Je to jistá analogie zděného domku s dřevěným podkrovím, jen tvarosloví je moderní a sedlovou střechu nahrazuje střecha plochá," komentuje architekt Kamenický.

Na spodní masivní zděnou část osadil ustupující podlaží s atypickou dřevěnou konstrukcí: strop a obvodové stěny se sendvičovou skladbou jsou zavěšeny na vnějších rámech z dřevěných hranolů.

Dominantu obývacího pokoje představují nadčasová funkcionalistická křesla Barcelona (design Mies van der Rohe)

Dominantu obývacího pokoje představují nadčasová funkcionalistická křesla Barcelona (design Mies van der Rohe).

Přiznaná nosná kostra podobající se řadě žeber dinosaura vytváří protipól kompaktní a masivní zděné základny, pravidelný rytmus rámů dodává celku lehkost a dynamiku a celá sestava trochu připomíná rybářskou loď.

Další nečekané překvapení se skrývá uvnitř. V navenek standardním zděném přízemí i nahoře pod dřevěným pláštěm bychom čekali dřevěné podlahy, bílý štuk a zemitý design, najdeme tu však střízlivý interiér v takřka industriálním stylu.

Kuchyňská linka má pracovní desku, obložení stěny a bočnice z tmavé žuly

Kuchyňská linka má pracovní desku, obložení stěny a bočnice z tmavé žuly.

Protipólem podlah s hladkou velkoformátovou dlažbou beze spár jsou syrové stropy z pohledového betonu, celoskleněné dveře s hliníkovými zárubněmi korespondují s nábytkem čistě geometrických tvarů, zařízení je bez dekoru a bez úchytek.

Majitelé také zachovali střídmý režim ve výběru barev. Základní bílé sekunduje šedá, tmavě hnědá, černá a béžová. "Obvyklým kamenem úrazu minimalistických interiérů bývá, že jejich obyvatelé postupem času zahltí byt věcmi," komentuje architekt, "zde se podařilo i po několika letech užívání dodržet disciplínu a interiér si stále zachovává vyhraněný styl."

Jedinou ozdobou zcela účelně vybavené ložnice je výhled do lesa, který se objevuje nejen v okně, ale také se zrcadlí na prosklených dveřích skříňové stěny

Jedinou ozdobou zcela účelně vybavené ložnice je výhled do lesa, který se objevuje nejen v okně, ale také se zrcadlí na prosklených dveřích skříňové stěny.

technické údaje

Zastavěná plocha: 124,5 m²
Obytná plocha: 89 m²
Užitná plocha: 160,7 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, přízemí zděné z cihelných bloků Porotherm, sendvičový obvodový plášť (bloky Porotherm, kontaktní zateplovací systém s omítkou), železobetonová monolitická stropní deska. Patro má rámovou nosnou konstrukci z dřevěných hranolů a zavěšený obvodový plášť (sádrokarton, tepelně-izolační vrstva Orsil 120 mm, provětrávaná vzduchová mezera, vnější obložení smrkové dřevo), dělicí příčky Porotherm

Výplně otvorů: okna, vchodové dveře a prosklená stěna atypická konstrukce se skrytými rámy a s izolačními dvojskly, vnitřní dveře skleněné do kovových zárubní

Vytápění: ústřední, elektrokotel, podlahové konvektory (v obývacím pokoji) + radiátory, dodatečně zabudovaný kotel na dřevo

Autor

Ing. arch. MgA. Ondřej Kamenický

* 1976
Autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha a filmovou a televizní scénografii na Akademii múzických umění v Praze.

Zabývá se návrhy rodinných domů od studie až po realizaci, návrhy rekonstrukcí a soukromých i veřejných interiérů. V r. 2004 získal jako člen autorského týmu ocenění Gloria musaealis za interiér Muzea skla a bižuterie.

Také v koupelnách převládají hladké povrchy, tradiční obklad stěn nahrazují štukované plochyTaké v koupelnách převládají hladké povrchy, tradiční obklad stěn nahrazují štukované plochy

Také v koupelnách převládají hladké povrchy, tradiční obklad stěn nahrazují štukované plochy

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 7/2010.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Hedvika se zbavila staré ložnice. V nové za 130 tisíc se cítí jako v ráji

Nová ložnice vyšla Hedviku na 130 tisíc korun.

Hedvika se chtěla zbavit staré ložnice. Je vášnivá čtenářka a přála si místo, kde by pohodlně odpočívala a četla si....

Další z rubriky

Bydlení s rodiči se proměnilo v peklo. Všechno začalo svatbou dcery

1

Rodiče mi před lety darovali půlku rodinného domu. Já měla byt v horním patře, oni v přízemí. Vdala jsem se, rozvedla a...

První republika sebrala šlechtě zámky. Mohla za to reforma i původ

Vranov nad Dyjí. V roce 1918 spravoval zámek a rozlehlé polnosti polský rod...

Deset let je u hradů a zámků jen chvilka v jejich historii. V letech 1918 až 1928 však u nás mnohé potkalo přelomové...

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...



Najdete na iDNES.cz