Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

  1:00aktualizováno  1:00
Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně vybudoval jeho majitel, akademický sochař Miroslav Jirava, se svou ženou Sidonií. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch hlubších se dá dokonce i koupat. | foto: Tomáš Dittrich

Zchátralou usedlost nazývanou Nový mlýn a přestavěnou v duchu lidového baroka kdysi doporučil manželovi paní Sidonie kamarád architekt. Miroslav Jirava ho v roce 1960 od dcer posledního mlynáře Bauera opravdu koupil a řadu let pak dům s úctyhodnou historií využíval jako ateliér a letní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov. Stačí „kliknout“ na fotografii.

Bylo to tu sice velmi romantické, ale i trochu spartánské: elektřinu sem zavedli až roku 1981, do té doby se ke svícení používaly jen svíčky nebo petrolejky. Po roce 1992 kvůli rostoucímu nájmu Miroslav se Sidonií definitivně opustili malostranský ateliér a nastěhovali se do Nového mlýna natrvalo.

Se stejnou invencí jako svoje sochy začal Miroslav (za vydatné pomoci své ženy) postupně tvarovat i původně zpustlý a zarostlý pozemek kolem domu. Celá koncepce vznikala postupně a spojovala prvky anglického parku i francouzské zahrady.

Více než hektar velká zahrada se proměnila v přírodní galerii plnou soch a spousty romantických zákoutí.

Harmonická krajina

Fotogalerie

Nejprve museli Jiravovi přeložit cestu, která původně vedla v těsné blízkosti domu. Obnovili náhon a z menších jezírek postupně vybudovali kaskádovitou soustavu rybníčků. Podle toho, kam během dne dopadalo slunce, vytvářeli na různých místech zahrady malá sezení.

Pod vysokou vrbou Miroslav například vyrobil sedátka z umělého kamene, do nichž zabudoval dekorativní podnože starých šicích strojů. Jelikož se vše odehrávalo za hluboké totality a místním úředníkům byla zřejmě manželská dvojice s nekonvenčním způsobem života trnem v oku, velké terénní úpravy probíhaly k jejich velké nelibosti.

Jiravovým stále hrozilo, že budou muset rybníčky zasypat, což se nejspíš podepsalo na Miroslavově zdraví. V roce 2002 zemřel na infarkt.

Obytná zahrada

Sezení pod vrbou vyrobil Miroslav Jirava z umělého kamene, který kombinoval s...

Sezení pod vrbou vyrobil Miroslav Jirava z umělého kamene, který kombinoval s podnožím ze šicích strojů.

Po čase do Nového mlýna paní Sidonie přivedla svého dalšího osudového muže, skláře a sochaře Petra Kaftana, s jehož pomocí se o obytnou zahradu dále s láskou starala. Tu a tam sem Petr dodával vlastní drobné plastiky a věnoval se údržbě zahrady.

Pozemek zůstával dlouhou dobu neoplocený a přirozeně tak přecházel do okolní krajiny. Vedle cesty kolemjdoucí vítala kamenná antická lavice pro unavené poutníky. Teprve v posledních letech přiměli neukáznění turisté paní Sidonii k vybudování brány a k oplocení zahrady.

Miroslav Jirava měl dlouhá léta v mlýnici svůj sochařský ateliér. Se stejnou  láskou a úctou k předchozím generacím majitelé citlivě rekonstruovali i obytné stavení. Byli zvyklí žít bohatým společenským životem a často je navštěvovali jejich sousedé z řad známých osobností, třeba Petr Hapka nebo Jiří Krampol.

Vedle mlýnice je obytná místnost s kuchyní a za ní ložnice. Z té se dá vyjít na krytou pavlač, kde míval majitel postel k odpolední siestě. V prvním patře, kam vystoupáte po dřevěných schodech, je podkrovní obývací pokoj zařízený nábytkem z pražského ateliéru.

Klasická křesílka, přestěhovaná z pražského bytu do podkrovní obytné...

Klasická křesílka, přestěhovaná z pražského bytu do podkrovní obytné místnosti, paní Sidonie vlastnoručně čalounila.

Starožitná křesílka paní Sidonie, která studovala oděvní průmyslovku, sama čalounila. Také interiér mlýna zdobí řada plastik Miroslava Jiravy, o jehož odkaz paní Sidonie s úctou pečuje. Výklenek ve štítu dodnes obývá Miroslavův bůh slunce inspirovaný pohanskými božstvy a vítající vždy nový den.

Po dřevěných schodech se dá vyjít do podkroví. Podestu „zabydlela“ bílá skříňka...

Po dřevěných schodech se dá vyjít do podkroví. Podestu „zabydlela“ bílá skříňka a zrcadlo.

„Tenhle dům mě naučil devatero řemesel. Na zahradě jsem například vlastnoručně dodělávala terénní úpravy. Hrubou práci sice vykonal bagr, ale pak ještě zbývala spousta práce pro mě. Sázela jsem stromy a keře, starala se o květiny, o domácnost, šila jsem, čalounila nábytek a dělala plno dalších věcí,“  vzpomíná Sidonie Jiravová.

A dodává: „Jednou jsme objevili ve sklepě náhrobní kámen někdejšího mlynáře. Když jsme ho vyvěsili na zeď vedle vchodu, jako by nás duch domu přijal a strach, který jsem tu hlavně v noci do té doby mívala, mě od té chvíle úplně přešel.“

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Další z rubriky

Hlavní složky ekologických podlah tvoří ricinový olej a sádra

Ekologická podlaha Wineo Purline s dekorem dubu odpovídá současným trendům na...

Přes všechen obdiv a přednosti dřevěných podlah preferují mnozí lidé laminát nebo linoleum. A to z různých důvodů....

Malý domek rozšířili o přístavbu. Z té je přehlídka prvotřídních nápadů

Angela a Rahul nemají o návštěvy nouzi. Místa je v přístavbě dost.

Angela a Rahul bydlí na velmi žádaném melbournského předměstí Fitzroy North. Devadesát let starý dům jim však byl malý....

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Najdete na iDNES.cz