U Brna si rodina postavila dům 4+1. Je moderní, jednoduchý a praktický

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina si kousek od Brna postavila minimalistický dům Zen Home od ateliéru Hiconcept manželů Marešových. „Parcelu jsme hledali dlouho. Nakonec jsme koupili pozemek se stavbou vhodnou na demolici. Díky tomu jsme získali krásné místo pro náš nový domov,“ říká majitel.

Přízemní stavba s plochou střechou je velmi jednoduchá, tvarem kvádr o půdorysu čtverce. | foto: Hivision.cz

Dům vyrostl ve vnitrobloku mezi starou zástavbou na pozemku velkém 850 metrů čtverečních. Stojí na dodatečně vyvýšeném kopci, který skýtá skvělý výhled na okolní louky a lesy. Tomu pomáhá i velké rohové prosklení. Z ulice je proluka dostavěná jednoduchou nízkou stavbou z cementotřískových cetris desek, kde je garáž pro dvě auta, pergola a sklady.

Fotogalerie

Parcelu vymezují dvě ulice s výškovým rozdílem několika pater, výškově je téměř na úrovni horní ulice. „Bylo nutné provést náročné terénní úpravy a základy vysoké až čtyři metry. Snažili jsme se zachovat konzistenci stávající zástavby a držet uliční čáru. V dolní ulici je parcela uzavřená přístřeškem, v horní plotem z recyklovaných cihel a černě natřených prken,“ vysvětluje architekt Jaroslav Mareš.

Přízemní stavba s plochou střechou je velmi jednoduchá, tvarem kvádr o půdorysu čtverce, u vstupu je přisazena malá přístavba jako vstupní hala s šatnou. Kompaktní čtvercový tvar je efektivní při stavbě i provozu.

Celková užitná plocha je 116 metrů čtverečních, z toho hlavní část má sto metrů čtverečních. Hlavním prostorem je otevřený obývací prostor s kuchyní a jídelnou velký 57 metrů čtverečních s velkým panoramatickým oknem o celkové délce dvanáct metrů. K domu patří i zmíněná garáž a sklady, které nejsou zateplené.

Stavělo se především z betonových cihel, podlaha je betonová a stěrky jsou černě a šedě lakované. Zásadním prvkem domu je velké rohové prosklení obytného prostoru, které otevírá dům směrem k panoramatickým výhledům a slunci.

Stěny jsou z betonových tvárnic ztraceného bednění. Těžké zdivo dodává domu stabilní klima a současně pohledové cihly vypadají zajímavě. V obývacím pokoji a ložnici jsou cihly opatřeny bílým nátěrem, v ostatních pokojích jsou ponechány v původním vzhledu. Některé plochy v koupelně a kuchyni jsou doplněny cementovými stěrkami s omyvatelným lakem. Syrovou atmosféru doplňují nehoblovaná prkna a industriální leštěný beton na podlaze.

V obývacím pokoji a ložnici jsou cihly opatřeny bílým nátěrem.

V obývacím pokoji a ložnici jsou cihly opatřené bílým nátěrem.

„Vytápění je podlahové elektrické, doplněné krbovými kamny. Dům zatím není v provozu celý rok, tak neznáme konkrétní spotřebu, ale ostatní domy Zen Home se pohybují od 1 400 do 2 100 korun za měsíc a za všechny energie domácnosti - topení, ohřev vody, vaření, praní atd.,“ říká architekt.

Z obývacího pokoje je vstup na terasu s jezírkem. „Sednout si na okraj terasy, nakrmit rybky s nohama ve vodě a pivem v ruce je úžasná věc,“ chválí biotop majitel.

Zahrada od architekta Vojtěcha Tesaře je okrasná, bylinková a s minimem údržby. Rodina si chce užít zeleň bez tújí, okopávání záhonků a potu. Do budoucna majitelé plánují venkovní kuchyni a rádi by také vyřešili zeleň uvnitř domu.

Ateliér Hiconcept

Architekti Andrea a Jaroslav Marešovi používají ve svých návrzích velmi jednoduchá a přirozená řešení. Při navrhování je pro ně důležitá minimalistická koncepce bez komplikací. Téměř banální uspořádání objektu oživují charizmatickými materiály a hojným využitím zeleně zakomponované přímo do stavby. Vyvinuli také typový projekt finančně dostupného rodinného domu ZenHome. ve kterém se zaměřují na komplexní přístup k domu, a to včetně zahrady. Okolí domu by mělo být přírodní, měkké a přirozené. Jediným tvrdým hranatým objektem je dům.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Praha zmalovaná. Graffiti a street art uchvátí, pobaví i dají vydělat

Velká i menší díla najdeme po celé Praze a existuje pouze málo míst, kterým se...

Výrazné nápisy a obrazy na zdech k městu neodmyslitelně patří. Utvářejí jeho identitu stejně jako budovy, sochy nebo...

Ze starých krámků vzniklo bistro, mračna na stěnách vymalovali košťaty

Při navrhování interiéru bistra se jeho autoři inspirovali secesí, art decem,...

Pokud je v Praze lokalita, která ožívá i s ohledem na svou historii a tradici, jsou to Vinohrady. Není tak určitě...

Chtěl dokázat, že špatné podmínky lze zvrátit. Podívejte se na výsledek

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...



Najdete na iDNES.cz