Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze zahradního domku a skleníku je snové místo nejen pro dovolenou

  1:00aktualizováno  1:00
Původně to byl půvabný zahradní domek se skleníkem. Po přestavbě z něj majitelé udělali útulný prázdninový či víkendový domov. Lze tu skvěle odpočívat a pozorovat krásnou zahradu.

Původně to byl jen zahradní domek... | foto: Iveta Kopicová

"Sem, na Křivoklátsko, jsem jezdila už jako malé dítě s tátou. Součástí velkého pozemku, který kdysi patřil jednomu nakladateli, byl kromě vily ještě patrový zahradní domek o půdorysu přibližně šest krát šest metrů s navazujícím skleníkem, ve kterém se tenkrát pěstovalo víno," popisuje tehdejší situaci Šárka.

Její otec skleník přestavěl na obytný prostor tak, aby společně se zahradním domkem tvořil harmonický celek. Dispozice a interiér do současné podoby dovedla až Šárka, která sem s rodinou začala jezdit kolem roku 2002, kdy domek s manželem odkoupili.

Přestavbu nastartovaly záplavy, při nichž na první pohled romantická Berounka i potok nedaleko pozemku dokázaly svou ničivou sílu.

Idylické posezení na zahradě

Idylické posezení na zahradě

Změny k lepšímu

Půdorys stavby má tvar obdélníku, jehož délka se výrazně protáhla zabydlením skleníku. Prosklení i vstupy do domu směřují do prostorově velkorysé zahrady. Na původní čtvercový půdorys zahradního domku, v jehož přízemí vás uvítá bíle omítnutý zděný krb a bílé schodiště vedoucí do patra s ložnicí, navazuje přestavěný skleník.

"Podél celé fasády jsme vybudovali takzvané horizontální kukátko. Pokud se dívám skrze toto okno ven, orámuje se mi jedinečný pohled," vypráví o originálním provedení proskleného otvoru jeho tvůrkyně Šárka. Jde o řadu malých oken, která lemují celou stěnu. Přinášejí tak do obytné části další světlo.

V domě jsou zachovány původní litinové rámy

V domě jsou zachovány původní litinové rámy

Sedlová střecha skleníku zůstala prosklená v obývací části a v ložnici pro hosty. Zde je také kuchyňská a obývací část s odpočinkovým posezením, dětský pokoj, koupelna a šatna. Skleník uzavírá samostatný vstup do ložnice pro hosty s koupelnou a WC.

Obydlený skleník

"Pro návštěvy a dnes vlastně i pro nejstaršího syna jsme přestavěli původně neobývanou část skleníku na pokoj pro hosty se samostatným sociálním zařízením i vstupem ze zahrady, kterým stavba končí. Nově je zařízený i dětský pokoj s mosaznými postelemi, dubovou skříní a psacím stolem, který obývají dvě mladší děti. Nejstarší šestnáctiletý syn ,okupuje’ hostinský pokoj. Měl to být původně takový chambre séparé pro přátele," vysvětluje Šárka.

Pohled na obytnou část, ve které majitelka nechala vybourat spíž

Pohled na obytnou část, ve které majitelka nechala vybourat spíž

Hlavní vstup do domu je uprostřed skleníku, tedy v místech mezi dětským pokojem a zónou obývací, kterou tvoří zbylá přízemní část domu.
Vybavení interiéru připomíná tak trochu francouzský venkov v koloniálním stylu. Podlahu tvoří buď masivní dubové palubky, nebo velkoformátová dlažba v zemitém odstínu.

Koupelna je obložená malými obkladačkami ve stejném designu jako její podlaha. Styl doplňuje bílé jednoduché umyvadlo položené na desku.
Nábytek majitelé pořídili dílem v obchodě Art & Furniture v Loděnicích u Berouna, dílem si jej nechali udělat na míru.

Z vyzděných sloupků a polic byl vybudován malý kuchyňský kout

Z vyzděných sloupků a polic byl vybudován malý kuchyňský kout

Vyzděná je například jedna z obdivuhodných pohovek s čalouněnými matracemi v obývací zóně. Z vyzděných sloupků a polic z masivní dubové spárovky je i celá kuchyně. Jako úložný prostor tu slouží koše z přírodního materiálu.

Úsporná, ale praktická kuchyně je vybavena malou pultovou lednicí, malým mrazákem i elektrickým sporákem a nepostradatelnou remoskou. "V létě stejně hodně pobýváme venku, takže se i stolování přesouvá tam," říká Šárka.

Pohled na jídelní stůl a schodiště vedoucí do ložnice

Pohled na jídelní stůl a schodiště vedoucí do ložnice

Inspirace a doplňky

"Do dětského pokoje jsme dali mosaznou postel, kterou jsme koupili v bazaru na Vyšehradě, další jsme přivezli z našeho bytu," říká paní Šárka. Většinu textilních doplňků včetně závěsů si majitelka šila sama. Jsou jednoduché, z přírodních materiálů, zavěšené na kovových konzolách, které mají kovaný vzhled.

Velkolepé textilní pojetí má pokoj pro hosty, kde nad XXL postelí visí lněný zastiňovací závěs, jenž v létě prostor chrání před nadměrným teplem. Je to daň za výhled do zahrady a na noční oblohu. Při výzdobě interiéru Šárka použila objekty přivezené z cest, například adjustace obřích sušených listů nebo mořských řas.

Hostinský pokoj s impozantní postelí, nad níž se vyjímá lněný zastiňovací závěs

Hostinský pokoj s impozantní postelí, nad níž se vyjímá lněný zastiňovací závěs

Topí se krbem

Hlavním topným tělesem v domě je krb s jednoduchým rámem a krbovou vložkou. "Krb s vložkou jsme si nechali instalovat teprve minulý rok. Sklo se dá zcela zasunout, takže můžete vnímat otevřený oheň a zároveň vytopíte celý prostor," vysvětluje Šárka.

V obývacím prostoru, který navazuje na kuchyň, slouží zase klasická kamna. V domku jsou i elektrické přímotopy, které rodina využívá velmi zřídka. "Vlastně sem jezdíme hlavně v létě. Na druhou stranu i v zimě je to tu krásné, třeba když sněží na prosklenou střechu. Přijíždíme především kvůli načerpání energie. Líbí se tu i naší fence Lípě," uzavírá Šárka.

Majitelé nechali v domku vybudovat krbovou vložku

Majitelé nechali v domku vybudovat krbovou vložku

Slovo majitelky

Šárka Špačková
Interiérová designérka, studio Gens

"Dnes pro moji rodinu toto místo představuje zázemí, které je jakousi oázou a únikem z vnějšího světa. Klid, soukromí a kontakt s přírodou jsou nabídky, kterým se po pracovním týdnu a během prázdnin jen těžko odolává. Okamžiky prožité u dřevěného zahradního stolu jsou pro mě neopakovatelné. Kapky deště dorážející na střechu skleníku a sálající teplo z krbu v chladných večerech nemají konkurenci. I to, že jsme nepodlehli tlaku dětí a nemáme zde televizi, je velkým pozitivem."

Dětský pokoj je útulný i díky zvolené barevnosti

Dětský pokoj je útulný i díky zvolené barevnosti

Elegantní a jednoduchá ložnice je v prvním patře

Elegantní a jednoduchá ložnice je v prvním patře

Více se dočtete v časopise Domov č. 7/2010.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

Překvapení pro přítelkyni. Niky je z pokoje za 200 tisíc nadšená

Niky je z nově zařízeného pokoje nadšená. Jakuba vyšla proměna na necelých 200...

Jakub bydlí v Praze na nábřeží. Své přítelkyni a herečce Niky uvolnil v bytě pokoj se secesními kachlovými kamny a...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...

Usedlost v Krkonoších postavili za tři dny. Už sedm let dobře slouží

Plechová falcovaná krytina tmavě šedé barvy a lomenice, tedy dřevem obložený...

Útulná usedlost v Krkonoších na první pohled splývá se zdejší architekturou. Při bližším zkoumání ovšem nezapře dům z...

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...



Najdete na iDNES.cz