Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze dvou bytů vytvořili jeden se sloupem uprostřed. Z problému je funkční prvek

  1:00aktualizováno  8:06
Místo toho, aby si mladí manželé první noc v novém bytě řádně užili, ujížděli rychle do nemocnice. Jejich první potomek se začal klubat na svět. S bytem to bylo podobně: ze dvou se vyklubal jeden.

Sloup s rozvody zakrývá skříň se zaoblenými rohy, která jak barevně, tak tvaroslovně propojuje celý prostor | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Lokalitu v Praze vybírali Ondřej a Jana velmi pečlivě. Hledali nějaký vydařený developerský záměr. Požadavky měli jasné: byt s prostornou terasou a blízko zeleně. A protože jej koupili hned na začátku projektu, měli možnost provést většinu úprav týkajících se dispozice bytu i rozvodů.

Může se hodit

Širokou nabídku bytů v Praze najdete ZDE.

"Původně to byly dva menší byty, ale vzhledem k našim požadavkům na větší byt s velkou terasou jsme oba spojili a změnili vnitřní uspořádání příček. Celkový vzhled se tak od základu změnil," říká Ondřej.

Dominantní světlo nad sezením pochází od firmy Artemide. Organické tvary korespondují se zaoblenými tvary na některých kusech nábytku

O pomoc požádali odborníka. "Architekti mají zkušenost a přehled, což nám schází, protože se oba s manželkou věnujeme jiné profesi. Jen bylo potřeba najít toho správného," vysvětluje majitel.

Udělali si proto průzkum trhu. Prvotním médiem se stal internet a posléze časopisy. Z vytipovaných některé navštívili a nakonec si vybrali architektku Zuzku Jančuškovou.

"Líbily se nám její nápady, od začátku bylo velmi příjemné s ní jednat. Cítili jsme, že najdeme společnou řeč, což je při zařizování něčeho tak intimního jako bydlení velmi důležité,“ prozrazují manželé důvody své volby.

Barevně neutrální interiér oživuje červený stůl

Postup realizace

Nejprve architektce sdělili své požadavky: chtěli moderní bydlení, kde by vedle designových kousků byly i netradiční prvky. Důležitá byla také praktická stránka, přáli si dostatek úložných prostor.

U stavebních úprav však nastal problém se sloupem, který musel v bytě zůstat. "Naneštěstí tvoří předěl mezi kuchyní a obytným prostorem, které jsme chtěli mít propojené. Architektka z něj navrhla atypický úložný prvek. Uvnitř jsou skryté rozvody a ještě tu jsou police. Už tak velký prvek měl být původně sytě červený, nakonec jsme se dohodli na neutrálním dřevěném obložení," popisuje Jana.

Vtipně je vyřešeno snídaňové sezení. Pracovní deska plynule přechází v barový pult, patří k němu i odpovídající židle

Červený je naopak velký stůl. "Přáli jsme si netradiční prvky, to je právě přínos architekta, který si výsledek dokáže představit. Já jsem sice nad takovým řešením váhal, ale manželku hned nadchl. Dnes jsem rád, že ho tu máme. Oživuje ostatní zařízení," tvrdí Ondřej.

O čem až do poslední chvíle nevěděli, jak dopadne, byla ložnice. Je kompletně vyrobená na míru. Architektka zde použila několik světlých teplých odstínů jedné barvy, a to nejen na dveřích skříně, ale také na zdech.

Ložnice byla vyrobena kompletně na míru, pruhy na stěnách jsou namalované na zdi

"Původně jsme tu chtěli použít tapetu, ale Zuzka Jančušková navrhla malbu v kombinaci různě širokých pruhů. To vše se pak ještě muselo kombinovat s čalouněním postele… Dopadlo to ještě lépe, než jsme  původně čekali," hodnotí manželé.

V bytě bydlí teprve půl roku, zatím se stále ještě sžívají s novým prostředím. "Jediné, co bych asi doporučil těm, kdo půjdou v našich šlépějích, je výměna radiátorů. Zůstaly ze standardního vybavení bytu, ostatní prvky jsme vyměnili za nadstandard. Po nastěhování jsme toho trochu litovali, nyní jsou ale všechny schované za záclonami, takže interiér neruší," říká Ondřej.

Kvůli malému Martinovi manželé na první noc v novém bytě opravdu nezapomenou…

Názor architekta

Celému interiéru vévodí centrální strom/kmen, který je srdcem bytu, úložným prostorem a krytem pro stoupačky. Propojuje celý prostor jak myšlenkově, tak tvaroslovně. Půdorysní vlnitý tvar se objevuje i u postele a dalšího nábytku.

Kolem sloupu se točí dění v celém bytě, energie přirozeně pluje prostorem. Inspirace vyplynula při řešení sloupu se stoupačkami, který měl nevhodnou polohu. Z nevýhody se stala výhoda a vznikl zajímavý výtvarný prvek. Organickým tvarům nechávají vyniknout linie zrcadel nebo barvy ukrývající další úložné prostory.

Ing. Zuzana Jančušková

Barevnost koupelnového nábytku je sladěna s odstínem mozaiky. Prostor tak působí uceleným dojmem.

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 2/2011.

Autor:



Nejčtenější

Z víkendové chalupy se stalo trvalé bydlení. Už zde i „starostují“

Rekonstrukce vrátila statku původní charakter zemědělského stavení 19. století.

České vesnice a městečka umí překvapit. Nejedno stavení je rodištěm nějakého významného krajana, který se na čas...

Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...



Splňte si sen o luxusním bytě. Jaké skvosty jsou v Praze na prodej

Černínská, Praha 1-Hradčany. Dům prošel rekonstrukcí v roce 2009.

V hlavním městě se prodávají luxusní byty za desítky milionů korun. Všechny mají stovky metrů čtverečních, krásné...

Rodina deptaná psychickými nemocemi dostala novou kuchyň i dívčí pokoj

Nová kuchyň dostala tvar písmene L.

Dcera paní Lenky Nikola se třikrát pokusila o sebevraždu, počtvrté ji už lékaři nezachránili. Zdrcená matka se nyní...

Z žalostného bytu v podkroví vytvořili vzdušný prostor pro rodinu

Osvětlení prostoru zajišťují velké žárovky zavěšené na trámech, nástěnná...

Ve splněný sen mladé rodiny se dvěma malými dětmi se proměnil žalostně vyhlížející podkrovní byt v Praze. Z garsonky se...

Další z rubriky

Po 12 letech dokončil ruský miliardář své opulentní sídlo za Moskvou

Jediný soukromý dům od architektky Zahy Hadid byl po dlouhých dvanácti letech...

Jediný soukromý dům od architektky Zahy Hadid byl po dlouhých dvanácti letech dokončen. Megalomanskou vilu Capital Hill...

Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Jiří dozoroval stavbu řadovky sám. Bylo to jeho nejlepší rozhodnutí

Charakter místa je utvářen původní zástavbou a klidnými zahrádkami.

V úzké uličce na okraji moravského velkoměsta stojí řadovka-dřevostavba. Na její realizaci dohlížel sám majitel domu....

Najdete na iDNES.cz