Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdevastovaný panelákový byt 4 + 1 vypadá po rekonstrukci jako luxusní novostavba

  1:00aktualizováno  1:00
Zbourat a postavit znovu. Tak zněl stručný názor odborníků na rekonstrukci dvougeneračního panelákového bytu. Proto byly nutné velké zásahy do nosné konstrukce, které vyžadovaly naprosto precizní provedení.

Obývací pokoj - vizualizace | foto: Akad. arch. Jiří Vlček

Byt na pražském Barrandově byl v děsivém stavu. Přesto si jej rodina pořídila. Rozhodlo místo s dobrou dopravou do centra i okolí, blízkost školy i snadné parkování. Špatný stav měl i svou výhodu - nižší pořizovací cenu bytu.

Původní stavPůvodní stav

Původní stav

Upozornění: Místo fotografií jsou většinou použity vizualizace, použité fotografie vznikly před nastěhováním. Majitelé s nafocením hotového interiéru nesouhlasili, vzniklo pouze několik záběrů pro potřeby autora návrhu, které najdete ve fotogalerii.

Původní stav

Zařazení do kategorie "dvougenerační" dostávaly panelákové byty za přítomnost druhého WC. To platilo i zde. "Všechny zdi byly panelové, žádný siporex, navíc ve většině případů nosné, což komplikovalo rekonstrukci," vysvětluje Alena Koubová z firmy Kouba interiér, která celou akci realizovala.

V původní dispozici byly čtyři pokoje, miniaturní kuchyně a pokojík, který měl sloužit jako jídelna. "Mezi hlavní nevýhody, kromě neodmyslitelného umakartového jádra, patřily malé a vzájemně uzavřené prostory a nedostatek úložných prostor," doplňuje hlavní nedostatky bytu stavební inženýrka Alena Koubová.

Obývací pokoj

Majitel bytu požadoval kompletní rekonstrukci v nadstandardní kvalitě, moderní a vzdušný interiér. Realizaci proto předcházela pečlivá příprava, vytvořily se desítky vizualizací, než vznikla konečná podoba bytu.

Do podoby bytu mluvili i sousedé

Bohužel nevyšel záměr s dveřmi s výškou 240 centimetrů, které dodávají interiérům na prostoru a světle. V jedné z variant byly dveře a průchody navrženy téměř do stropu, což schválil i statik. Nakonec ale nesouhlasilo společenství vlastníků, proto se od záměru upustilo, v rámci zachování přátelských vztahů v domě.

Chodba - původní návrh s vysokými dveřmi

Původní návrh s vysokými dveřmi

Interiér

Interiér - vizualizace

Také koupelna prošla několika vývojovými stádii. Zvažovala se verze se sprchovým koutem, nebo bez, v obkladech se od cihlových obkladaček přešlo ke krémovým.

Finální koncept jasně vymezuje klidovou zónu s ložnicí a dvěma dětskými pokoji, a obytnou zónu. Tu tvoří odpočinková část s jídelnou navazující na otevřenou kuchyni. Díky změně dispozice celého bytu vznikla prostorná koupelna s denním světlem. Středem bytu musel zůstat stávající betonový pilíř s dřevěným obložením.

Průběh stavby

Stavbu zahájilo náročné řezání nosných stěn, aby se získalo potřebných sedm otvorů přibližně v rozměrech dveří. Zbourala se i nenosná betonová příčka. Nová dispozice byla vyzděna z Ytongu.
V celém bytě je nová elektroinstalace včetně slaboproudého vedení (počítačová síť a rozvod satelitů).

V jedné ze skříní v chodbě se šikovně schovala nika, kde jsou všechny sítě sdruženy a zapojeny do příslušných přístrojů (modem atd.)
Kvůli vedení vody a odpadu z vany a pračky bylo nutné zvednout téměř celou plochu koupelny o deset centimetrů. Betonový schůdek byl jediným řešením.

Dětský pokoj synaDětský pokoj syna

Dětský pokoj syna - vizualizace

"Zákazník požadoval dokonale rovné a hladké povrchy stěn. Všude jsou proto hladké sádrové stěrky, jejichž aplikace je náročnější a dražší než použití obvyklého keraštuku. Výsledek však stojí za to," doplňuje Alena Koubová.

V koupelně stojí 180 cm dlouhá vana v nice, kterou uzavírá na zakázku vyrobená skleněná zástěna. Přinesla nečekané komplikace – dlouho se nedařilo najít firmu, která by (na první pohled jednoduchou a rovnou) zástěnu vyrobila.

V "komínku" u okna vznikl prostor pro pračku a sušičku. Protější straně dominuje umyvadlo se šířkou 105 cm. Obklady jsou bílé a krémové (Villeroy & Boch). Instalační přizdívka za vanou umožnila osazení sprchové baterie.

Koupelna

Koupelna - vizualizace

Koupelna

Barevné varianty

V chodbě jsou ve výklencích skryté vestavěné skříně (botník, šaty, úložný prostor) se zrcadlovými dveřmi. Kuchyňskou linku pak navrhl architekt do vzniklých nik.

Za zaslepenou instalační šachtou stojí lednice a spížní skříň, pod oknem je dřez a pracovní plocha, ve výklenku u koupelny myčka a varná deska s troubou. Vše je v bílém lesklém laku, pracovní deska z Corianu, obklad stěn z matného skla, které se snadno udržuje.

V obývacím pokoji nechybí velký jídelní stůl, také v bílém laku. Prostorná sedací souprava má jeden díl pevný, tvrdě čalouněný. Nahrazuje tak konferenční stolek a nehrozí, že by se děti o něj uhodily.

Kuchyně s dřezem pod oknem - zeď chrání sklo před znečištěním

Realizovaná kuchyně - zeď chrání sklo před znečištěním

Kuchyně s dřezem pod oknem

Kuchyně s dřezem pod oknem - vizualizace

Dominantu pokoje představuje barevná stěna v benátském štuku, v odstínu indická červeň. Tuto úpravu stěny najdeme i v ložnici, kde architekt zvolil olivově šedou. V šatní skříni se za posuvnými dveřmi skryl pracovní kout.

Atmosféru v interiéru podtrhují značková svítidla, některá díky stmívačům s možností regulace intenzity světla. Na zastínění oken byly použity japonské posuvné závěsy.

Ložnice rodičů

Dveře v celém bytě jsou dýhované (americký ořech). Stejnou dýhu najdete i na vnitřní straně nových bezpečnostních dveří.

"Podlahu jsem volil s ohledem na nevelkou plochu bytu. Africká teaková mozaika velmi drobných rozměrů plochu oživí a příznivě rozčlení. Je kladena v celém bytě jedním směrem, v ose vstupu. Tím plochu bytu opticky zvětšuje a zceluje," vysvětluje architekt Jiří Vlček.

Ložnici opticky zvětšuje zrcadlo na posuvných dveřích skříně

Projekt

Návrh dispozice a vybavení: Akad.arch. Jiří Vlček
Kompletní realizace stavby: Kouba interier, s.r.o.
Nábytek: KID interiérový design

Kuchyně v dnes již téměř tradiční bílé

Kuchyně v dnes již téměř tradiční bílé

Kuchyně s dřezem pod oknem

Kuchyně s dřezem pod oknem

Autor

Akad.arch. Jiří Vlček
* 1959
Absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze u profesorů Josefa Svobody a Ladislava Vrátníka, Ateliér architektury, interiéru, nábytkového designu, výstavnictví a scénografie.

Od roku 1986 navrhuje bytové a komerční interiéry, rodinné domy, rekonstrukce, výstavy a scénografie. Je členem mezinárodní Asociace interiérových architektů – AIA. Má vlastní architektonické a designérské studio JV DESIGN.


Autor:



Nejčtenější

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...



Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Nevzhledný dům na Barrandově přestavěli na bílou krásku. Teď ji opouštějí

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na...

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na příjemnou vilku. Dům, který stojí v...

V 250 let staré roubence žila prasata. Záchrana ji opět vrátila lidem

Zchátralé stavbě vdechla nový život citlivá a promyšlená rekonstrukce.

Roubený statek v Lipné u Hazlova v Karlovarském kraji má za sebou pohnutou historii a už několikrát mu akutně hrozilo...

Najdete na iDNES.cz