Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Opravujeme vybydlený dům za provozu. Svépomocí a s omezenými financemi

  1:00aktualizováno  1:00
Před devíti lety jsem se rozhodla vrátit do rodného kraje. Sama jsem po rozvodu vychovala tři děti, které již studují. Konečně jsem si mohla splnit svůj celoživotní sen. Pořídila jsem si vlastní dům, píše čtenářka v dalším příspěvku do soutěže o zateplení domu.

Současný stav domu po takřka devíti letech rekonstrukce | foto: Olga Sčepková

Z finančních důvodů jsem si nemohla mezi nabízenými nemovitostmi moc vybírat. Nakonec padla volba na staré stavení v obci Radiměř na česko-moravském pomezí.

Díky překlenovacímu úvěru ze stavebního spoření jsem se v říjnu 2003 stala majitelkou nemovitosti a v roce 2004 jsme se do provizorně upravených prostorů v našem domečku s dětmi a přítelem nastěhovali.

V původních německých análech v okresní knihovně jsme objevili první zmínku o domě datovanou do roku 1777. V domě byla také nějaký čas škola. V knihách jsme našli i staré fotografie původních německých majitelů domu, říkáme jim "naši Němci". Náš domácí skřítek, který nám schovává věci, dostal od dětí jméno Helmut.

Kamenný dům má metr široké obvodové zdi, zvláštní architekturu s klenutými stropy a opukový sloup u paty schodiště do patra. Dům nebyl posledních 10 let obydlený.

Z jeho historie víme, že jeho původní majitelé byli v roce 1945 odsunuti. Od té doby se toho v domě ze stavebního hlediska moc nezměnilo. Novými osídlenci bylo stavení pouze vybydleno. 

Rekonstrukce stavení

Naše představa rekonstrukce tedy vycházela z historie domu. Používáme dřevo a kámen v citlivé kombinaci se současnými materiály. Základní obytná část je směrována na jihozápad a má rozměr 21 × 8 metrů.

K ní byly v průběhu minulých let přistavěny dvě hospodářské části, takže má současné zastavěná plocha 485 metrů čtverečních a celé stavení získalo půdorys ve tvaru U, které končí ve svažité části pozemku.

S rekonstrukcí jsme začali s přítelem svépomocí, za plného provozu a s velmi omezenými financemi. V prvním roce jsme ještě používali kadibudku na dvoře a v létě se sprchovali za pomoci konve.

Po panelákovém komfortu to pro nás byla tvrdá realita, zvláště když nadešla první zima, jelikož dům není nijak zateplený. V první etapě bylo také vyměněno všech 12 původních špaletových oken za dřevěná eurookna. Jelikož byla, jako skoro vše, pořízena z druhé ruky, vešli jsme se celkem do 20 tisíc korun.

V následujících letech jsme udělali nové rozvody vody a elektřiny, instalovali kotel s radiátory a elektrický bojler. Za pomoci odborné firmy jsme napojili plynovou přípojku a plynový kotel. Což byla zatím největší investice do rekonstrukce ve výši 90 tisíc korun. 

V první etapě majitelé vyměnili všech 12 původních špaletových oken za dřevěná

V první etapě majitelé vyměnili všech 12 původních špaletových oken za dřevěná eurookna.

V přízemí vznikly tři nové pokoje pro děti, WC a koupelna. Největší pokoj má jednu stěnu směrem do průjezdu do dvora a stěna v zimě promrzá a kondenzuje vlhko. Ještě letos ji máme v plánu natřít vnitřním termoizolačním nátěrem a zvenku zateplit a obložit palubkami.

Čelní stěna směrem do zahrady je obložena obkladem z hrubě opracovaných a natřených dřevěných krajin, které jsou připevněny na dřevěný rošt. Jde o finančně nenáročnou formu zateplení stěny a zároveň splňuje i náš požadavek na "rustikální" vzhled fasády. Fasádu směrem od silnice přítel oškrabal, vyspravil štukem a necháme ji porůst břečťanem a tříprstníkem. Vznikne tzv. zelená fasáda.

Dům je díky částečnému podsklepení suchý, pouze v bývalé kuchyni v zadní části domu byla nutná celková rekonstrukce podlahy. Vytrhali jsme shnilá prkna a vyvozili spoustu písku, který byl pod nimi. Přítel se nechal inspirovat Receptářem a na pískové podloží jako izolaci použil zašroubované PET lahve, na ně položil kovovou výztuž, lepenku a udělal vrstvu betonu s Perlitem.

Čelní stěna směrem do zahrady je obložena obkladem z hrubě opracovaných a

Čelní stěna směrem do zahrady je obložena obkladem z hrubě opracovaných a natřených dřevěných krajin, které jsou připevněny na dřevěný rošt.

Dočasný azyl po dobu rekonstrukce domu jsme našli na půdě, kterou jsme předělali na obytný prostor. Díky přepažení jsme získali dvě místnosti. Ve větší je obývací pokoj, který využíváme i jako ložnici a v menší máme kuchyň. Zvednutím původní podlahy, zateplením a položením plovoucí podlahy je tento obývací prostor poměrně útulný i v zimním období.

Rozvod vody vede nad sporákem na dřevo a díky tomu je v zimě v trubkách teplá voda, aniž bychom používali bojler. V nejzazší části místnosti směrem do dvora vznikl malý oddělený prostor pro WC. Konstrukční trámy v kuchyni jsme natřeli přípravkem proti škůdcům a následně napustili mořidlem v odstínu kaštan. Suším na nich bylinky a levanduli a jsou tak praktickým doplňkem podkrovní kuchyně.

Nyní nás čeká fáze rekonstrukce budoucí obývací kuchyně a ložnice v přízemí. Loni jsme původní široký komín z bezpečnostních důvodů vyvložkovali keramickými zaizolovanými díly. V této, do budoucna nejvíce obývané části, budeme kombinovat topení dřevem v kuchyňském sporáku a plynové topení. K vaření budu využívat buď kombinovaný sporák nebo v zimním období opět kachlový sporák.

Mezi stropem přízemních místností a podlahou v patře je asi 50centimetrový prostor, který bychom rádi v budoucnosti zaizolovali. Vzhledem k velkému prostoru a vysoké ceně si tuto akci zatím nemůžeme dovolit.

Na rovině vznikly vyvýšené záhony a ve svahu postupně vznikají kamenité terasy

Na rovině vznikly vyvýšené záhony a ve svahu postupně vznikají kamenité terasy z opuky.

Po celou dobu rekonstrukce domu také obděláváme zanedbanou zahradu, která přechází v prudký svah. Na rovině vznikly vyvýšené záhony a ve svahu postupně vznikají kamenité terasy, které dnes již můj manžel skládá "na sucho" z opuky, která tvoří celé podloží obce.

Po vyklizení bývalého hnojiště, v době pořízení domu spíše smetiště, vznikl malý dvorek. Na úpatí svahu s terasami manžel postavil z hrubě otesaných kulatin pergolu a vedle ní jsme si pořídili venkovní krb s udírnou. Moc času na grilování však zatím nemáme.

Celkové finanční náklady do rekonstrukce nemáme zatím spočítané, ale spolu s částkou za dům, která byla 300 tisíc korun (s úrokem 580 tisíc), jsme již určitě přesáhli milion korun. A předpokládáme, že ještě několik desítek tisíc do domu investujeme.

Doufám, že po naší rekonstrukci dům ještě nějaké století bude stát, i když my tu nebudeme a následující generace budou obdivovat naši šikovnost, jako my ji obdivujeme u původních stavitelů našeho domu.

Podmínky soutěže o zateplení domu

Přihlásit se do soutěže bylo možné do 13. října 2012.

Soutěžní příspěvky budeme zveřejňovat do 30. listopadu 2012.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i právo na výběr příspěvků k zařazení.

Projekty, které postoupí do finále, budou hodnoceny zejména na základě těchto kritérií:

• architektonické řešení a estetický dojem
• ohled na úspory energie
• použití ekologických materiálů

Bližší podmínky soutěže naleznete ZDE.

Logo Knauf Insulation

Harmonogram soutěže:

  • Pouze z publikovaných realizací vybere odborná porota 12 nejlepších.
  • Z těchto finalistů čtenáři iDNES.cz vyberou tři výherce v anketě zveřejněné v termínu od 3. 12. do 9. 12. 2012.
  • Ti získají velmi atraktivní ceny: fasádní minerální izolaci nebo skelnou minerální izolaci s Ecose Technology v hodnotě 50, 30 a 15 tisíc korun.
  • Všech 12 finalistů získá slevu na nákup fasádní i střešní ekologické minerální izolace od společnosti Knauf Insulation ve výši 40 procent.

  •  Výhru bude možné uplatnit do 31. května 2013.

  • Jména vítězů najdete na webových stránkách iDNES.cz nejpozději do poloviny prosince 2012.

Získejte okamžitou slevu!

Nyní máte také možnost okamžitě získat slevu 40 procent na fasádní minerální izolaci FKD S od Knauf Insulation nebo vyhrát fasádní izolaci v hodnotě 50 tisíc korun pro starší dům, novostavbu nebo teprve plánovaný projekt. Přihlásit se můžete zde.



Autoři:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Další z rubriky

Obývací pokoj s pohodlnou čalouněnou lavicí pod oknem, která doslova láká k...
Byt ve starém činžovním domě má skvělou atmosféru a ctí staré prvky

Získat zajímavý byt v Brně, to je doslova terno. A třeba i ve špatném stavu, rekonstrukce se zde vždy vyplatí. To je i...

Věci na polici není nutné dávat pryč, zůstává trvale ve vodorovné pozici.
Jak v bytě 1+1 vykouzlit kuchyň, obývák, ložnici a dětský pokoj

Byt 1+1 není pro maminku s dospívajícím synem právě ideální. Potřebovali by kuchyň, obývací a dětský pokoj, ale také...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.