Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze zahradního domku vznikl úžasný fotoateliér s luxusním bydlením

  1:00aktualizováno  1:00
Na pozemku s romantickou vilou ze 30. let vznikl z původního zahradního domku ultramoderní fotoateliér s bydlením. Majitelův koníček tak získal více než důstojné prostředí s výjimečným technickým zázemím a striktně čistým provedením v barvách černobílé fotografie.

Ze zahradního domku vznikl po přestavbě ultramoderní fotoateliér s bydlením. | foto: Kamil Saliba

Architekt Michal Grošup ze studia Adam Rujbr Architects nás uvedl do situace: „Zpracovávali jsme pro investora rekonstrukci rodinné vily, a protože naše spolupráce byla velmi dobrá, obrátil se na nás i s přestavbou malé účelové stavby na svém pozemku.“

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Ve svahu na kamenných terasách vyrostl ateliér, který se designovým i technickým zpracováním blíží k dokonalosti. Během výstupu po stovce kamenných schodů nelze neobdivovat čistý symetrický kubus s proskleným patrem otevřeným jižnímu slunci.

Bílá barva rámuje skleněné plochy zasazené do antracitově tónovaného hliníku, jež skýtají nádherný výhled do údolí. Pastva pro oči se však otevírá i za francouzskými dveřmi v interiéru s promyšleně komponovanou dispozicí a důsledným barevným provedením.

Stavba byla právě dokončena, proto můžeme interiér obdivovat v „syrovém“ stavu, ještě bez předmětů, doplňků a dekorací, které s sebou přinese její užívání.

Dokonalé světlo, dokonalý zvuk

„Realizace pro nás byla velmi zajímavá právě díky jednoznačně černobílému interiéru s lehce syrovým industriálním nádechem. Krásné místo v údolí na kraji lesoparku je ideálním prostředím pro stavbu s výjimečným výhledem, který je i díky potřebě světla v ateliéru akcentován,“ vysvětluje architekt Grošup.

Stavba jako by vyrůstala z masivní opěrné zdi. Kontrast hladké bílé omítky a...

Stavba jako by vyrůstala z masivní opěrné zdi. Kontrast hladké bílé omítky a rustikálního kamenného zdiva patří, vedle velkého prosklení, k hlavním výtvarným prostředkům střízlivé architektury.

„Na začátku byl jen mlhavý záměr investora a vše se ladilo během společné komunikace při zpracování projektu a někdy i v průběhu stavby. Dostali jsme jeho velkou důvěru.“

Do bílého prostoru vnáší atmosféru barevné detaily: červená designová sedačka a židle u jídelního stolu oživují centrální otevřený prostor, zatímco koupelnám dominuje prvek v purpurové.

Fotogalerie

Pandomo stěrka (hladká tvrdá imitace betonu) tvoří jak podlahy celého interiéru, tak stěny i podlahy koupelen.

Světlounce šedý nádech, doporučený pro lepší fotografické pozadí, mají i měkké závěsy v ateliéru zavěšené ve skrytých pojezdech ovládaných elektronickým centrálním řízením.

Stejným způsobem lze manipulovat s okenními žaluziemi pro úplné zatemnění, s reflektory na konzolích umístěných na stropních akustických podhledech či s roletami na třech bodových světlících, jimiž může v případě odclonění jižního slunce pronikat dovnitř měkké severní světlo.

Velký prostor s odrazivými stěnami nestačí utlumit použité materiály, a tak přišel ke slovu speciální podhled StoSilent, schopný například v posluchárnách a velkoprostorových kancelářích zabránit tříštění zvuku. Díky skvělé akustice si v prostoru se čtyřmetrovými stropy může majitel vychutnat dokonalý poslech hudby.

Řešení interiéru bylo předurčeno prací fotografa: 4 m vysoký strop, hodně...

Řešení interiéru bylo předurčeno prací fotografa: 4 m vysoký strop, hodně světla, bílé stěny a světle šedá podlaha, žaluzie a závěsy tvoří spolu s posuvnými reflektory a další technikou optimální prostředí.

Na jeden dotyk

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Otevřenou stěnu ateliéru nese na ocelových sloupech spodní patro z betonových tvárnic, přičemž celá stavba je ze severu chráněna odizolovaným svahem.

Po levé straně objektu vybíhá do postranní terasy technická část se schodištěm, které spojuje přízemní ložnici s koupelnou oddělenou čirým sklem a pracovní zónu v patře.

Ateliér doplňuje bílá kuchyň s jídelním koutem umístěná na galerii, z níž lze vstoupit do království relaxace, koupelny a sauny z cedrového dřeva obložené černým sklem. Odtud je to jen pár kroků k venkovní vířivce s příjemným posezením na terase.

Z obývací části s vysokým stropem vede otevřené schodiště do kuchyně vybavené...

Z obývací části s vysokým stropem vede otevřené schodiště do kuchyně vybavené linkou z leskle lakovaných MDF desek. I sem prolíná základní neutrální barevná kombinace osvěžená barevným akcentem v podobě červených židlí z transparentního plastu. Kuchyň je rovněž osvětlena posuvnými stropními reflektory.

Černobílé teplo

Kombinace černé a bílé, která je obecně považována za „chladnou“, nevyvolává v tomto domě nijak chladný dojem, protože tu vládne příjemná tepelná pohoda.

Podlahové vytápění by samo o sobě nedokázalo vytopit tak rozsáhlý prostor, jakým je čtyři metry vysoký a jedenáct metrů dlouhý ateliér. Proto architekt s majitelem zvolili doplnění podlahového topení fan-coily zabudovanými do betonové stěrky. Do nich je zároveň svedena vzduchotechnika s rekuperací, aby se prostor zbytečně netříštil dalšími vývody.

Ložnice je prosklenou stěnou přímo otevřená do koupelny. Černobílé prostředí...

Ložnice je prosklenou stěnou přímo otevřená do koupelny. Černobílé prostředí změkčuje světlý koberec a závěsy.

Pouze do koupelen vybrali designové radiátory, především z estetických důvodů. Krbová kamna jsou již jen alternativním řešením, které může do střídmého černobílého prostoru vnést teplo živého ohně a přírodního materiálu. Všude s přehledem vládne technika, takže dům může být řízen zcela automaticky z jediného tabletu.

Architekti

Autoři: Ing. arch. Adam Rujbr, Ing. arch. Michal Grošup
Michal Grošup je hlavním inženýrem projektů pro oblast Prahy a Čech ve studiu Adam Rujbr Architects, jehož majitelem a hlavním architektem je Ing. arch. Adam Rujbr.

Hlavními obory činnosti jsou architektura, projekce a inženýrská činnost. Studio má mezinárodní zkušenosti a výkonný tým sedmi stálých a pěti desítek externích spolupracovníků.

Z ložnice a koupelny vede přímý výstup na travnatou horní terasu s krásným...

Z ložnice a koupelny vede přímý výstup na travnatou horní terasu s krásným výhledem na zahradu a do okolí.

Technické údaje

Dispozice: 2 + kk
Zastavěná plocha: 112 m2
Obytná plocha: 138 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a deska, zdivo – betonové a keramické tvárnice, ocelová konstrukce prosklené stěny, železobetonové monolitické stropy
Střecha: plochá, PVC fólie + zásyp říčním kačírkem
Výplně otvorů: okna a vstupní dveře – hliníkové rámy s izolačním trojsklem, dveře vnitřní – plné bílé lakované
Podlahy: betonová stěrka Pandomo, koberec v ložnici
Vytápění: plynový kondenzační kotel napojený na podlahové topení, fan-coily v podlaze, řízené větrání s rekuperací

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 9/2014.

Autor:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Dům architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, aby...
Dům na malém pozemku schovali do svahu, aby majitelé měli soukromí

Postavit dům v příměstské zástavbě Prahy není někdy jednoduché. Velikost pozemku nebývá velká, soukromí pak minimální....

Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Další z rubriky

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....

Česká klasika: sedlová střecha, světlá fasáda, plastová okna s rámy v dekoru...
Výběr oken prozradí vkus majitele domu. Na zlaté pásky už zapomeňte

Správně vybraná okna dokážou posunout celý dům do vyšší estetické kategorie. Důležité je sladit jejich tvar, barvu a...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.