Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zachránili krásnou starou továrnu a bydlí i pracují ve skvělém loftu

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti ze studia Zecc Architects přestavěli v nizozemském Utrechtu továrnu na obytný dům s kancelářemi. Velkorysou plochu 250 metrů čtverečních nezastavěli zdmi, místo příček vymezily prostor barevné koberce.

Lícové cihly, šedé okenní rámy, černě natřené kovové ploty na předzahrádce fabriky zůstaly zachovány v původní podobě. | foto: Zecc Architects

Při pohledu zvenčí se tovární budova příliš nezměnila. Industriální vzhled lícových cihel, šedé okenní rámy, černě natřené kovové ploty na severní a jižní předzahrádce fabriky zůstaly zachovány a věrny své původní podobě.

Dramatickou proměnou ovšem prošel interiér továrny z přelomu 19. a 20. století. Nový majitel si přál spojit práci s domovem. Přízemí se proto přestavělo na obchodní a kancelářské prostory firmy a v podkroví získala majitelova rodina nový soukromý byt.

Jedinými barevnými akcenty jsou jasně modré a červené koberce, které vymezují jednotlivé zóny prostoru.

Jedinými barevnými akcenty jsou jasně modré a červené koberce, které vymezují jednotlivé zóny prostoru.

Architekti vytěžili maximum z nejvýraznějších stávajících prvků objektu. Obnažili trámoví a dřevěné klenby, nechali odkrytý dřevěný strop. Aby prostor získal další zdroje přirozeného světla, vybourali několik střešních oken.

Zrušili všechny zbytečné příčky, které původně oddělovaly jednotlivé výrobní linky a zázemí továrny a ponechali prostoru volnost. Od vchodových dveří lze dohlédnout přímo až na jednací kout na druhém konci továrny.

Po pravé ruce při vstupu je malá společná kuchyňka, vlevo schodiště do soukromých prostor bytu investora. Za kuchyní je byt starší dcery majitele a proti němu dvě kanceláře majitelů a technická místnost.

Prostor není přetížen, je v něm jen několik málo klasických kousků sedacího nábytku v černé a bílé barvě.

Prostor není přetížen, je v něm jen několik málo klasických kousků sedacího nábytku v černé a bílé barvě.

Zbylý prostor je řešený jako otevřená jednací a kancelářská místnost. O tom, že se majitel drží zásady propojování práce, rodiny a zábavy, svědčí i umístění piana v rohu jednací haly.

Při zařizování interiéru se architekti snažili neupoutávat pozornost jednotlivými výraznými solitéry, ale naopak je upozadit, aby skutečně vynikla původní architektura továrny.

Prostor není přetížený, je v něm jen několik málo klasických kousků sedacího nábytku v černé a bílé. V kombinaci s čistě bílou výmalbou a dřevěnými prvky trámoví působí prostor střídmě, možná až asketicky.

Z materiálů hrají prim kůže, kov a sklo. Jedinými barevnými akcenty jsou jasně modré a červené koberce, které místo příček vymezují jednotlivé zóny.

Od samotných vchodových dveří lze dohlédnout přímo až na jednací kout na druhém konci továrny.

Od samotných vchodových dveří lze dohlédnout přímo až na jednací kout na druhém konci továrny.

Architekti dávají šanci všem nevyužívaným stavbám

Tým velmi mladých tvůrců  ze Zecc Architects, kde je věkový průměr 27 let, již posbíral za několik let své existence řadu mezinárodních architektonických ocenění.

Soustředí se na ekologickou stránku výstavby a zastávají názor, že "nejzelenější" stavby jsou ty už postavené. Studio vedené Marnixem van der Meerem se systematicky věnuje přestavbám nevyužívaných kostelů, vodáren, skladů, továren a školních budov na nové a moderní bydlení.

Pohled do továrny po vyklizení prostrou před samotnou přestavbou.
Pohled do továrny po vyklizení prostrou před samotnou přestavbou.
Půdorys přízemí továrny

Pohled do továrny po vyklizení prostoru před přestavbou. Půdorys přízemí továrny

Marnix, který na projektu přestavby továrny spolupracoval s architekty Rolfem Brugginkem a René de Kortem, poznamenal pro časopis Architectenweb, že nevidí důvod, proč by podobné stavby měly ustupovat moderním novostavbám.

Mají své kouzlo, historii a jsou často spojeny s osudy různých lidí. Pro investory, které nepřesvědčí snaha o zachování genia loci ani ekologické hledisko, má pádnější argument: náklady, které budou muset vynaložit na přestavbu, budou jistě menší, než na stržení a následné vybudování nové stavby.

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Čelní stěna domu je osazena až po krokve průhledným sklem v robustním ocelovém...
Místo zahradní chatky vyrostl dřevěný dům. Koupelnu má ve skříni

Severně od nizozemského Utrechtu stojí dřevostavba velká 40 metrů čtverečních. Ve zdánlivě jednoduchém domku od studia...



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Praha 7 - Troja. Vila s obytnou plochou 597 metrů čtverečních je na prodej za...
Moderní a luxusní vily. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství moderních vil. Všechny mají obytnou plochu velkou stovky metrů čtverečních,...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Brasília je mladé město s fantastickou architekturou
Prezident Kubitschek postavil Brasílii za tři roky, jeden měsíc a pět dní

Před 115 lety se narodil Juscelino Kubitschek, brazilský prezident s českými kořeny, který se pustil do jednoho z...

Mrakodrap vysoký 310 metrů má 72 obytných poschodí a dalších 15 pater tvoří...
Architekt Renzo Piano dokázal svým návrhem naštvat i prince Charlese

Budovy podle návrhů Renza Piana jsou rozesety po celém světě. Italský architekt nemá jednotný styl, jeho díla jsou...

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.