Z tragédie do Itálie. Malý byt si majitel předělal neuvěřitelným způsobem

  1:00aktualizováno  1:00
Nejdřív všechno vyboural až na cihlu. A pak šetřil na stylový nábytek. Podívejte se, jak zajímavě lze bydlet na 51 metrech čtverečních v domě z roku 1911.

Po vybourání příček se byt opticky zvětšil | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

"Když jsme se sem nastěhovali, bylo to 2+kk v naprosto vybydleném stavu," začíná své vyprávění Jiří. Měl jasno, že se byt musí rekonstruovat od podlahy, a to doslova i přeneseně. Ale nechtěl nic uspěchat.

"Protože se mnoho let profesionálně zabývám interiéry a pohybuji se mezi italskými špičkovými výrobci, jsem zmlsaný," tvrdí o sobě. To byl také hlavní důvod, proč trvalo dlouho, než s rekonstrukcí začal.

Původní kuchyně

Původní kuchyně

Byt Kocour

Nová kuchyně byla umístěna jinde

"Jednak jsem chtěl všechno promyslet do posledního detailu, jednak trpím profesionální deformací a chtěl jsem do vlastního bytu designový italský nábytek, jaký dodáváme klientům. A to je pro člověka se standardním příjmem finančně náročné," vysvětluje Jiří delší přípravu na rekonstrukci.

Byt Kocour

Po vybourání příček se prostor uvolnil

Razantní bourání

Přestavba odstartovala zbouráním všech bytových příček. Tím ze dvou pokojíků s prťavým kuchyňským koutem vznikla jediná, už slušně velká místnost. Všechny zdi se otloukly na cihlu. Pod štuk přišla protihluková (studiová) izolace.

"Ne že bychom doma pořádali bouřlivé mejdany, ale můžeme si pouštět muziku, jaká se nám líbí, bez obav, že soused bude tlouct koštětem do stropu. A ještě něco," podotýká autor projektu. "Studiová izolace spolu s protihlukovými vchodovými dveřmi pohltí i nepříjemně rušivé zvuky výtahu."

Lůžko je umístěno v dobře větratelné části bytu

Lůžko je umístěno v dobře větratelné části bytu

Pryč šly i všechny podlahy, a to do hloubky včetně násypky. "Místo ní se dal granulát, na něj desky se speciálním slinutým papírem. Vlastní krytina je olejovaná palisandrová průmyslová mozaika, která někde vystupuje na zdi. Vypadá skvěle a je cenově přijatelná, stojí polovinu toho, co by stály parkety z dřevěného masívu," popisuje Jiří zásadní změny v bytě.

Zrušily se i původní koupelna a WC. Dnes je na jejich místě technická komora s plynovým kotlem a pračkou. Nové sociální zařízení se přesunulo ke vstupním dveřím za skleněné posuvné dveře.

Byt je zařízen ve škále bílá – béžová – hnědá až po černou

Byt je zařízen ve škále bílá - béžová - hnědá až po černou

"S manželkou jsme si přáli parní box. Když se kupuje komplet, je dost nákladný. A tak jsme to vyřešili šalamounsky: koupili jsme jen technologii - vyvíječ páry a nechali ho instalovat ve zděném sprchovém boxu."

Koupelna vypadá elegantně díky pečlivé volbě sanitární keramiky (kolekce Small od Ideal Standard) a velkoformátovým italským obkladům 120 x 60 cm kombinovaným s lakovanou palisandrovou mozaikou, která odolá vlhku.

Vyzděný sprchový kout může sloužit i jako parní kabina

Vyzděný sprchový kout může sloužit i jako parní kabina

Design i kvalita

Velká místnost má tvar U, kde jsou za sádrokartonem a posuvnými příčkami ze skelného vlákna skryty kuchyně a ložnice. O kuchyni měli manželé jasno předem – jejich sympatie patřily italské firmě Mesons v kombinace lesk, mat a nerez. Je zcela bezúchytková.

"Pracovní nerezová deska vyvolává řadu otázek našich známých, jestli je to praktické. Protože v bytě žijeme dva, není problém kovovou plochu udržet v čistotě. Pro mě je důležitější, že se na ní nedrží špína, než jestli má nějaký škrábanec, kterému se u nerezu nevyhnete. Moje vášeň pro design vyvolala v manželce přání po spotřebičích Miele. Nepatří k levným, ale my sázeli především na kvalitu a dlouhou životnost.

Bezúchytková kuchyně odpovídá italským trendům

Bezúchytková kuchyně odpovídá italským trendům

Italské bydlení

Byt se rekonstrukcí změnil k nepoznání. "Kdo k nám přijde, nevěří vlastním očím, jak se zvětšil a otevřel," popisuje Jiří.

"Jsem pyšný, že se mi podařilo ukázat v praxi, že se dá i na padesáti čtverečních metrech útulně žít, že moderní design není jen výsada bytů od sto metrů výš, jak se lidi domnívají," říká hrdý majitel. (Pokud vás zajímají bližší informace, můžete je získat přímo od něho: kotcat@seznam.cz.)

Barvy, tvary a materiály se v bytě opakují

Barvy, tvary a materiály se v bytě opakují

Byt zařídil ve škále bílá – béžová – hnědá až po černou. Na zdi použil jednobarevnou tapetu s plastickým florálním vzorem. Nábytek (kromě vestavěných šatních skříní v ložnici) je z Linea Pura, postel od Bonalda, jídelní stůl Ycami, židle Arper.

Efektní a hlavně praktická je multifunkční sedačka Futura nastavitelná pro různý počet uživatelů. Jen sedací pytle z lesklého černého vinylu nesou značku FatBoy.

Pohovka FuturaPohovka FuturaPohovka Futura

Pohovka Futura

Italské provenience jsou i černá a bílá svítidla opatřená stmívači, aby se dala měnit světelná scéna. Do stropu byla zapuštěna lišta s reflektory, které mají klapky jako ve filmovém studiu.

Nechybějí ani noční orientační světla. Majitelé nezapomněli ani na výzdobu stěn: dali přednost několika černobílým plakátům a designovým nástěnným hodinám, které víc než časomíra fungují jako moderní dekorace.

Pomocí barevného světla lze měnit náladu

Pomocí klapek u reflektorů lze měnit atmosféru v interiéru


Autoři:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Venkov v Praze. Z kopce nad Vltavou je nádherný výhled na hlavní město

Denisa Hejlová, vedoucí katedry marketingové komunikace a PR na FSV UK, na...

„Když někomu řeknu, že jsem z Děvína, představí si Bratislavský hrad. Stejnojmennou čtvrť zná málokdo, přitom tvoří...



Najdete na iDNES.cz