Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z ruiny si postavili romantické bydlení, kde jejich psi mají i vlastní sprchu

  1:00aktualizováno  1:00
Původně si manželský pár zrekonstruoval rozsáhlou usedlost na Moravě jen na občasné pobyty. Dnes v něm se dvěma loveckými psy žije téměř trvale. A o víkendech místo na venkov jezdí do Prahy. Nebo do Vídně.

Nábytek kombinuje několik stylů, což majitelům vyhovuje. Stěny jsou natřeny speciálními barvami zamezujícími pronikání vlhkosti.

Projeďte se někdy meandrem řeky Dyje a pochopíte, že je opravdu možné zahodit klíč od designově zařízeného bytu v historickém centru Prahy. Praha už jim nemohla nabídnout, co potřebovali ke svému životnímu stylu, i tak se s ní rozešli přátelsky..

"Kdysi jsem si říkala, jak je úžasné, že existuje víkend, dva dny, kdy si můžete pročistit hlavu na venkově a proměnit se z manažerky v romantičku, která sbírá ovoce na koláč a suší bylinky. Dnes vím, že ideální poměr je přesně opačný: dva dny ve městě a zbytek týdne v přírodě. Prostě jsem to otočila," popisuje majitelka.

Stav domu před rekonstrukcí

Stav domu před rekonstrukcí

Průběh rekonstrukce

Průběh rekonstrukce

Manželé svůj život výrazně změnili. Zůstali žít na venkově trvale, obrátili věci proti proudu. Nejezdí o víkendech z města na venkov, ale z venkova do Prahy.

"Pověsila jsem stálou manažerskou pozici v marketingu na hřebík, můj manžel se do Prahy ale vrací mnohem častěji. Já se snažím dodržovat zdravý poměr," dodává majitelka.

Dveře vedle krbu vedou do pracovny, okna na náves

Dveře vedle krbu vedou do pracovny, okna na náves

Poznámka: S ohledem na zachování svého soukromí souhlasili majitelé pouze s fotografiemi interiéru.

Hledání vhodného domu

Vhodnou nemovitost hledali nejdříve na internetu. Jenže z internetu se podle názoru manželů nic nepozná, je třeba vidět okolí a nehodnotit jen pár čtverečních metrů samotného pozemku.

"Kolem roku 2003 jsme jezdili snad po celé republice, ale nic nás neoslovilo tolik jako Podyjí. Je to velice zvláštní prostor nedotčené přírody uzavřené dlouhých 40 let v pásmu nikoho za komunistickou železnou oponou, mystické krajinotvorby rodu Althanů z průběhu 18.století a současně určité vykořeněnosti. Místní německé obyvatelstvo bylo totiž po válce vysídleno. Přirozené vazby regionu se však přece jen pomalu obnovují. Vezměte si například, že jste za chvíli ve Vídni, takže si tam můžete doslova odskočit na sachr a skleničku šampaňského, na výstavu či operu," vzpomíná majitelka.

Většina nábytku pochází z truhlářské dílny, kterou provozoval původní majitel usedlosti. Výjimkou není ani toaletní stolek v pokoji pro hosty – bývalém vejminku.

Většina nábytku pochází z truhlářské dílny, kterou provozoval původní majitel usedlosti. Výjimkou není ani toaletní stolek v pokoji pro hosty – bývalém vejminku.

Rekonstrukce byla hodně vysilující. "Kdybychom měli s manželem znovu rekonstruovat jakýkoliv starý dům, rozhodně říkáme NE. Usedlost byla totiž v dezolátním stavu a my jsme ji chtěli opravit původními technologiemi a oživit její autentickou tvář, nikoli vybudovat muzeum. Přáli jsme si dům trvale obydlet, s pohodlím 21. století a s respektem k tomu, kdo dům kdysi vybudoval, dal si práci s detaily na fasádě, oknech, dveřích a skládaných kamenných zdech a tak dál," vysvětluje majitelka.

Proto manželé odmítli najmout si velkou firmu, která vše obvykle řeší sádrokartonem a plastovými okny. Na celé rekonstrukci pracovali tři místní řemeslníci a práci, kterou odvedli, je možné nazvat zrestaurováním celého objektu.

Vnitřní dispozici domu ovlivnil zejména Jaroslav Harmáček ze studia Harmonie. Dodal i kuchyň, která vypadá, jako by tu byla odjakživa. Psům je design kuchyně lhostejný. Zajímají se jen o to, jestli mají misky plné.

Vnitřní dispozici domu ovlivnil zejména Jaroslav Harmáček ze studia Harmonie. Dodal i kuchyň, která vypadá, jako by tu byla odjakživa. Psům je design kuchyně lhostejný. Zajímají se jen o to, jestli mají misky plné.

"S vnitřní dispozicí místností v domě, hlavně s prostorem hlavní jídelny, nám pomohl majitel pražského studia Harmonie s takovým citem, že si někteří hosté myslí, že i kuchyně je vybavená původním nábytkem," říká majitelka.

Rekonstrukce jako běh na dlouhou trať

Z truchlivé ruiny se nestal výstavní dům za pár měsíců. Rekonstrukce usedlosti začala v roce 2003 a skončila v roce 2007. Vše vznikalo postupně. Nejdřív se z hromady kamení přivedla k životu hlavní obytná budova, pak bývalý vejminek s vlastní kuchyňkou a koupelnou.

Z bývalé truhlářské dílny vznikl jakýsi pánský klub s kulečníkem

Z bývalé truhlářské dílny vznikl jakýsi pánský klub s kulečníkem

Pokračovalo se starými chlévy, z nichž je letní domeček pro hosty. Nakonec byla zrekonstruována původně truhlářská dílna, ze které pochází velká část starého dubového nábytku v interiérech. Prostor dílny si manžel zabral pro svoje "doupě" s kulečníkem.

Svým způsobem je velmi neobvyklá koupelna přiléhající k ložnici. Má část určenou výhradně pro dva psy. Labrador miluje vodu a vše okolo, takže návraty z procházek bývají často dost bahnité.

Čtvercové na koso položené obklady mají záměrně lehce nerovné okraje a práce s nimi byla pro řemeslníky opravdovým oříškem. Výsledek však zapadá do konceptu doby, kdy převažovala ruční práce nad strojovou.

Čtvercové na koso položené obklady mají záměrně lehce nerovné okraje a práce s nimi byla pro řemeslníky opravdovým oříškem. Výsledek však zapadá do konceptu doby, kdy převažovala ruční práce nad strojovou.

"Vchod do koupelny, bývalé černé kuchyně, je totiž také možný přes zápraží přímo ze zahrady. Psi se osprchují a pak mohou v pohodě projít dále do domu bez kompromisu na čistotě. Mycí box pro psy hned za vstupními dveřmi máme i v pražském bytě a osvědčilo se nám to jako extrémně praktické řešení," popisuje majitelka.

Na nudu žena zvyklá na ruch mezinárodní firmy rozhodně nemá čas, hlavně vzhledem k rozloze domu a zahrady, ale také svým novým aktivitám.

Koupelna je vybavena sprchou pro psy, jejíž vybavení stejně jako zbytek koupelnového zařízení nese značku Villeroy & Boch

Koupelna je vybavena sprchou pro psy, jejíž vybavení stejně jako zbytek koupelnového zařízení nese značku Villeroy & Boch

"Někdy bych potřebovala mnohem více času k tomu, abych stihla vše, co chci, třeba se pořádně naučit jezdit na koni. Jsou momenty v životě, kdy pocítíte potřebu uspořádat priority, volíte mezi neustálým tlakem na ´double digit growth´ (dvouciferný růst) a skutečným ´quality time´ (kvalitně strávený čas). Vidíte, ještě určitá profesní deformace tu je. Navíc vám moderní technologie mohou tuto volbu usnadnit. Každý to řeší po svém, u mne funguje venkov a příroda. Pokud mi chybí velkoměsto, jak jsem již řekla, odjedeme na kávu do 70 kilometrů vzdálené Vídně nebo na víkend do Prahy.

Oba psi posezení v přírodě milují – stejně jako lov a vodu. Fotografování se jim kupodivu zdálo rovněž atraktivní a spolupracovali zcela ochotně.

Oba psi posezení v přírodě milují – stejně jako lov a vodu. Fotografování se jim kupodivu zdálo rovněž atraktivní a spolupracovali zcela ochotně.

Rekonstrukce v datech

2003 – zakoupení objektu, bádání v okresním archivu, dohledání původní stavební dokumentace z 19. století

jaro 2003 – zahájení rekonstrukce zahrady

podzim 2003 – zahájena rekonstrukce budov po projektové a konzultační fázi s památkáři, Archeologickým ústavem, Národním parkem a stavebním úřadem

podzim 2006 – obydlena hlavní část usedlosti

léto 2007 – dokončeny ostatní budovy a hospodářské části domu

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 11/2010.


Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl...

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.