Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z ohavného bytu a půdy vedle něj vznikl otevřený moderní interiér

  1:00aktualizováno  1:00
Koupit odpudivě vypadající půdní byt byl hodně odvážný počin. Naštěstí hned po něm následovalo vyhledání architektů, kteří mají pražské půdy takříkajíc v popisu práce. Tak často je předělávají.

K bytu v posledním podlaží v Praze 10 náležela půda, kterou bývalí majitelé využívali pouze jako sklad. Původní dispozice byla zcela nevyhovující, zejména kuchyň a koupelna v šikmině s minimálním vikýřem neodpovídaly současným požadavkům na bydlení.

Pražské architektonické studium oooox mělo před sebou nelehký úkol: z neatraktivního a omezeného prostoru vytvořit moderní a příjemné bydlení.

Kvůli šikmině byla zvolena výsuvná digestoř.

Kvůli šikmině byla zvolena výsuvná digestoř.

Černě natřené trámy a nábytek kontrastují s bílou výmalbou.

Černě natřené trámy a nábytek kontrastují s bílou výmalbou.

Bourat, stavět, bourat

"Dispozici jsme rozšířili o původní půdu, vznikl tak spojený obytný pokoj s kuchyní. Bohužel ve středu tohoto prostoru bylo nutné zachovat komín," vysvětluje architektka Radka Valová ze studia oooox.

Komín byl tak nakonec do dispozice zakomponován jako součást jídelního stolu a dominantní prvek celého interiéru. Odděluje tak kuchyň od obývací části a pracovny.

Fotogalerie

"Celý prostor byl prosvětlený velkým ateliérovým oknem. Původní kuchyň, koupelnu a toaletu jsme spojili a rozšířili o nový, prostornější vikýř. Díky tomu bylo možné do dispozice umístit i samostatnou technickou místnost a úklid," popisuje architektka Valová.

Interiér v pánském stylu

Celý interiér je pojatý v pánském, jednoduchém stylu: monochromatická barevnost s drobnými akcenty jako je například masivní dubový stůl. Na podlahy byla použitá šedá stěrka, v pracovně a ložnici pak kouřový dub.

Středový komín je opatřen betonovým obkladem s texturou dřevěného šalování v černé barvě, vzhledově tak navazuje na černě natřené části krovu. Nábytek je v odstínech šedé, vestavný nábytek naopak v bílé, aby jednotlivým solitérům nekonkuroval. Svítidla jsou ve většině případů nahrazena kvůli šikminám nástěnnými a stojacími lampami.

Komínové těleso budí dojem dřevěného obkladu, jde však jen o otisk prkenného

Komínové těleso budí dojem dřevěného obkladu, jde však jen o otisk prkenného bednění.

Může se hodit

Hledáte byt v Praze? Vyberte si bydlení podle svých představ na Reality.iDNES.cz.

V kuchyni a jídelně převládá nerez a tmavě šedá fólie. "Kvůli umístění do šikminy jsme zvolili digestoř zabudovanou do desky, za skříňkami odvětranou do komína. Jídelní stůl je osazený na komín, barevností oživuje jinak monochromatický interiér," vypočítává Radka Valová.

Svítidlo nad jídelním stolem vyřešila jako nástěnné polohovací s velkým stínidlem (Artemide). Supluje tak stropní svítidlo, které se kvůli ateliérovému oknu nedalo v tomto případě použít. Židle s lehkou kovovou podnoží stejně jako svítidla patří k designovým ikonám, jsou od Charlese Eamese (Vitra).

Knihovna byla vyrobená na míru, plní i funkci příčky.

Knihovna byla vyrobená na míru, plní i funkci příčky.

Pohodlnou rohovou pohovku doplňují dva malé stolky s

Pohodlnou rohovou pohovku doplňují dva malé stolky s "industriálním základem".

Obytný pokoj a pracovna mají minimum nábytku. Najdete zde jen sofa a police pod televizor. Pokoj umístěný vedle původní půdy sloužil jako obývací. Dělicí příčka byla odstraněna, došlo tak k propojení a prosvětlení obou místností, z obýváku se stala pracovna. Od obývacího pokoje je oddělena otevřenou oboustrannou knihovnou.

Prostorné soukromí

Projekt

Autor: studio OOOOX - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Magda Palečková
Plocha: 102 m2
Realizace: 2011

Ložnice je ve velmi jednoduchém duchu: vystačí si s postelí na čelní stěně s malými nástěnnými lampami a velkou vestavnou šatní skříní na míru. Ta díky své barvě splývá s bílými zdmi ložnice.

Další šatní skříně jsou umístěny do vstupní haly. Obligátní problém s dvířky od rozvaděče vyřešil pojízdný panel na kolejnici s háčky na kabáty a poličkou na klíče.

Dřevěná podlaha nepotřebuje koberec.

Dřevěná podlaha nepotřebuje koberec.

V koupelně s dvěma okny je vana i velký sprchový kout.

V koupelně s dvěma okny jsou vana i velký sprchový kout.

Dominantou koupelny se stala oválná vana. Do niky byl umístěný velký sprchový kout, oddělený pouze otevřenou skleněnou zástěnou bez dveří. Vedle vany je za polopříčkou toaleta.

Stěna vedle dveří je určena pro velký vyzděný pult ve tvaru L obložený černou mozaikou, na něm je osazeno hranaté umyvadlo. Povrchy v koupelně tvoří dvoubarevná stěrka.




Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz