Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z kostek zasazených do svahu vytvořili elegantní dům plný světla

  1:00aktualizováno  1:00
Jako se rozcházejí lidé, tak se někdy rozejdou investoři se svým projektantem. V tomto případě naštěstí v dobrém. Nově příchozí architekty tak čekalo dokončení hrubé stavby na svažitém pozemku, kde už ale bylo základní rozdělení dané, a vybavení interiéru.

Šedé cembonitové desky oživují detaily ze světlého dřeva. | foto: Filip Šlapal

Fotogalerie

Dům na kopci s nádherným výhledem do krajiny nedaleko Brna připomíná kostky stavebnice, které jsou stupňovitě rozložené po svahu.

Studio Kyzlink přebíralo dům jako hrubou stavbu, kde už řada věcí nešla měnit, například výšky stropů. 

Upozornění: fotografie vznikly krátce po dokončení interiérů.

Podoba domu

Před architekty stálo zdánlivě jednoduché zadání: pro rodinu se dvěma dětmi dokončit fasády a vnější podobu domu, ale především dotáhnout vnitřní dispozici a navrhnout vybavení.

Architekti se rozhodli obložit suterén a celý prostor terasovité pergoly velkoformátovými cembonitovými deskami v šedé barvě. Pouze na horní krychli použili bílou omítku, což v zeleném svahu působí svěžím a čistým dojmem. Šedý "základ" suterénu zjemňují detaily ze dřeva.

Ořechové dřevo bylo použité na podlaze i na stropě.

Ořechové dřevo je na podlaze i na stropě.

Otevřeným prostorem celého domu prostupují dvě schodiště. Tmavé, dřevěné vede od hlavního vchodu v suterénu do společenské části přízemí, druhé, monolitické s bílou stěrkou propojuje společenskou část s částí klidovou v posledním patře.

Obytné prostory v přízemí zůstaly celé otevřené. Kuchyně, jídelna a obývací pokoj s krbem tak tvoří jeden velký společný prostor. Soukromí nabízí pouze oddělená pracovna a samozřejmě koupelna s WC. Architekti vytvořili ve spojeném prostoru tři základní dominanty: černobílou grafiku s motivem bambusového lesa a atypický betonový krb, vysoký strop byl již daný.

Černobílá grafika s motivem bambusového lesa a atypický betonový krb

Černobílá grafika s motivem bambusového lesa a atypický betonový krb představují dominanty obývací části.

Interiér na míru

Společným jmenovatelem interiéru se stalo ořechové dřevo, které je použito jak na stropech, tak na podlahách. Kuchyňský ostrůvek i linka jsou vyrobeny na zakázku. Čelní plochy dvířek tvoří exotické dřevo, které kontrastuje s černými a bílými lesklými plochami dalšího nábytku.

Také klidová zóna domu nabízí vysoké stropy, takže v dětských pokojích, ložnici i v pracovně bylo možné vložit další patro propojené takzvanými mlynářskými schody. Toto řešení přispělo k zútulnění místností, výrazně vysoké stropy těmto pokojům totiž ubíraly na intimitě.

Čelní plochy skříněk jsou z tropického dřeva.

Čelní plochy skříněk jsou z tropického dřeva.

Veškerý nábytek byl vyroben na míru svým uživatelům: čistá a jednoduchá ložnice, pokoj mladšího potomka, kterému dominuje veselá zelená barva i zařízení místnosti pro studenta, jež se svou decentností blíží pokoji pro dospělého.

Důraz na osvětlení je vidět i na schodišti.

Důraz na osvětlení je vidět i na schodišti.

Pokoj mladšího syna

Pokoj mladšího syna

Autor

Společnost Ateliér Kyzlink založil Jan Kyzlink v roce 1995, od roku 2003 nese název Kyzlink, s. r. o. Tým se věnuje interiérovému designu a architektuře jak v soukromé sféře, tak v komerční, a to od studie až po realizaci.

Jan Kyzlink (1974)
Vystudoval SPŠ strojní a Fakultu architektury VUT v Brně. Nechává se inspirovat myšlenkami funkcionalismu a minimalismu.

Koupelny jsou obloženy velkoformátovým obkladem, část osvětluje podsvětlený plošný barrisol, který evokuje dojem denního světla.

Barrisol (polyvinylová fólie vypnutá do obvodových profilů), lze různě tvarovat a napínat, prosvětlení díky němu působí v interiéru velice efektně.

Pro celkovou atmosféru v interiéru byla velmi důležitá práce s vnitřním osvětlením. Kvůli němu byly pečlivě tvarovány podhledy, a to v každé místnosti individuálně.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...

Další z rubriky

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.