Důvodů, proč Češi doma více vaří, je hned několik: chtějí ušetřit, ale také jíst zdravěji. Navíc se vaření stalo pro mnohé doslova koníčkem. Přípravě jídla Češi věnují více než 1,5 hodiny denně a 80 procent z nich vaří v pracovní dny více nebo alespoň stejně jako před pěti lety.
Výzkum společnosti IKEA Česká republika s označením Život doma, který se zaměřil na zvyky Čechů v souvislosti s jídlem, jeho přípravou a vařením v domácnosti, proběhl v červenci tohoto roku. Přinesl řadu zajímavých údajů i zjištění. Třeba že si čtvrtina lidí u vaření zpívá!
Nebo že si přibližně 40 % respondentů nejméně třikrát týdně připravuje jídlo do práce sobě či své rodině. A také to, že papírové kuchařky nahradily výrazně tablety a chytré telefony. Přibližně 73 procent lidí si totiž hledá recepty na internetu, dalších 46 % u přátel. Milovníci tištěných kuchařek představují pouze 41 %.
Doma chutná nejlépe
Češi plánují v dalších letech častěji vařit i jíst v pohodlí domova. „Průzkum potvrdil, že vaření a domácí příprava jídla zažívá nyní mezi Čechy obrovský rozkvět. Tento trend včetně například pěstování bylinek, zkoušení nových chutí a receptů či společné vaření s rodinou i přáteli bude i v budoucnu stále silnější. Bezmála čtvrtina Čechů plánuje vařit doma ještě častěji než nyní,“ tvrdí podle výsledků výzkumu Tomáš Kubík ze společnosti IKEA ČR.
A dodává: „Zároveň průzkum ukázal, že jídlo hraje v životě českých domácností jednu z nejdůležitějších rolí, a to i třeba v upevňování vztahů a jako příležitost ke společnému setkávání.“
Přáním téměř 80 % z nás je totiž jíst mnohem častěji s rodinou a přáteli. V posledních letech tak narůstá čas, který Češi doma věnují přípravě jídla. Mezi hlavní důvody k častějšímu a delšímu vaření patří rozrůstající se rodina (42 %), více zkušeností s vařením (39 %), ale i snaha jíst zdravěji (36 %) či úspora financí (28 %).
Celkem 65 % dotázaných uvedlo, že si nejméně jednou týdně připravuje doma jídlo, které si následně bere s sebou do zaměstnání. „Mnoho Čechů však konzumuje domácí jídlo v zaměstnání mnohem častěji. Každý pátý Čech má oběd či svačinku z domova téměř každý den,“ dodává Kubík.
Vaření jako hobby
Chcete nakupovat potraviny levněji?Na portálu AkčníCeny.cz pro vás každý den vybíráme ty nejlepší nabídky potravin a nejzajímavější letáky. |
V České republice patří vaření mezi velmi oblíbené koníčky. Ačkoliv tato činnost může pro někoho představovat určitou rutinu, většina Čechů (80 %) si je užívá.
Téměř polovinu respondentů baví příprava jídla pokaždé, pětinu respondentů o něco více o víkendech a pro 15 % z nich je to větší zábava, když si mohou užít společné vaření s přáteli či rodinou.
Co nám „chutná“ k jídluJako kulisa u stolu slouží často puštěná televize, kterou při jídle sleduje 57 % Čechů. Na stole pak kromě jídla najdete nejčastěji mobilní telefony (43 %), noviny či časopisy. U vaření lidé nejčastěji poslouchají rádio (59 %) a sledují televizi (38 %). Určitým překvapením může být zjištění, že čtvrtina respondentů výzkumu si u vaření zpívá. |
Češi mají také rádi nové zážitky. Více než 80 % dotazovaných uvedlo, že rádo zkouší nové chutě a nové recepty. Z průzkumu IKEA také vyplynulo, že bezmála 80 % z nás si přeje trávit s rodinou a přáteli u společného jídla více času.
„Společné vaření a stolování plní v našich životech důležitou úlohu v upevňování vztahů v rodině i mezi přáteli. To ukázala i nejčastěji diskutovaná témata, kterými jsou u jídla rodinné záležitosti (85 %), novinky z práce (44 %) a ze školy (30 %), poté kultura (21 %),“ říká Kubík.
A dodává další zajímavost: „Význam společného stolování v pohodlí domova potvrdilo i to, že celkem 30 % Čechů poprvé potkalo rodiče svého partnera u víkendového oběda a dalších 20 % doma u odpolední kávy nebo čaje.“
S výběrem jídla pomáhají děti
Průzkum také ukázal, že děti do činností v kuchyni zapojuje 80 % rodičů. Jejich hlavním úkolem je nejčastěji pomoci s výběrem toho, co se bude doma vařit (61 %), dále se zapojují do příprav před vařením (50 %), či do samotného vaření (47 %) a pomáhají s vybalováním nakoupených potravin (42 %).
Třetina dotázaných také svěřuje dětem přípravu a dekorování jídelního stolu nebo třídění odpadu. „Zapojit děti do příprav i samotného vaření je především zábava, podpoří to rodinné vztahy, ale je to i příležitost, jak je toho o jídle a zdravém stravování hodně naučit a i výsledek společného snažení bude chutnat lépe,“ uzavírá Kubík.
O průzkumuPrůzkum pro společnost IKEA ČR zrealizovala agentura Simply5 na reprezentativním vzorku 1002 respondentů z České republiky v průběhu července 2015. |