Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vysnili si mezonetový byt přesně na míru. Architekt jim sen splnil

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v mezonetovém podkroví měl snad jedinou přednost: výhodnou orientaci vůči světovým stranám. Chyběly úložné prostory, o funkčnosti a kvalitě provedení raději nemluvit. Takže to dopadlo jako vždy: nový pražský byt čekala rekonstrukce.

Zavěšené typy svítidel musí být pohledově atraktivní i ze shora. shora. | foto: Ivan Malý

Developer se totiž příliš "nepředvedl", nižší standard provedení a nevalná koncepce dispozičního řešení včetně použitých materiálů majitele nenadchly. Jenže všechny tyto kazy bylo možné napravit, důležité bylo místo a orientace bytu vůči světovým stranám. Navíc je byt celou svou jihozápadní stranou otevřený do rozsáhlé terasy s velkorysým výhledem.Přesně tyto výhody přesvědčily mladý manželský pár ke koupi bytu.

A to přesto, že velmi plochý sklon střechy a nízká výška hřebene omezovaly využitelnost interiéru. "Při nesprávném řešení neměly daleko ke klaustrofobickému účinku," tvrdí architekt Luděk Jasiok, jehož majitelé na základě doporučení vybrali, aby napravil škody spáchaném developerem.

Čalouněný nábytek od české firmy mm interiér působí, jako kdyby byl vyrobený na zakázku.

Čalouněný nábytek od české firmy mm interiér působí, jako kdyby byl vyrobený na zakázku.

Když klient ví, co chce

Manželský pár s několikaletou zkušeností s pracovním pobytem v zahraničí se rozhodl pro úpravu přesně na míru. Očekával kreativní vklad architekta. Jenže dlouho se manželům, a to přes návštěvu několika renomovaných kanceláří, nedařilo nalézt architekty, kteří by jim vyšli vstříc. Nakonec se díky doporučení na studio Jasiok architekti, které se dlouhodobě specializuje na atypická řešení, podařilo nalézt vhodného partnera s pochopením pro všechna přání.

"Protože jde o mladý a dosud bezdětný pár, měl být interiér určený pro nejrůznější druhy odpočinku. Dispozice se měla rozvolnit, a to při vytvoření  i zcela oddělených pobytových zón," vypočítává architekt Jasiok.

Atypické nepřímé podsvětlení zvýrazňuje a zjemňuje „zlatou“ stěnu.

Atypické nepřímé podsvětlení zvýrazňuje a zjemňuje "zlatou" stěnu.

Nejdříve se bourá, pak tvoří

Protože jsou oba manželé velmi zaměstnaní, zároveň hodně cestují a také sbírají moderní české umění, byt měl být jakousi jejich oázou klidu a odpočinku.
"Nehledali absolutní funkčnost, spíše volnost, svobodný přístup, kreativitu a neobvyklé nápady tak, aby byt ladil s jejich přístupem k životu. Kuchyň se tedy měla tvářit co nejméně jako kuchyň. Prostory měly být atraktivní ze všech úhlů pohledu tak, aby si z každého místa mohli vychutnat neobvyklá řešení či prvky," popisuje Luděk Jasiok.

Může se hodit

Proměňte sen ve skutečnost, pořiďte si byt svých snů. Vybírejte na Reality.iDNES.cz

Byt dnes obsahuje dvě koupelny, dvě průchozí šatny, další úložné prostory a mimo jiné i saunu. Dispozice se zásadním způsobem musela přepracovat, především celá vstupní části bytu včetně sociálního zázemí. To nyní zahrnuje kromě rozlehlé koupelny se zcela atypicky řešeným sprchovým koutem a saunou také dostatek nejrůznějších typů úložných prostor včetně plnohodnotné šatny. Luděk Jasiok pamatoval i na praní a sušení prádla v "prádelní" nice, kterou odděluje posuvná stěna.

Atypické prvky jsou lakované do vysokého lesku.

Atypické prvky jsou lakované do vysokého lesku.

"Všechno ovšem muselo začít demontáží veškerých povrchů, dveří, zařizovacích předmětů a dokonce i stávajícího interiérového schodiště. To jsme navrhli nové a posunuli tak, aby došlo ke spojení obytného prostoru s kuchyní i jídelnou v jeden celek, který ovšem zároveň obsahuje polooddělené pobytové zóny. Každá slouží svému specifickému účelu a přes vzájemný optický kontakt zajišťuje přiměřené soukromí," vypočítává architekt Jasiok.

Přesunutí schodiště zároveň zdůraznilo prostorovou rozmanitost a výhody mezonetového řešení i s několika "vtípky", jako je například nad kuchyní se vznášející pokojík budoucího potomka, jakési bydlení "ve větvích".

Byt na přání

Aby se naplnil záměr majitelů i architekta, bylo třeba využít všechny prvky vybavení, a to jak čistě autorské, tak typové. Z kuchyňské části lze sledovat filmy či komunikovat se čtenářem, jenž "medituje v japonském koutě". Z obývací části máte naopak pocit, že sedíte v neortodoxním baru.

"Barevnost a materiálové řešení jsme si ověřili pomocí řady vizualizací. Výsledkem je převážně černobílý základ, doplněný výraznou stěnou za kuchyní, jejímž protipólem je televizní stěna. Podnětem k jejich barevnosti a celkovému vyznění byla především pohovka firmy Moooi od slavného designéra Marcela Wanderse, jež je hlavním sedacím nábytkem, konkrétně její zlatavá výšivka," říká Luděk Jasiok.

Pohovka firmy Moooi od slavného designéra Marcela Wanderse

Pohovka firmy Moooi od slavného designéra Marcela Wanderse

Důležitý byl i požadavek na "barový" vzhled zápultí či kuchyně jako celku. "Tady nám posloužil jako inspirace jeden z nejoblíbenějších barových nápojů a jeho nezbytný doplněk – odtud i přezdívka, kterou jsme projektu dali, tedy 'Lemon'," prozrazuje autor projektu.

Bytem krok za krokem

Velmi podstatným prvkem interiéru se stalo osvětlení. Atypické nepřímé podsvětlení zvýrazňuje a zároveň zjemňuje "zlatou" stěnu a může sloužit i jako hlavní tlumené osvětlení v případě speciálních příležitostí.

Jasiok architekti

Ateliér Jasiok architekti založil Ing. arch. Luděk Jasiok (*1967), absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha, studium na AVU Praha, autorizovaný architekt ČKA.
Ateliér pokrývá široké spektrum tvůrčí práce od architektury exteriérů i interiérů přes design i grafiku, a to od prvních studií po konečné technické provedení jednotlivostí i celku s důrazem na komplexní autorskou tvorbu od celkové koncepce po detail.
Dlouhodobě se ateliér zaměřuje na atypická řešení.

"Vždy jsem se domníval, že architektura i design mají být dokonalé i z úhlů pohledů, které nejsou běžné. V případě mezonetového interiéru musí být tedy i hlavní osvětlení, pokud jde o zavěšené typy svítidel, pohledově atraktivní i seshora. Zvolené stříbrné koule od Toma Dixona se vinou interiérem prakticky od vstupu jako řeka či mráčky nad hlavou. Je mezi nimi vidět a cítit celý prostor, který se v nich odráží v překvapivých souvislostech," popisuje architekt Jasiok.

Vzhledem k fádnímu řešení konstrukce krovu s esteticky naprosto nevyhovujícími detaily i materiály se přiklonil k obkladům viditelných částí. Ložnicové podlaží je již celkově klidnější, interiér se pohybuje více méně v bíločerné kombinaci. V koupelně jsou podlahy i stěny včetně grafiky řešeny lesklou epoxidovou stěrkou, doplňující poněkud neuchopitelně působící prostor.

Koupelna prošla velkou proměnou.

Koupelna prošla velkou proměnou.

Veškerý pevný či vestavěný nábytek, kuchyňská linka, dveře, šatny, police a podobně jsou atypické, lakované do vysokého lesku. Výrobu zajistili truhláři společnosti Filmdekor. Interiér doplňují příjemné drobnosti, například hodiny od londýnských Established & Sons a samozřejmě výtvarná díla moderních českých výtvarníků.

Projekt

Projekt: přestavba a interiér atypického podkrovního bytu v Praze
Užitná plocha: 160 m2
Autoři: Ing. arch. L. Jasiok, R. Donner, Ing. arch. V. Vávrová, Ing. J. Vodvářka
Statika: Ing. P. Chrást, ateliér Okulet
Dodavatel atypického mobiliáře: Filmdekor
Typový mobiliář a svítidla: Konsepti, Bulb, mm interiér
Doplňky: Konsepti

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz