Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyšeptalý obývák s jídelnou po proměně jen září a má moderní švih

  1:00aktualizováno  1:00
Šestačtyřicetiletá Kateřina žije se svým přítelem a synem v rodinném domě v Kladně. Dcera a starší syn bydlí již s partnery odděleně, ale svou maminku navštěvují skoro každý den. Malý a provizorní obývák s jídelnou rodině nevyhovuje. Rozhodli se proto pro radikální změnu.

Když se u Kateřiny sejde celá rodina, je třeba hodně prostoru. Starší domek, ve kterém bydlí, je sice velký a prostorný, ale obývací pokoj je stísněný a nevhodně zařízený. Proto se všichni mačkají v kuchyni nebo jsou v létě na zahradě.

Rodina by ráda modernizovala obývací a jídelní část, kterou by v budoucnu chtěla propojit s kuchyní. A právě návrh tohoto interiéru je úkolem pro designéry Zuzanu Strouhalovou a Radovana Mačáka v televizním pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 10. září v 18 hodin).

Nad masivním jídelním stolem je originální svítidlo z ešusu a naběraček.

Nad masivním jídelním stolem je originální svítidlo z ešusu a naběraček.

Rodina Kateřiny je velmi sportovně založená a mají moc rádi přírodu. Ve svém volném čase jezdí na vodu, chodí po lese, večer si u ohně rádi zahrají na kytaru. Je tedy logické, že upřednostňují především přírodní materiály, z barev pak béžovou a vínovou. Navíc chtějí, aby vše ladilo se zahradou.

Obývací pokoj se propojil s kuchyní

Úplně nejdřív řemeslníci odstranili čtvercovou spíž, která byla poblíž vchodu do hlavní místnosti, a tím vznikl čistý obdélníkový půdorys o velikosti 35 metrů čtverečních. 

Současně vybourali zeď mezi kuchyní a obývacím pokojem. Komín a římsu uprostřed místnosti očistili na cihly a v závěru rekonstrukce jim dají béžový nátěr. Po vybourání výklenku přišlo na řadu odstranění stávajících podlah, dlažby a koberce a následně byla položena plovoucí podlaha.

Klasické taburety nahradily pařezy z tvrdého dřeva pokryté kožešinou.

Klasické taburety nahradily pařezy z tvrdého dřeva pokryté kožešinou.

Vedle jídelního stolu je omyvatelná tapeta s fotografií rodiny.

Vedle jídelního stolu je omyvatelná tapeta s fotografií rodiny.

Celý strop v místnosti je obložený palubkami, proto bylo nutné vzniklé místo po výklenku zacelit podhledem, který je podsvícený a bude nad jídelní částí. Tmavé palubky jsou natřené světlejší barvou, která celý prostor prozářila. Dosavadní hnědá působila moc těžce a strop kvůli ní opticky "padal na hlavu".

Díky těmto změnám vznikla v přední polovině místnosti blíž u vstupu jídelna, jež navazuje na kuchyň. V druhé části je obývák se sezením a televizí.

V interiéru zvítězily přírodní materiály

V obývacím pokoji s jídelnou převládá příjemná krémová barva v kombinaci s modrou a zelenou. Na zemi je plovoucí podlaha v jednotném dekoru. Strop v jídelní části zakrývá sádrokarton, dřevěné stropní obložení je přetřené světlou barvou. Protože má rodina ráda přírodu, použili návrháři v interiéru kůži, různé druhy dřeva, len a řezané květiny.

Náklady

  • Stavební a ostatní práce  89 000 Kč
  • Nábytek a vybavení  83 480 Kč
  • Osvětlení  8 990 Kč
  • Doplňky   15 594 Kč
    Celkem  197 064 Kč

V jídelní části stojí masivní dřevěný stůl, nad kterým je zavěšené originální svítidlo vytvořené z ešusu a naběraček. Ke stolu náleží šest židlí v různých odstínech. Stěnu zdobí nalepená omyvatelná tapeta s fotografií celé rodiny.

Klasické taburety nahradily špalky z tvrdého dřeva s kožešinou pro pohodlné sezení. V obývacím prostoru jsou dvě velké kožené sedačky, nad nimiž visí velkoformátové snímky lesa.  

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz