Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vymysleli jim romantickou ložnici. Budou spát přímo pod Eiffelkou

  1:00aktualizováno  1:00
Z dětského pokoje se stala ložnice. Jenže nic moc, potkalo se tu totiž nejrůznější vybavení včetně toho po babičce. Té totiž byt původně patřil. Mladý pár měl ale jiné představy.

Proměnit původní dětský pokoj na romantickou ložnici a pracovnu ve starším domě v Praze 8 si však Eva a Jiří sami netroufali. Svou ložnici si navykli využívat opravdu hodně, protože za života babičky platilo nepsané pravidlo, že obývací pokoj je její a mladým patří bývalý dětský pokoj. Nyní si však už chtějí dopřát ložnici podle všech pravidel.

Karolína Reslerová a Petr Záluský, designéři z televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 1. října v 18:00), se proto rozhodli vytvořit hodně romantický interiér, který podtrhli použitím baldachýnu nad lůžkem a velkými fotografiemi Paříže.

Skříní bylo v pokoji hodně, ale byly už ve špatném stavu.

Skříní bylo v pokoji hodně, ale byly už ve špatném stavu.

Místnost sloužila původně jako dětský pokoj.

Místnost sloužila původně jako dětský pokoj.

Dřevěná podlaha zůstala

Designéři pouze odstranili starý koberec. Pod ním našli krásnou dřevěnou podlahu, kterou samozřejmě ponechali. Zásadní změnu udělali v dispozici. Lůžko posunuli do středu prostoru, tím se jim uvolnilo místo za postelí pro velkou vestavnou skříň s posuvnými dveřmi.

Na strop použili autoři proměny maxi kazetu ze sádrokartonu, do níž se zapustila svítidla. Do vzniklého rámu se připevnil i lehký textilní baldachýn z bílé záclonoviny. Na okna naopak přišla záclona s výrazným dekorem stylizovaných tulipánů. Velký dekor (květy mají přibližně 40 cm na výšku) je pro větší místnost nezbytný, malé vzory nejsou podle Karolíny Reslerové vhodné.

Majitelé mají rádi Paříž, patrně je s ní pojí romantické vzpomínky.

Majitelé mají rádi Paříž, patrně je s ní pojí romantické vzpomínky.

Požadovaný pracovní kout u stěny má praktické odkladní plochy po obou stranách v knihovnách vyrobených na míru, nad deskou je nástěnka, která se Evě bude určitě hodit. "Monitor počítače nepatří nikdy před okno, bylo by na něj kvůli světlu špatně vidět," upozorňuje Petr Záluský.

Náklady

Stavební a jiné práce    75 493 Kč
Barvy a tapety              12 145 Kč
Nábytek                        65 086 Kč
Doplňky a dekorace     29 042 Kč

Celkem                      181 766 Kč

Zatímco v předchozím řešení byla televize naprosto nevhodně umístěná na straně, po proměně se našlo místo pro závěsný typ přímo na knihovně, jejíž čelní plochu pokrývá motiv z Eiffelovky.

Velká fotografie pařížské dominanty vypnutá na rámu a pověšená na stěně pak byla vyrobena na míru, jde totiž o tisk na plátno (stoprocentní bavlna), který se dokončuje polomatným lakem.

Komoda na drobné prádlo je zavěšena na stěně.

Komoda na drobné prádlo je zavěšena na stěně.

Knihovny nechali designéři vyrobit na míru.

Knihovny nechali designéři vyrobit na míru.

Použitý nábytek bez úchytek a zbytečných profilací či zavěšená komoda na stěně pak odpovídají jak současným moderním trendům, tak praktickému a snadnému užívání. "To je ložnice snů," hodnotil Jiří práci designérů.

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Další z rubriky

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz