Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vykouzlila romantický interiér v novém nízkoenergetickém domě

  1:00aktualizováno  1:00
Podle interiéru byste jen těžko poznali, že jste se octli v novostavbě. A už vůbec by vás nenapadlo, že romantická sbírka panenek a starých kousků nábytku sídlí v nízkoenergetickém domě vytápěném tepelným čerpadlem.

Malá kuchyně je prakticky uspořádaná. Skříňka nad elektrickou varnou deskou skrývá vzduchotechniku digestoře. Centrální ostrůvek má na bocích praktické a bezpečné držáky na utěrky. Doplňky z různých dob i krajů zútulňují venkovskou kuchyni a propůjčují jí lehce francouzský vzhled. | foto: Iveta Kopicová

"Miluji svou rodinu," říká Valentina. Poznáte to na každém kousku jejího domova. Přízemní dům je plný světla a něžné dekorace prozrazují, že pohodlí a spokojenost členů rodiny si majitelka vytyčila jako stěžejní program.

Valentinina rodina ještě před třemi lety bydlela v moderní vilce v nedalekém Kynšperku nad Ohří. Jak se okolní zástavba zahušťovala, začali snít o přírodě a soukromí.

"Divoké přírody tu bylo zpočátku až moc," vzpomíná Valentina na dobu, kdy s manželem Jaroslavem a třemi dětmi čistili neprostupnou džungli na pozemku a zvyšovali terén pro stavbu. Nedaleká Ohře má totiž ve zvyku občas vystoupit z břehů.

Na masivní komínové těleso uprostřed hlavního obytného prostoru je z jedné

Na masivní komínové těleso uprostřed hlavního obytného prostoru je z jedné strany napojen krb, z druhé kachlová kamna. Klidné místo s výhledem do zahrady bylo ideální pro umístění pohovky.

"U projektanta Václava Viktorina se nám okamžitě zalíbil domek ve tvaru písmene L. Ten jsme pak s minimálními úpravami a takřka sami postavili."
Centrální část budovy je koncipovaná jako otevřený prostor, rozčleněný bytelným komínovým tělesem na jednotlivé funkční zóny. Vpravo je umístěna kuchyň s navazující jídelnou a kachlovými kamny, na druhé straně se otevírá prostorná relaxační část s příjemnými zákoutími a francouzským krbem.

Upozornění: Na přání majitelů nejsou zveřejněny fotografie domu zvenčí.

Předměty s pamětí

Dům na venkově se od původního bydlení liší i pojetím interiéru. Takřka veškerý zdejší mobiliář už žil v jiných domácnostech. Do té zdejší jej přivedla Valentinina záliba ve věcech s otiskem času.

Tip pro zařizování

Ke starobylému stylu nábytku vybírejte spotřebiče s retro designem. Podlaha z masivu a trámy na stropě jsou základem venkovského vzhledu domu.

"Vždycky jsem měla ráda staré věci. Ty první jsem si schovala jako památku po dědovi a babičce a jsem moc ráda, že jich není málo," prozradila.
Další poklady objevovala na aukcích a v bazarech, někdy až na druhém konci republiky. Při výběru se však neřídila jen stářím, ale i pocitem, jaký v ní vyvolaly.

"Věc mě musí oslovit. Musím z ní mít pozitivní dojem. Kdyby mi někdo dával zadarmo bůhvíjak vzácnou starožitnost, nemohla bych ji mít doma, pokud bych necítila, že ke mně nějak patří."

Různorodý nábytek sjednocuje bílý nátěr, který například dokázal proměnit starý

Různorodý nábytek sjednocuje bílý nátěr, který například dokázal proměnit starý šicí stroj v půvabný odkládací stolek.

Různorodý nábytek tak nejprve prošel louhovou lázní, a pak jej sjednotil bílý nátěr s patinou. Světlé zařízení působí, jako by se v místnostech vznášelo. Tomu napomáhá i rozptýlené světlo vstupující zvenčí průsvitnými mléčnými roletami. Takřka každou místnost zdobí panenky.

Praktické uspořádání

"Nechtěla jsem velkou kuchyň, člověk se v ní hrozně naběhá a po čase zjistí, že si vystačí jen se základními věcmi. Ale musí je mít rozumně uspořádané," dělí se o zkušenost Valentina.

Její zelená členitá kuchyňská sestava je jediným na zakázku vyrobeným zařízením domácnosti. Některé detaily navrhla sama, něco převzala z fotografie italské kuchyně v obrázkovém časopisu, stylové skříňky citlivě zkombinovala s moderními spotřebiči a do jedné almárky skryla vzduchotechniku digestoře.

Spokojená je i s podlahou z lakovaného dřevěného masivu. "Snadno se udržuje a je příjemné po ní chodit bosýma noha. Máte úplně jiný pocit než na dlažbě," tvrdí majitelka.

Stará, bíle natřená romantická ložnice Valentiny a Jaroslava je opticky

Stará, bíle natřená romantická ložnice Valentiny a Jaroslava je opticky zateplena hnědočervenou výmalbou.

Tepelná pohoda

Je poněkud nezvyklé, že pod fošnami z borovice leží podlahové topení, kterému dřevo ve srovnání s dlažbou ubírá až 30 procent výhřevnosti. Topení je však napojeno na výkonné švédské tepelné čerpadlo IVT Greenline C9 Plus, které si Valentina chválí.

"Loni v zimě tu zase leželo padesát centimetrů sněhu a pěkně mrzlo. Doma jsme ale měli teploučko a současně čisto. Čerpadlo nekouří, nemusí se do něj přikládat jako do kamen, nemusíme vynášet popel. Ušetří čas i námahu."

Tepelné čerpadlo odebírá teplo z plošného kolektoru zakopaného na pozemku. Ohřívá vodu pro pětičlennou rodinu a vytápí 200 m2 velkou obytnou plochu. K tepelné pohodě přispívá i obvodové zdivo Heluz s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi, které není třeba dále zateplovat.

Koupelna kombinuje moderní zařízení se starým nábytkem, který je sjednocen

Koupelna kombinuje moderní zařízení se starým nábytkem, který je sjednocen barvou a porcelánovými úchyty.

"Zkrátka, je to příjemné bydlení v klidu a v přírodě. Ovšem když se doma sejde celá rodina, synové Artur a Jaroslav, dcera Jaroslava s manželem Davidem a čtyřletou Šarlotkou, klid tu rozhodně není. Pohoda však zůstává. Osobně si myslím, že se dokonce zvětšuje," uzavírá spokojeně Valentina.

Více se dočtete v časopise Bydlení č.8/9 2011.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech...

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.