Vinotéky a spol.
Pro podávání vín platí samozřejmě i pravidla o teplotě. Zatímco těžší červená vína mají mít teplotu 15 až 18 °C, lehká červená se mohou podávat obdobně jako bílá, tedy třeba 12 °C. Perlivá vína vyžadují dokonce jen 8 až 12 °C.
Someliéři upozorňují na to, že se u nás sekty podávají přechlazené, někdy až na 4 °C.
Pokud chcete podávat sekt v ideální teplotě, dejte lahev přibližně na 30 minut do kbelíku, který naplníte do poloviny ledem a vodou. Ideální teplota pro podávání šampaňského je 9 °C. Jestliže budete servírovat starší ročník, teplota může být vyšší, u nejstarších šampaňských vín se dokonce doporučuje až 14 °C.
Pro uchovávání vín v domácnosti se už celkem běžně využívají vinotéky. Vyrábějí se s kapacitou 6 až 180 lahví, mohou být jedno, dvou i více zónové pro skladování bílého a červeného vína, kde je oddělené ovládání teplot v jednotlivých zónách. Existují i modely bez oddělených zón. Teplota uvnitř vinotéky se u nich snižuje odshora směrem dolů, nahoře se pak ukládají červená vína, pak bílá a zcela dole šumivá.
Příjemná je funkce Touchlight, kdy se stačí lehce dotknout madla či ikony na displeji a okamžitě dojde k rozsvícení vnitřních prostor vinotéky, abyste si rychle udělali potřebný „přehled“.
Pro umístění vinoték platí, že by teplota v místnosti, kde budou, neměla přesáhnout 22 °C. Vybírat lze z vestavných i volně stojících typů. U vestavných lze kromě nerezových čelních panelů využít varianty s černým či zatónovaným sklem, které chrání před UV paprsky.
Pro bílá vína lze použít pro chladící nádoby nebo návleky, zpravidla udrží nízkou teplotu dvě hodiny. V případě návleků jde o velmi praktické řešení, po použití je snadno uložíte, třeba do nulové zóny, zaberou pak minimum místa.