Výběr vhodných sklenic
I velmi kvalitní víno dokáže výrazně ovlivnit volba nevhodné sklenice. Důležitý je tvar, výška a průřez sklenice. Sommeliéři mají jasno: sklenka na víno musí být z kvalitního a čirého skla (nejlépe z křišťálového, bez příměsi olova). Nedojde tak ke zkreslení barvy vína.
Sklenice by neměla mít ani žádné ozdoby nebo výbrusy, také silné sklo levných sklenic zkresluje vizuální dojem. Stopka by měla být dostatečně vysoká, aby bylo možné sklenku dobře uchopit. Tvar kalíšku? Nejčastěji se používá takzvaný tulipán, balon a flétna.
Zcela zásadní je ovšem velikost kalíšku. Malý kalíšek naplněný až po okraj nedovolí, aby se vinné aroma rozvinulo, naopak velmi rychle vyprchá. U červených vín je nutné mít ve sklenici prostor, aby bylo možné s vínem zakroužit a dostatečně je tak provzdušnit. Proto se používají sklenice s objemem 350 až 700 ml (pro mladá červená vína postačí 350 až 500 ml), plní se jen do jedné třetiny! Používá se tvar kalíšku „balon“.
Pro bílá vína vystačíte se sklenicemi s objemem 150 až 400 ml, kalíšek bývá zpravidla ve tvaru tulipánu. Výjimkou jsou suchá bílá vína burgundského typu, kde se doporučuje objem až 500 ml, a tvar kalíšku balon. Menší sklenky na bílé víno se uplatní v případě vín likérových, typu sherry či portské (100 ml až 190 ml). Sladká bílá vína vyžadují sklenice o objemu 150 až 250 ml.
„Otec sklenek“Za „zakladatele“ sklenic pro konkrétní typy vína se pokládá Claus Riedel, představitel už deváté generace rodu, který započal narozením obchodníka se sklem, Johanna Christopha Riedela, v roce 1673 nedaleko České Lípy. Rodina se sklu věnovala po celé generace, u pradědy Josefa Riedela se vyučil i později známý Daniel Swarovský. |
Sekty se dnes podávají zejména ve sklenkách označovaných jako flétna. Zcela vytlačily dříve používané široké „šampusky“.
Pro šampaňské však sommeliéři doporučují sklenky s kalichem ve tvaru tulipánu. Nejlepší důkaz? Do dárkových kazet s víny přidávají výrobci z oblasti Champagne právě tyto sklenky, aby se víno mohlo rozvinout a uvolnit aroma. Používají se u nich dokonce drobné rýhy nebo tečky vytvořené laserem na dně sklenice, které pomáhají zintenzivnění uvolňování perlení.