Opatrnost při otevírání sektu je určitě na místě. Ve Francii to vědí velmi dobře, přesto zde těžké úrazy oka nebo dokonce oslepnutí mají na svědomí nejčastěji právě vystřelené „bublinkové“ špunty. Lékaři upozorňují také na to, že rány zátkou, podobně jako squashovým míčkem, mohou skončit šedým zákalem.
Proč tedy tak lpíme na sektu? Je ideální jako aperitiv, tak také mezi jednotlivými chody. „Uzavře“ totiž chuťové pohárky a vy si vychutnáte další jídlo, sekt také nikdy nepřebije chuť pokrmů, což je velmi důležité. Musí být ovšem extrasuchý neboli brut s obsahem cukru do 15 gramů na jeden litr.
A jaký je rozdíl mezi sektem a šampaňským? Označení „šampaňské“ mohou použit jen vinaři z francouzské oblasti Champagne, kteří mají povolené používat při výrobě pouze tři odrůdy: Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Žádné jiné šumivé víno mimo oblast Champagne nesmí mít na etiketě tento název.
Pro podávání sektu (či šampaňského) budete potřebovat vhodné sklenky i chladící kbelík.