Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vybíráme gril s Filipem a Ondřejem. Hitem je vodní pára

  1:00aktualizováno  1:00
Grilovat se dá téměř všechno, a to na několika druzích grilů. Kromě klasiky na dřevěné uhlí, plynových a elektrických grilů si své příznivce získávají třeba i rakletovací grily. Skutečným hitem letošního léta jsou pak grily vodní.

Vysoká roštěná v červeném curry se salsou Criolla - Maso necháme na roštu a pečeme pozvolna asi 30 - 45 minut. U grilu Filip Sajler. | foto: Dalibor Puchta iDNES.cz

Také co do velikosti je nabídka bohatá. Od těch nejmenších, které můžeme umístit na jakýkoliv stůl a grilovat třeba i na balkoně nebo v kuchyni, přes menší skládací party grily určené pro pikniky v přírodě, až po grily s moderními technologickými prvky a zajímavým designem.

Na těch největších připravíte najednou pohoštění i pro větší společnost. Velikost jejich roštu je totiž až 2 500 cm2. Pro zahradní party jsou tedy ideální. Vybírat lze i podle detailů, například podle ovládacích prvků, provedení stojanu či množství odkládacích stolků.

Vodní gril VOGR - Hitem letošního léta jsou vodní grily, jež fungují na...


Vodní grily
Hitem letošního léta jsou vodní grily, jež fungují na principu vodní páry, tepla a dýmu. Při přípravě nejrůznějších pochoutek tak nedochází ke spalování tuků, připalování ani opékání plamenem.

Olej nebo marináda totiž nekape do ohně, ale do nádoby s vodou. Kromě zdravého způsobu grilování má tento typ grilů ještě další velké plus. Dá se v něm topit jakýmkoliv dřevem. Nejlepší je ale z ovocných stromů.

A jak takový vodní gril vlastně vypadá? Přímo nad ohništěm je umístěna nádoba s vodou, která slouží jako chladič. Žár z ohně, který dosahuje i více než 500 stupňů, se ochladí na 200 až 250 stupňů. Právě to je totiž nejvhodnější teplota pro tepelnou úpravu masa.

V horní části grilu je rošt, na který se položí pokrm a přikryje se poklicí. Výsledkem je prostředí jako v horkovzdušné troubě. Kolem grilovaných potravin proudí horký vzduch všemi směry. Jídlo tak není třeba obracet a zůstane vždy šťavnaté. Přijatelná je i cena. "Holý" gril přijde zhruba na 4 500 korun, s doplňky na 6 500 korun.

Gril na dřevěné uhlí Performer 57.

Gril na dřevěné uhlí Performer 57.

Grily na dřevěné uhlí

Klasikou ovšem zůstávají grily na dřevěné uhlí. Jeho kouřové aroma totiž navozuje tu správnou grilovací atmosféru. Dají se pořídit za cenu už kolem 500 korun, ale ty velké s různými vychytávkami také třeba za 13 tisíc korun.

Vyrábí se plechové a litinové. Ty druhé jsou těžší, tím pádem robustnější, a mají tudíž delší životnost a lépe si udrží teplo. Při výběru se zaměřte také na funkčnost grilu, jeho vybavení například odnímatelnými rošty, madly, odkládacími plochami či víkem.

"Kromě bezpečnostního hlediska je totiž víko důležité také pro udržování teploty pokrmů a cirkulaci tepla, rovnoměrné opékání ze všech stran a multifunkční využití," říká Filip Sajler z Čerstvé školy vaření, kterého znáte mimo jiné také z televizního pořadu Kluci v akci.

Strach nemusíte mít ani z úmorného foukání a spousty sazí při roztápění dřevěného uhlí. "Dobré jsou rozpalovací komíny na uhlí," vysvětluje Filip Sajler. "K rozpálení uhlí v tomto případě slouží malé plynové hořáky." Zásadnějším minusem tak může být snad jen nemožnost regulování teploty.


Plynové grily

"Nejkomfortnější jsou plynové grily," říká Filip Sajler. Ke grilování je v tomto případě použita sada hořáků napojených na plynovou propanbutanovou bombu či plynovou kartuš. Ty druhé lze bez problémů používat i na terasách.

Velkou výhodou plynových grilů je regulovatelnost teploty roštu. Ovládá se obdobně jako na běžném sporáku. Jejich ceny začínají zhruba na 6 tisících korunách.

Lávové grily
Oblíbeným je také takzvaný lávový gril. Ty nejjednodušší se dají pořídit už kolem 3 tisíc korun. "Nad plynovými hořáky jsou v tomto případě umístěny lávové kameny," vysvětluje Ondřej Slanina, druhý protagonista z Čerstvé školy vaření. "Jejich největším plusem je čistý provoz bez kouře." Grilování tímto způsobem je tudíž zdravé.

Jak je to možné? Porézní povrch lávových kamenů vstřebává velké množství tuku, který při přípravě jídla odkapává. Díky tomu nedochází k jeho nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin.

Nezanedbatelnou výhodou je i samočistící schopnost lávových kamenů. "Na konci grilování tak stačí na krátkou dobu zapnout plynový hořák pod kameny na maximum a veškeré nečistoty v pórech kamenů se žárem zlikvidují," popisuje prodavačka grilovacích potřeb Renata Sladká. "Tím pádem odpadá nepříjemné odstraňování tuků, popela a čištění grilu vůbec."

A kdy je potřeba kameny vyměnit? Když zbělají. To je známka jejich opotřebování. Jejich životnost můžete prodloužit pravidelným čistěním - vypalováním a také jejich průběžným převracením. Při grilování jednou týdně by ale měly vydržet celou sezonu.

Lávový gril Rancho - Největším plusem lávových grilů je čistý provoz bez kouře....

RBS grily

Nejmodernější plynové grily s lávovými kameny nebo keramickými briketami nesou označení RBS (Radiant Turner System). "Jejich hořáky jsou umístěny po dvou bocích grilovací vany, nikoliv na jejím dně jako u klasických lávových grilů," říká Sladká.

Tím se docílí rovnoměrnější teploty po celé ploše grilovacího roštu. A také umístění na bocích zcela vylučuje vzplanutí odkapávajících tuků a šťáv. Navíc mají vyšší účinnost a výkon. Snadno na nich tedy připravíte pohoštění i pro větší společnost. Jejich ceny začínají kolem 9 tisíc korun.

Elektrické grily
"Podobný komfort jako plynové grily nabízí grily elektrické," říká Ondřej Slanina. Jedinou nevýhodou je nutná dostupnost elektrického proudu. Hodí se tedy spíš pro grilování na balkoně či terase.

U těch klasických - kontaktních - se griluje na teflonové nebo litinové desce. Ty koupíte v obchodech již kolem 2 tisíc korun. K dostání jsou ovšem i elektrické lávové grily. Fungují shodně jako ty plynové.

Letošní novinkou jsou potom elektrické grily, které využívají indukční ohřev. Princip je obdobný jako u indukčních varných desek. Jenom je na ní položená žebrovaná kovová deska. Ta se po zapnutí grilu rozžhaví a pak se už může grilovat. Pořídit se dá za necelých 7 tisíc korun.

Dalším typem elektrického grilu, který u nás získává na oblibě, je rakletovací gril. Švýcarské pokrmy zapečené speciálním sýrem jsou totiž skutečně výborné. Jak vlastně funguje?

Topnými články vyhřívaná grilovací kontaktní deska dole sálá na pochoutku na lopatkách. Tu si každý z hostů či členů domácnosti může sestavit sám dle chuti. Nahoře se potom ohřívají další pokrmy. Nebo je sem možné pokládat již hotová zapečená jídla a udržovat je tak stále teplá. Rakletovací grily jsou k dostání již za cenu kolem 2 tisíc korun.

Recept od Filipa a Ondřeje:

Vysoká roštěná v červeném kari se salsou Criolla

Na tento pokrm je vskutku nutné použít dobře vyzrálé maso z mladých býčků Aberdeen Angus z místních českých a moravských chovů nebo z jihoamerických volků.

Při troše snahy lze požadované maso sehnat v některých sítích či prodejnách. Pro obecné informace a zajímavé počtení uvádíme adresy: www.aberdeenangus.cz
a www.ifcfood.cz.

Vysoká roštěná v červeném curry se salsou Criolla

Roštěná
1,5 kg vysoké jihoamerické roštěné (rib−eye)
2 lžíce červené kari pasty
300 ml vlažné vody
100 ml rostlinného oleje
mořská sůl
100 g přepuštěného másla

Z červené kari pasty, vlažné vody, rostlinného oleje, přepuštěného másla a vody připravíme marinádu, do které maso na pár minut vložíme.

Poté jej vyjmeme, osušíme ubrouskem a opečeme prudce na oleji ze všech stran. Zbytek marinády nevyléváme, ale smícháme s přepuštěným máslem.

Maso necháme na roštu a pečeme pozvolna asi 30-45 minut (skutečně je to odhad, záleží na kvalitě a vyzrálosti masa a na požadované konečné propečenosti - rare, medium, lépe pečeme kratší dobu, tedy těch 30 minut, poté maso nakrájíme na tenké plátky a podle potřeby ještě dopečeme, maso by mělo na středu zůstat růžové). Během pečení několikrát potřeme přepuštěným máslem.

Vysoká roštěná v červeném curry se salsou Criolla

Salsa
1 cibule
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 rajče
1 stroužek česneku
1 šálek ploché petrželky nakrájené
1/2 šálku panenského olivového oleje
1/4 šálku vinného červeného octa
pepř
sůl

Salsa criolla (krijoja) - na malé kostičky nakrájíme cibuli, červenou papriku, rajče bez jadýrek, jemně nasekáme petrželku a česnek. Vše smícháme s olejem a octem, solí a pepřem.

Za týden, 8. srpna, vám společně s Filipem a Ondřejem poradíme, jak roztopit uhlí, jak grilovat na lávových kamenech a jestli grilovat přímo nad "ohniskem", nebo po stranách. Poradíme, jak správně grilovat jednotlivá masa, zeleninu a ovoce.

Filip Sajler (*1979)
Kuchař ze show České televize o vaření "Kluci v akci".
Má za sebou řadu pracovních zkušeností z prestižních restaurací v USA, Německu i v České republice. Tři roky byl kapitánem Pražského regionálního týmu a nyní je členem Českého národního kulinářského týmu. Je držitelem řady ocenění z kuchařských soutěží (Basilej, Luxenbourg, Singapur, Stuttgart, ScotHot Glasgow, bronzová medaile z kuchařské olympiády v Erfurtu...) V současnosti majitel cateringové společnosti Perfect Catering.

Koníčky: sport (florbal, snowboard, wakeboard...), hudba (zejména hip hop), automobily a rychlá jízda
Motto: "Kdo je připraven, není překvapen."
Citát: "Vaření miluje - jednoduše a rychle, zapomeňte na dřinu, to je minulost, vaření je hlavně zábava."

Ondřej Slanina (*1984)
Kuchař ze show České televize o vaření "Kluci v akci".
Přes své mládí má praxi z mnoha velkých pražských restaurací a byl také členem Pražského kulinářského týmu, se kterým mimo jiné získal například bronzovou medaili z kuchařské olympiády v Erfurtu. V současnosti je profesionálním lektorem a gastronomickým poradcem a provozovatelem horského hotýlku Kladenka.

Koníčky: bowling a ženy
Motto: "Neznám slovo nejde."
Citát: "Za to, že se věnuji vaření, asi může hlavně Sváťa Kuřátko. Myslím, že jsem se rozhodl právě v době, kdy jsem viděl reprízu seriálu Utrpení kuchaře Svatopluka," říká s lehkým úsměvem.

Autoři:


Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

První letošní příspěvky do grilovací soutěže: hovězí, bůček i kuře

Marinované kuře pečené „naplacato“

V rámci naší soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli se už začínají scházet první fotografie s...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....


Nejčtenější

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Skvosty na trati. Nejkrásnější česká nádraží, na než je radost pohledět

Litoměřice. Manželé Plíhalovi koupili zchátralou industriální budovu a vrátili...

Během prázdnin se možná na některém z nich ocitnete. Když nebudete zrovna dobíhat vlak, porozhlédněte se. Nádraží mají...



Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Další z rubriky

Jak vybírat sklenice nejen na šampaňské a užít si kvalitní víno

Výběr vhodných sklenic je pro požitek z vína velmi důležitý.

I abstinenti si poslední den v roce dopřejí alespoň sklenku sektu na půlnoční přípitek. Jiní dají přednost třeba bílému...

Zkuste odpovědět na tři otázky a vyhrajte luxusní lednici za 40 tisíc

K aplikaci Home Connect  lze připojit všechny domácí spotřebiče.

Chytré spotřebiče dokážou ušetřit čas potřebný pro fungování domácnosti, ale zvládnou zabránit i některým rodinným...

Proč muži milují sušičky prádla a kdo ji dostane pod stromeček

Kdo má k dispozici dostatečný prostor, může si dovolit postavit pračku a...

Dárky pod letošní vánoční stromek se většinou teprve pořizují, ale některé poputují k obdarovaným dříve: tři sušičky...



Najdete na iDNES.cz