Vitaminy v ledu

Většina lidí se musí smířit s tím, že pokud nemají sklep nebo studenou spíž, musí přebytky sklizně buď rozdat po sousedech, nebo je nechat zmrazit, což uměli už lidé ve starověku. První chladnička pro domácnost byla ovšem vyrobena v Americe až v roce 1910. Mrazené ovoce i zelenina se rozhodně v domácnosti neztratí. Ponechávají si totiž v sobě cenné látky, jako jsou například vitaminy, po dlouhou dobu. Maximum hodnot však přetrvává jen po dobu šesti měsíců. Při mrazení je velmi důležitá jeho rychlost. Čím rychleji materiál promrzne, tím lépe. Při pomalém postupu se totiž z vody v něm obsažené vytvářejí velké ledové krystaly, které poruší stěny buněk. Z nich potom vytéká šťáva, tím se chuť i vzhled takto uskladněné úrody zhorší. Naopak při rychlém mrazení vzniká větší množství malých krystalků, které buňkám tolik neublíží a na ovoci či zelenině si pochutnáte. Zmrazované potraviny by měly být zabalené v obalu, který je odolný vůči nízkým teplotám, co nejméně propustný pro vzduch a vodní páry a samozřejmě zdravotně nezávadný. Zpravidla se používají fólie, sáčky a nádoby z polyetylenu či alobalu, které spolehlivě zabrání jak vysoušení, tak mísení různých vůní a pachů. Nejlepší je připravit více menších "placatých" balíčků - rychleji promrznou a po rozmrazení se okamžitě spotřebují. Nejen kvůli místu, ale i pro kvalitu zmrazení se vyplatí odsát z obalů vzduch. Místo drahých přístrojů vám postačí i obyčejná plastová stříkačka, kterou prodávají zdravotnické potřeby. Nezapomeňte na popisku s datem. Ovoce můžete mrazit bez úprav, zalité cukerným roztokem nebo v podobě dřeně. Malé plody je vhodné nejprve zmrazit rozložené na podložce a teprve potom vložit do sáčku, velkým zase prospěje pokrájení na menší kousky. Rajčata či papriky bez problémů zmrazíte bez jakýchkoliv úprav, některé druhy zeleniny určené k tepelnému zpracování bývá zase vhodné předem blanšírovat, to znamená na pár minut ponořit do vroucí vody a potom osušit. Pórek a zelené natě se tepelně neupravují.