Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vinotéky v kuchyni. Doma ji může mít každý

  11:00aktualizováno  11:00
Stále více Čechů přichází na chuť vínu. Dobrému vínu. I když jsme samozřejmě stále pozadu za Španěly či Francouzi, mnozí lidé si chtějí kvalitní víno skutečně vychutnat. A to bez správného skladování nejde. Ideální je samozřejmě vinný sklípek. Ten pravý, podzemní si pochopitelně může pořídit jen někdo. Ovšem ten "umělý" – chladicí box na víno – si může domů pořídit prakticky kdokoli.

Vinotéka může být v každé kuchyni | foto: Baumatic

Domácí kabinet vám dá jistotu, že vaše dobré, kvalitní víno bude mít vždy tu správnou teplotu. A nejen to. Zaručí vám, že víno nepřijde ani po dlouhém skladování o své vlastnosti, že se "nezkazí". Podle čeho vybrat domácí vinotéku?

Vínu při dlouhém "čekání na vypití" škodí především špatná teplota, nízká či vysoká vlhkost, různé pachy a velké vibrace. Kvalitní vinotékový box dokáže vaše vína ochránit před všemi těmito nebezpečími.

"Chladničku" na víno si můžete pořídit už za pár tisíc korun, ale pokud chcete, aby vaše vinné poklady byly skutečně jako v pelíšku, budete si muset připlatit. Kvalitní kabinet vyjde na desítky tisíc.

Ochrana před pachy
Levné typy skříní na víno obvykle dokáží udržovat pouze jednu konstantní teplotu. S tím si někteří milovníci vína vystačí. Mají záruku, že jejich oblíbená značka od oblíbeného vinaře vydrží i v suchém panelákovém bytě dlouhé měsíce, aniž by skladování na něm bylo poznat.

Vinotéka může být v každé kuchyni

Ty nejkvalitnější vinotéky pro skutečné fajnšmekry mají speciální boxy pro dosažení různých teplot, a ještě ukazují teplotu na displeji. Mívají i filtr s aktivním uhlíkem, přes nějž cirkuluje vzduch, od kterého se oddělují nežádoucí pachy.

Speciální skleněná dvířka nepropustí UV záření, které může mít vliv na takzvanou degradaci vína. To obyčejné vinotéky také nedokáží.

Kvalitní vinotéka udrží stálou vlhkost na úrovni 70 až 80 procent. Správná vlhkost vzduchu je důležitá k tomu, aby nevysychal korek, který obsah lahve chrání před vším nežádoucím.

Dvě teploty vína
Některé boxy mají i zvláštní oddělení, kam se víno uloží před jeho pitím, aby ze skladovací teploty přešlo na konzumační.

Ideální teplota pro skladování je kolem 12 stupňů Celsia, což je i vhodná teplota pro některé druhy vína. Ovšem některá vína se mají podávat vychlazená v jiných úrovních, proto v některých boxech bývá zóna na temperování.

Správná teplota vína

Červené víno: 15 – 18°C
Růžové, bílé víno: 7 – 12°C
Perlivé víno: 8 – 10°C
Likérové víno: 6 – 8°C
Šumivé víno: 5 – 7°C

Obecně platí, že chladicí skříně na víno by neměly stát v místnostech, kde teplota překračuje 22 stupňů Celsia, nebo je naopak nižší než 10 stupňů.

"V horní části vinotéky by měla být uložena červená vína, uprostřed bílá a ve spodní části perlivá vína," radí prodejce vína Kamil Hořejší.

Jak se vám líbí?
Kromě technických předností a vychytávek ovšem při výběru domácí vinotéky hraje podstatnou roli i to, jak se vám ten který box na víno líbí anebo kam ho chcete dát.

V zásadě existují dva základní typy vinných skříní: volně stojící, anebo vestavné. A pak jsou samozřejmě různě velké a rozličného provedení, s různým designem. Obchody nabízejí dostatečné množství, aby si každý mohl vybrat takový box, který se mu líbí a zároveň zapadá do prostoru, kde je umístěn v kuchyni či obýváku.

Vaše domácí vinotéka vám musí vyhovovat i takzvaně uživatelsky. To znamená, že musí být dostatečně velká, aby se do ní vešly všechny vaše zásoby. Musí být uspořádána tak, aby se vám s lahvemi dobře manipulovalo a nehrozilo nebezpečí, že si ty nejlepší kousky rozbijete.







Nejčtenější

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost však trvala krátce. Přesně do chvíle, kdy...  celý článek

Trojdílná kožená sedačka, křesílka a konferenční stolky jsou právě těmi...
Jak zařídit levně byt po babičce: chce to vkus a odvahu kombinovat

Díky lásce k starému originálu a citu pro kombinaci s novým se Haně podařilo vybudovat si milé bydlení, jež má velmi osobitou atmosféru. Návštěva byla...  celý článek

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci. Nižší patra, určená pro restauraci a...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene Y je příkladem, že v kuchyni se má nejen...
Z digestoře a varné desky se stal jeden spotřebič. To kuchyň změní

Vyznavači spojení kuchyně s obývacím pokojem mohou být spokojeni: architekti i výrobci už s jinou variantou ani nepočítají. Naopak dělají vše pro to, aby se...  celý článek

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání.
Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.