Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vinotéka: zbytečný luxus, nebo chytrá investice?

  1:00aktualizováno  1:00
Archivace vín je pro někoho koníčkem a vášní, mnohým se může stát dokonce i zdrojem zisku. Cena archivního vína totiž po letech stoupá i na několikanásobnou hodnotu v porovnání s nákupní cenou.

Vinotéka se může stát i doplňkem interiéru. | foto: Abitare

Ne každý má ale doma podmínky k dlouhodobé archivaci. Ideální vinný sklep má mít konstantní teplotu 10 až 12 °C. To je také teplota, která je ideální pro servírování většiny bílých a růžových vín.

Při archivaci při vyšší teplotě je nutno počítat s tím, že víno bude zrát a stárnout rychleji. Při nižší teplotě pak dochází k vysrážení vinného kmene a barviva u červených vín.

Pro kvalitní zrání je také důležitá vlhkost prostředí - měla by se pohybovat kolem 70 procent. Ve vinném sklepě by mělo být temno a minimum umělého osvětlení, lahve se ukládají naležato. Korek by totiž měl být ve stálém kontaktu s vínem, aby nevysychal.

Mezi další faktory přispívající k pozvolnému stárnutí patří absolutní klid a čistota vzduchu. Kdo by ve sklepě skladoval i brambory a jablka ze zahrádky, vydává se v nebezpečí, že pórovitý korek natáhne do vína nežádoucí pachy.

"Problém je s kvalitou korku. Je ho čím dál méně, takže se stále častěji používají plastové zátky. Mnoho lidí se na ně dívá s despektem, ale i mezi vinaři je vidět, že jim přestávají vadit tolik jako v minulosti. Pořád je to lepší alternativa než nekvalitní špunt z drceného korku, který se hodí jen pro vína určená pro okamžitou spotřebu,“ říká Josef Kalaš z Vinných sklepů Lechovice.

Vinotéka

Sklep v kuchyni

Z předchozího je vidět, že archivování "postaru" je stavebně náročný koníček. Vzhledem k tomu, že vinných gurmánů přibývá (a milovníků laciných krabicových vín ubývá) a ne každý má pro vhodné uskladnění dostatek prostoru, jeví se koupě domácí vinotéky jako zajímavá alternativa.

Stejně jako jiné velké domácí spotřebiče mohou stát vinotéky v interiéru samostatně nebo jsou určeny pro vestavbu do kuchyňské linky. Aby mohly být vinotéky zajímavým prvkem interiéru, mají prosklené dveře a vnitřní police ze dřeva nebo leštěného kovu.

Současné ceny vinoték obvykle začínají na hranici deseti tisíc korun, horní hranice se pohybuje v řádu násobném. Menší modely pojmou třeba "jen" 24 lahví. Většinu nabídky však představují vinotéky pro uskladnění alespoň 50 lahví.

Vnitřní uspořádání některých vinoték umožňuje také uložení již otevřené lahve nebo karafy s vínem. Součástí kvalitní vinotéky je i filtr, který se stará o odstraňování nežádoucích pachů.

Vinotéka

Rozdílné teploty

Při koupi je nutné si ujasnit, jaká vína se budou skladovat, a tomu přizpůsobit volbu přístroje. Existují dva základní systémy chlazení vinotéky: klimatizované a temperované.

V prvním případě se prostor zchladí na teplotu, která se nastaví na elektronickém displeji. Díky fyzikálním zákonům teplý vzduch stoupá nahoru a studený naopak klesá. Proto se teploty v jednom prostoru liší.

U některých přístrojů je rozdíl malý, pouze jeden nebo dva stupně, proto je podobný model vhodný pro uložení jen jednoho druhu vína - bílého či červeného - podle nastavené teploty, jinde může rozdíl dosahovat i čtyř stupňů. V tomto případě lze v horní části skladovat vína červená, v dolní bílá.

Toto dilema odstraňují temperované vinotéky, které umožňují v každé zóně teplotu nastavit individuálně. Nejdokonalejší bývají takzvané vícezónové vinotéky, které mívají několik samostatných prostorů a každý z nich umožňuje libovolně nastavit teplotu od pěti do osmnácti stupňů.

Jejich výhoda spočívá hlavně v tom, že je možné část skříně vyhradit pro dlouhodobé skladování, ostatní prostor pak slouží k uložení vína pro okamžitou spotřebu vychlazeného podle doporučení pro ten který druh vína.

Vinotéka

Bez otřesů

Vinotéka je sice svým způsobem chladnička s prosklenými dveřmi, liší se však konstrukcí. Pro správné dlouhodobé uložení vína je třeba dosáhnout provozu bez vibrací kompresoru.

Tím se podobný přístroj liší od obyčejné chladicí vitríny, v jakých se například v restauracích skladují lahve s limonádami.

Podstatné je i tmavé zabarvení dvířek - jeho úkolem je filtrovat UV záření, které archivaci také nesvědčí. Některé vinotéky také mívají police uložené v kolejnicích, aby při hledání toho správného kousku ke slavnostnímu obědu netrpěly ostatní lahve přerovnáváním.

Výrobci také upozorňují na to, že ač je vinotéka vybavena vnitřním osvětlením, je vhodné ho zapínat jen na dobu nezbytně nutnou. Kdo to myslí s archivací vážně, neměl by přístroj využívat jako zdroj intimního osvětlení v místnosti.

Aby se co nejvíce napodobily podmínky přírodního sklepa, bývají špičkové modely vybaveny i nádržkou na vodu, která by měla zajišťovat optimální vlhkost kolem 70 procent.

Jak víno servírovat   
 Druh vína  Doporučená teplota při podávání vína  Doporučená teplota při konzumaci
Šumivá a šampaňská  5 °C   7-9 °C
 Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů    7 °C    9-11 °C
Mladá červená, lehká a ovocná    8 °C       10-12 °C
 Velká silná bílá vína    8-10 °C   10-12 °C
Elegantní červená vína    10-12 °C

  12-14 °C

Velká těžká červená vína    12-13 °C  14-15 °C
Červená vína s bohatým obsahem taninu    15-17 °C    18-20 °C
 Stará likérová vína     10-12 °C  13-15 °C

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně 2/2008.

Autor:






Nejčtenější

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun. Památkově chráněná zřícenina hradu Sheriff...  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Další z rubriky

Spojením kuchyně s obývacím pokojem výrazně vzrostly požadavky na omezení...
Co a kdo může za pískání indukční varné desky či hlučnou chladničku

Někomu nevadí žádný hluk, jiného znervózňuje i pouhé pískání hrnce na indukční varné desce. Ta přitom nemusí být vůbec na vině, stejně tak jako chladnička,...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.