Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vinohradský činžovní byt dostal moderní podobu a patro na spaní

  1:00aktualizováno  1:00
Je to inspirace pro všechny, kteří bydlí v památkově chráněném domě. Majitelé tohoto bytu si s velkorysými prostory poznamenanými zubem času poradili po svém.

Jídelní kout, ke kterému náleží praktický blok sloužící k ukládání vybraného nádobí, je situován do obývacího pokoje. Blok k jídelnímu stolu i police jsou vyrobeny na zakázku | foto: Moderní byt

Vztah k pražským Vinohradům měli oba partneři. Muž na Vinohradech vystudoval gymnázium a několik let po maturitě se sem i přestěhoval, žena se tu dokonce narodila.

"Proto jsme tu hledali i společné bydlení. Když jsme konečně po několika letech našli tento byt, byli jsme okouzleni výhledem do zeleně a velkorysou dispozicí místností," popisuje majitel.

Byt je ovšem v památkově chráněném objektu. "Uvědomili jsme si, že realizace interiéru si zaslouží zvýšenou pozornost. Nastěhovali jsme se před necelými dvěma roky a okamžitě jsme se v něm zabydleli.

Kuchyně je řešena prakticky. Jednobarevnou kuchyňskou linku doplňuje jídelní pult a praktické sezení

Kuchyně je řešena prakticky. Jednobarevnou kuchyňskou linku doplňuje jídelní pult a praktické sezení

Rekonstrukce neznamená vždy stavební úpravy

Manželé se rozhodli pro řešení, které nevyžadovalo zásadní stavební úpravy. Bylo však nutné provést veškeré nové instalace a především zřídit etážové topení. "Když jsme byt přebírali, topilo se zde v kamnech na uhlí. Původní parkety, okna a dveře byly naštěstí ve velmi dobrém stavu a bylo možné je repasovat," vysvětluje majitel.

Ač to na záběrech není až tak vidět (pro potřeby fotografování totiž interiér "zbavili" všech drobností), v bytě bydlí pětičlenná rodina, která má navíc psa. "Náš byt je pro nás především domov, kam se každý den velmi rádi vracíme," tvrdí hrdý otec tří dětí.

V dětském pokoji je patro na spaní, pod ním bylo vytvořeno další lůžko, které je připraveno pro nedávno narozené miminko. Zatím slouží jako pohovka

V dětském pokoji je patro na spaní, pod ním bylo vytvořeno další lůžko, které je připraveno pro nedávno narozené miminko. Zatím slouží jako pohovka

Právě i kvůli třem dětem musí být interiér především funkční. Proto bylo potřeba mít nejdříve dobře promyšlené fungování domácnosti a potřeby jednotlivých členů rodiny a počítat s tím, že se v průběhu života budou měnit. "Na začátku jsme si vypracovali poměrně dlouhý seznam požadavků a priorit. Většinu z nich se nám nakonec podařilo naplnit," konstatuje majitel.

Oba partneři preferují jednoduché čisté linie a povrchy, které přiznávají materiál, ze kterého jsou předměty vyrobeny. Velkou roli hraje v interiéru osvětlení.

Neobvykle řešený jídelní kout je osvětlen atypickou lampou

Neobvykle řešený jídelní kout je osvětlen atypickou lampou

V obývací místnosti jsou dvě pohovky. Ke každé patří jeden atypický stolek, který slouží jako odkládací plocha. V případě potřeby je možné oba stolky spojit v jeden

V obývací místnosti jsou dvě pohovky. Ke každé patří jeden na míru vyrobený stolek

Spolupráce s architekty se vyplatila

Manželé vůbec neuvažovali o tom, že by se do projektu pustili bez spolupráce s architektem. "První informace jsme získávali z internetu. Na základě referencí jsme si vytipovali architektonické kanceláře, které jsme oslovili s prosbou o konzultaci. Nakonec jsme v jednom z designových studií dostali ten správný kontakt, kam se obrátit," říká majitel.

Na začátku byly ovšem jen mlhavé představy. Celková koncepce i návrhy jednotlivých prvků se tak staly dílem ateliéru, jmenovitě architektů Kryštofa Štulce a Jana Klempíře. "Konzultovali jsme především praktické záležitosti a snažili se co nejpřesněji realizovat náš záměr. Spolupráce s ateliérem byla pro mě velmi zajímavá a obohacující," říká majitel.

Koupelna je řešena velmi jednoduše. Bílé obklady doplněné dřevěným stolkem jsou elegantní a nadčasové

Koupelna je řešena velmi jednoduše. Bílé obklady doplněné dřevěným stolkem jsou elegantní a nadčasové

Částečným přepažením haly nízkou stěnou vznikl prostor pro televizní koutek a komunikační cesty. Nízká stěna je z jedné strany využita jako knihovna, z druhé strany ohraničuje televizní koutek

Částečným přepažením haly nízkou stěnou vznikl prostor pro televizní koutek a komunikační cesty

Velká část nábytku byla vyrobena na zakázku podle projektu ateliéru. Manželé měli šťastnou ruku při výběru truhlářské dílny, která nábytek vyráběla a instalovala. Za nadstandardní kvalitu provedení zaplatili rozumnou cenu.

Atypická sestava v ložnici

Ložnice rodičů je v prostorné místnosti s arkýřovým oknem. Vysoké stropy umožnily instalovat vedle manželské postele nízké patro, pod kterým je úložný prostor. Na patře se skrývá pracovna s místem pro odpočinek.

Podobně jako v dětském pokoji i v ložnici rodičů byl vytvořen úložný prostor, v jehož patře se skrývá praktická pracovna

Podobně jako v dětském pokoji i v ložnici rodičů byl vytvořen úložný prostor, v jehož patře se skrývá praktická pracovna

Z ložnice člověk pracovnu v podstatě nevnímá, takže neruší. Z pracovny je naopak do místnosti i z okna krásný výhled. Nezanikl tak pocit z prostoru původní místnosti. Oblíbeným místem se stal i balkon, který přísluší k obývacímu pokoji. V létě je zde velmi příjemné posezení.

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 2/2010.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Dům prezentuje dokonalou jednotu stylu, použitých materiálů i barev, a to jak v...
Oslík, lamy, ovce a koně. Srub na jižní Moravě má zoo a skvělý výhled

Srub na jižní Moravě má malou zoologickou zahradu s lamami, oslíkem, ovcemi a koňmi. Dům hlídají dva psi a zdobí tři...

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.