Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Víno: jak si je nejlépe vychutnat

aktualizováno 
Lidí, kteří si rádi dopřejí dobré víno, je v Česku hodně. Ne všichni je však dovedou podávat tak, jak by si zasloužilo. Kdo si večer otevře láhev vína, kterou si ten den přinesl z obchodu, připravuje se o padesát procent požitku, myslí si známý sommeliér Ivo Dvořák.
Víno - (c) profimedia.cz/corbis

Víno - (c) profimedia.cz/corbis - Víno - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vínu totiž nesvědčí pohyb, a dřív než půjde do sklenice, musí se trochu „uklidnit“.

A pochopitelně i správně vychladit. Bílá vína uchovávejte v ledničce, červená nejlépe v nejchladnější části bytu, třeba ve spíži, kde je zhruba sedmnáct či osmnáct stupňů.

Bílé chce chladničku
Ke zjištění teploty vína existují speciální teploměry, které se přikládají na lahev. „Teploměr není tak důležitý,“ tvrdí Ivo Dvořák. „Pokud se neservírují nějaká velká vína, není nutné si hrát na jednotky stupňů.“

Bílé víno je nejlepší podávat při teplotě 8 až 10 stupňů, červené snese víc, ale nesvědčí mu tak často mylně uváděná pokojová teplota. Lehčí a mladá červená by měla mít 13 až 15 stupňů, běžná červená kolem 17 a starší plnější vína pak 18 nebo 19 stupňů.

Jinak jsou na tom samozřejmě šumivá vína. Sekty se servírují hodně vychlazené, optimální je teplota 6 až 8 stupňů.

Na sklenici záleží
„Dobrá vývrtka je sice důležitá, ale chuť vína neovlivní,“ říká sommeliér Dvořák. „Ale když si chcete víno pořádně vychutnat, musíte mít dobrou sklenici,“ dodává.

Sklenice na víno by měla být z tenkostěnného a průhledného skla, na tenké a vysoké stopce. Sklenka se vždy drží za stopku, nikoli za kalíšek, aby se víno neohřívalo.

Bílé víno se podává v menších sklenicích, aby zůstalo chladné. Růžová a suchá bílá vína se podávají ve sklenicích s lehce rozšířeným horním okrajem, aby se na jazyku naplno rozvinula jemná chuť.

Červenému vínu nejlépe svědčí širší břichatá sklenka s velkým objemem, v níž se dobře rozvíjí jeho buket. Sekty se podávají ve vysokých úzkých, nebo naopak širokých sklenicích. Skleničky se nalévají maximálně do jedné třetiny, aby se dalo s vínem jemně zatočit a uvolnily se aromatické látky.

Co s otevřenou lahví vína
Kolikrát zůstane doma lahev nedopitá. Co s ní? „Otevřené víno je nutné dát do lednice,“ radí Mária Horňáková ze společnosti Horma, která prodává i stojany na víno.

„Ale i tam brzy začnou probíhat oxidační procesy, které víno rychle znehodnotí.“ Na to však existuje řešení. „Dnes jsou na trhu k dostání vakuové pumpy; víno se uzavře přiloženou zátkou, pumpičkou se odsaje vzduch a může se popíjet zase příště,“ popisuje Marie Slováková z internetové prodejny DoKuchyne.cz.

Pomůcky poloprofesionálů Kdo mívá doma malou zásobičku lahví, měl by si pořídit stojan na víno. Obchody je nabízejí v různých variantách i cenách - dřevěné, kovové i plastové, na tři lahve, ale i na čtyřiadvacet.

Aby lahev na stole jen tak nestála, dají se koupit kovové držáky designového vzhledu. Široká je i nabídka vývrtek a speciálních vinných zátek.

Nejpraktičtější pomocník pro milovníka vína je nejlevnější: vinná nálevka - malé tenké kolečko se svinuté nasadí do hrdla lahve a ani kapka neukápne na ubrus. V obchodech nálevka stojí okolo deseti korun.

Karafa pro červené
Tomu, kdo pije víno častěji, se určitě vyplatí pořídit si domů karafu, speciální nádobu na takzvané dekantování vína.

„Zejména červeným vínům ohromně pomáhá, když je přelijete a necháte takzvaně prodýchat. Potřebují trochu času, aby se připravila a otevřela se nám,“ vysvětluje Ivo Dvořák. „A věřte, že u vín, do kterých investujete sto padesát nebo dvě stě korun, se to vyplatí.“

Autoři:


Témata: Teploměr

Nejčtenější

Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Do domu, pod kterým může téct voda i bahno, vejdete po padací lávce

Pozemek o ploše téměř dva tisíce metrů není oplocený, takže se kolem domu volně...

Jeden z nejlepších světových architektů Robert Konieczny si postavil dům na svazích Beskyd. Pojmenoval jej Archa....



Z víkendové chalupy se stalo trvalé bydlení. Už zde i „starostují“

Rekonstrukce vrátila statku původní charakter zemědělského stavení 19. století.

České vesnice a městečka umí překvapit. Nejedno stavení je rodištěm nějakého významného krajana, který se na čas...

Splňte si sen o luxusním bytě. Jaké skvosty jsou v Praze na prodej

Černínská, Praha 1-Hradčany. Dům prošel rekonstrukcí v roce 2009.

V hlavním městě se prodávají luxusní byty za desítky milionů korun. Všechny mají stovky metrů čtverečních, krásné...

Rodina deptaná psychickými nemocemi dostala novou kuchyň i dívčí pokoj

Nová kuchyň dostala tvar písmene L.

Dcera paní Lenky Nikola se třikrát pokusila o sebevraždu, počtvrté ji už lékaři nezachránili. Zdrcená matka se nyní...

Další z rubriky

Kuchyně se mění na laboratoře s kovovými regály a vysokými skříněmi

Kuchyň Opera (Snaidero)- šedohnědá barevné ladění i díky lakovaným hliníkovým...

Trochu strohá laboratoř. Tak vypadala celá řada kuchyní, které prezentovali jejich výrobci na milánském veletrhu...

Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit...

10 nejpraktičtějších vychytávek do kuchyně, kterými oslníte i návštěvu

Na pánvi Speed Professional od WMF lze díky unikátnímu složení vícevrstvého...

Vaření i stolování chce občas nejen šikovné ruce, ale také chytré pomocníky. Nejlépe takové, kteří umí hned několik...

Najdete na iDNES.cz