Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Víno: jak si je nejlépe vychutnat

aktualizováno 
Lidí, kteří si rádi dopřejí dobré víno, je v Česku hodně. Ne všichni je však dovedou podávat tak, jak by si zasloužilo. Kdo si večer otevře láhev vína, kterou si ten den přinesl z obchodu, připravuje se o padesát procent požitku, myslí si známý sommeliér Ivo Dvořák.
Víno - (c) profimedia.cz/corbis

Víno - (c) profimedia.cz/corbis - Víno - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vínu totiž nesvědčí pohyb, a dřív než půjde do sklenice, musí se trochu „uklidnit“.

A pochopitelně i správně vychladit. Bílá vína uchovávejte v ledničce, červená nejlépe v nejchladnější části bytu, třeba ve spíži, kde je zhruba sedmnáct či osmnáct stupňů.

Bílé chce chladničku
Ke zjištění teploty vína existují speciální teploměry, které se přikládají na lahev. „Teploměr není tak důležitý,“ tvrdí Ivo Dvořák. „Pokud se neservírují nějaká velká vína, není nutné si hrát na jednotky stupňů.“

Bílé víno je nejlepší podávat při teplotě 8 až 10 stupňů, červené snese víc, ale nesvědčí mu tak často mylně uváděná pokojová teplota. Lehčí a mladá červená by měla mít 13 až 15 stupňů, běžná červená kolem 17 a starší plnější vína pak 18 nebo 19 stupňů.

Jinak jsou na tom samozřejmě šumivá vína. Sekty se servírují hodně vychlazené, optimální je teplota 6 až 8 stupňů.

Na sklenici záleží
„Dobrá vývrtka je sice důležitá, ale chuť vína neovlivní,“ říká sommeliér Dvořák. „Ale když si chcete víno pořádně vychutnat, musíte mít dobrou sklenici,“ dodává.

Sklenice na víno by měla být z tenkostěnného a průhledného skla, na tenké a vysoké stopce. Sklenka se vždy drží za stopku, nikoli za kalíšek, aby se víno neohřívalo.

Bílé víno se podává v menších sklenicích, aby zůstalo chladné. Růžová a suchá bílá vína se podávají ve sklenicích s lehce rozšířeným horním okrajem, aby se na jazyku naplno rozvinula jemná chuť.

Červenému vínu nejlépe svědčí širší břichatá sklenka s velkým objemem, v níž se dobře rozvíjí jeho buket. Sekty se podávají ve vysokých úzkých, nebo naopak širokých sklenicích. Skleničky se nalévají maximálně do jedné třetiny, aby se dalo s vínem jemně zatočit a uvolnily se aromatické látky.

Co s otevřenou lahví vína
Kolikrát zůstane doma lahev nedopitá. Co s ní? „Otevřené víno je nutné dát do lednice,“ radí Mária Horňáková ze společnosti Horma, která prodává i stojany na víno.

„Ale i tam brzy začnou probíhat oxidační procesy, které víno rychle znehodnotí.“ Na to však existuje řešení. „Dnes jsou na trhu k dostání vakuové pumpy; víno se uzavře přiloženou zátkou, pumpičkou se odsaje vzduch a může se popíjet zase příště,“ popisuje Marie Slováková z internetové prodejny DoKuchyne.cz.

Pomůcky poloprofesionálů Kdo mívá doma malou zásobičku lahví, měl by si pořídit stojan na víno. Obchody je nabízejí v různých variantách i cenách - dřevěné, kovové i plastové, na tři lahve, ale i na čtyřiadvacet.

Aby lahev na stole jen tak nestála, dají se koupit kovové držáky designového vzhledu. Široká je i nabídka vývrtek a speciálních vinných zátek.

Nejpraktičtější pomocník pro milovníka vína je nejlevnější: vinná nálevka - malé tenké kolečko se svinuté nasadí do hrdla lahve a ani kapka neukápne na ubrus. V obchodech nálevka stojí okolo deseti korun.

Karafa pro červené
Tomu, kdo pije víno častěji, se určitě vyplatí pořídit si domů karafu, speciální nádobu na takzvané dekantování vína.

„Zejména červeným vínům ohromně pomáhá, když je přelijete a necháte takzvaně prodýchat. Potřebují trochu času, aby se připravila a otevřela se nám,“ vysvětluje Ivo Dvořák. „A věřte, že u vín, do kterých investujete sto padesát nebo dvě stě korun, se to vyplatí.“

Autoři:


Témata: Teploměr




Nejčtenější

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost však trvala krátce. Přesně do chvíle, kdy...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko. V tomto případě však majitel teprve po...  celý článek

Andělčina, Liberec IV-Perštýn, okres Liberec. Dvougenerační hrázděná Liebiegova...
Hrázděné domy. Jaká zajímavá stavení jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství hrázděných a podstávkových domů. Některé se pyšní několika patry, či dokonce věžičkou. Téměř všechny stojí v...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene Y je příkladem, že v kuchyni se má nejen...
Z digestoře a varné desky se stal jeden spotřebič. To kuchyň změní

Vyznavači spojení kuchyně s obývacím pokojem mohou být spokojeni: architekti i výrobci už s jinou variantou ani nepočítají. Naopak dělají vše pro to, aby se...  celý článek

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Kuchyň Zeyko kombinující masiv s tmavě šedým pracovním plátem
I v kuchyních dnes vládne 50 odstínů šedi. Zkuste se inspirovat

Betonové povrchy a široká škála šedých odstínů, to je velký trend současných kuchyní. Nadále se sice objevují i bílé v lesklém či polomatném provedení, používá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.