Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Moderní funkcionalistické vile dominuje schodiště, obrazy a bílá barva

  1:00aktualizováno  1:00
Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu rodinné vily ve funkcionalistickém duchu. K vytvoření stylového interiéru přizvala majitelka architekta Vladimíra Hippera. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k modernímu umění. Nelze přehlédnout značné množství uměleckých artefaktů, které už volila s jasnou vizí. Mnohé získala i s věnováním přímo od oblíbených autorů. | foto: Lukáš Hausenblas

Krásná příroda pro život i sportovní vyžití, z dosahu průmyslových aglomerací i mimo obec, to jsou charakteristické atributy prostředí, kde začala majitelka budovat svůj vysněný domov, funkcionalistickou vilu, o níž měla poměrně jasné představy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

S odstupem času však došlo k vytvoření nového interiéru. Původní nebyl dílem architekta Hippera. Tmavé podlahy, hodně šedé barvy a tmavé dřevo se omrzely a nepůsobily dobře. Majitelka na vlastní kůži pocítila dopad nedokonale zvládnutého interiéru.

Proč se tak vůbec stalo? V rozhodujících chvílích se totiž nemohla výstavbě po všech stránkách patřičně věnovat. K dotvoření funkcionalistické vily došlo až o několik let později pod vedením architekta Vladimíra Hippera ze společnosti artVilla, který interiér domu kompletně přetvořil.

Majitelka si postupně našla víc času věnovat se svému domu. O změnách asi dva roky přemýšlela, než začala úplně znovu a zcela od začátku.

Velkorysé otevření

Vilu utvářejí dva dominantní prostory. Přízemí s přijímací halou s krbem velkou asi 35 m2 a interiérovým bazénem 80 m2. Najdete zde také wellness prostor se saunou a příslušenstvím. Patro pak tvoří obytná hala o velikosti 150 m2 a další místnosti.

Fotogalerie

Oba celky působí velmi otevřeně a vzdušně. Ty nejnižší stropy v obytné zóně patra v části kuchyně jsou vysoké tři metry, v jídelně a v obývacím pokoji pak sahají dokonce až do výšky 3,6 m.

Hlavním motivem stavby byly otevřené prostory a velký volně propojený multifunkční prostor, stejně jako bezbariérové propojení exteriéru s interiérem v obou podlažích, kdy například travertin z terasy prostupuje částečně i do interiéru. A najdete ho také na vnějších i vnitřních parapetech domu.

Prosklená křídla dveří lze otevřít a v teplých dnech už tak dost velkoryse koncipovaný obytný prostor interiéru zvětšit ještě o velkou terasu. Stylovou čistotu podtrhují i vysoké dveře sahající od podlahy ke stropu. Hlavní důraz je v tomto domě kladen na nejoblíbenější materiál majitelky, travertin a místy zahlédnete i mramor. Nikde však nenajdete jedinou keramickou obkládačku.

Jídelnu částečně vymezuje velmi hustě tkaný perský vlněný koberec (vyrobený v...

Jídelnu částečně vymezuje perský vlněný koberec. Jídelní stůl (270×100 cm) na nerezových nohách, zhotovený z lakované MDF desky, obklopuje 6 židlí v ratanové verzi od architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

V obou křídlech vily nahradila plovoucí podlahu bílá a smetanově béžová polyuretanová stěrka, jejichž odstíny byly namíchány na přání majitelky až v Dánsku. Až na některé výjimky jsou podlahy v domě vyhřívané.

Většina vybavení je zhotovena danému prostoru na míru podle autorských návrhů architekta Vladimíra Hippera. Citlivé propojení a sladění celku je dobře patrné při pohledu na sestavu nábytku, která odděluje jídelnu od obývacího pokoje, a nábytkové řešení integrované kuchyně.

Vila má však dvě kuchyně. Jedna je součástí otevřeného celku, je obytná, a ta druhá, technická, se vlastně skrývá hned vedle za dveřmi. Jde o velmi praktické řešení „čisté“ a „špinavé“ zóny, kterou máte pěkně po ruce, ale i stranou, kde neruší lad otevřeného celku.

Součástí technické kuchyně jsou i další kuchyňské spotřebiče, také dvojitý dřez a samozřejmě i spíž pro potraviny. Místo tu našly také pračka se sušičkou.

Soukromá galerie

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k modernímu umění. Nelze přehlédnout značné množství uměleckých artefaktů, které už volila s jasnou vizí. Mnohé získala i s věnováním přímo od oblíbených autorů.

Pohodlné usednutí v obývacím pokoji nabízejí dvě pohovky, kožená (Classic...

Pohodlné usednutí v obývacím pokoji nabízejí dvě pohovky, kožená (Classic Leather) a textilní (Antonio Citterio) a dvě kožená ikonická křesla Barcelona. Skleněný stolek navrhl architekt, je postavený na koberci (Arne Jacobsen) zhotoveném z kožešin. Komoda v bílém rámu s černým opálovým sklem je inspirovaná stylem Ludwiga Miese van der Rohe.

Vyjma jednoho autora byla díla do této vily začleněna až po konzultaci přímo s nimi. Autor Jantarového listu své dílo ve vile sám umístil. Jantarový list je postaven tak, že při vybroušení čoček v něm zahradu vidíte čtyřikrát...

Majitelka si svoji vilu i dokonalou zahradu osázenou trvalkami, která je rovněž dílem architekta Hippera, maximálně užívá. Je nadšená, splnil se jí sen. Po návratu domů, zejména je-li několik dní mimo, blaženě podléhá klidu a zvlášť si uvědomuje zdejší krásu vnějšího i vnitřního prostředí a velkorysý vzdušný prostor. Architekt Vladimír Hipper nadmíru vystihl její záměr.

Autor

Ing. arch. Vladimír Hipper, studio artVilla

Studio čerpá inspiraci pro svoji práci především ve funkcionalismu. Ctí základní principy funkcionalistického designu, jednoduchý a čistý tvar, dokonalou funkci, kvalitní materiály a detaily dotažené k dokonalosti.

Charakteristickými znaky jejich domů, interiérů a nábytku jsou především funkčnost, jednoduchost, tvarová čistota, jasnost dispozičních řešení a použitých materiálů, dostatek úložných prostorů, kvalitní provedení, snadná údržba, nízké provozní náklady a samozřejmě i jistá jedinečnost. Jejich domy vyhovují nejvyšší energetické třídě A.

Klientům nabízejí komplexní řešení od poradenství v architektuře či výstavbě, přes analýzu investičního záměru, vypracování projektů všech stupňů včetně získání územních a stavebních rozhodnutí, autorský i technický dozor, výběr dodavatelů, vše od zadání až po kolaudaci. Věnují se také vlastním návrhům, výrobě i montáži nábytku a tvorbě zahrad včetně jejich realizací.

Vstupu do vily dominuje monolitické betonové schodiště (Břetislav Eichler) se...

Vstupu do vily dominuje monolitické betonové schodiště (Břetislav Eichler) se schodišťovými stupni obloženými travertinem a nerezovým zábradlím a hned za ním zimní zahrada s barmskými liánami.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz