Vila v Průhonicích, která bere dech. A sbírá ceny za architekturu

  1:00aktualizováno  1:00
Původním záměrem investora bylo dům z počátku 90. let přestavět, ale během přípravy konceptu se od této myšlenky upustilo. Vznikla zcela nová moderní budova inspirovaná původní stavbou.

Moderní architektonicky zajímavá dvoupodlažní budova se zapuštěným suterénem upoutá na první pohled vstupní fasádou, prosklenými plochami, velkým balkonem i přesahem střechy. | foto: Aleš Jungman

Reprezentativní vila, u níž se prosadil minimalistický charakter, čisté linie a efektivní spojení obývaného prostoru s přírodou, stojí v Průhonicích u Prahy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

V zástavbě domů z devadesátých let minulého století působí poněkud excentricky. Moderní dvoupodlažní budova se zapuštěným suterénem upoutá na první pohled vstupní fasádou, prosklenými plochami, velkým balkonem i přesahem střechy.

Pozemek je orientovaný svou jižní stranou do ulice. Zde navrhli architekti vizuální bariéru, která zaručuje obyvatelům domu naprosté soukromí: v jihovýchodní části pozemku plní tuto funkci prostorná garáž, jejíž střecha s konzolemi vytváří krytý průchod od vstupní branky k hlavnímu vchodu do domu.

Severní fasáda garáže je prosklená, což poskytuje nebývalý zážitek při příjezdu autem. Zároveň se tím opticky prohlubuje prostor mezi domem a garáží.

Velkorysý prosluněný prostor

Fotogalerie

U hlavního vstupu do domu upoutají pozornost velké světlé kvádry, ve kterých je integrována venkovní kuchyně a sklad zahradního nábytku.

Prostorná hala s vestavěnými skříněmi po stranách prochází napříč domem, ukončuje ji průhled na severní část zahrady.

V přízemí je rozlehlý společný obývací prostor, herna a samostatné apartmá pro hosty. „Použitím bezrámového zasklení a velkých posuvných portálů bylo zajištěno maximální propojení se zahradou a terasou, která probíhá po celé délce domu,“ říká na úvod architekt Radek Teichman, jeden z autorů projektu.

Dispozice přízemí je opravdu velkorysá, velký důraz byl kladen na volný otevřený prostor a přirozené světlo. Prosklené plochy mají své magické kouzlo a letnímu přehřívání domu by měly zamezit dostatečné přesahy jednotlivých pater a střechy.

Severní fasádu člení mozaika čtvercových oken pečlivě rozmístěných na základě dispozičního členění interiéru. Skleněné panely na fasádách doplňují obklady z cementovláknitých desek.

Vizuální bariérou v jihovýchodní části pozemku je prostorná garáž, jejíž...

Vizuální bariérou v jihovýchodní části pozemku je prostorná garáž, jejíž střecha s konzolemi vytváří krytý průchod od vstupní branky k hlavnímu vchodu do domu.

Schodišťová hala propojuje obě nadzemní podlaží se suterénem s místnostmi pro relaxaci a pro technologické zázemí domu. Suterén se otevírá do anglického dvorku, který slouží především k odpočinku po saunování. Horní podlaží je rozděleno na dvě nezávislé zóny.

Dvoupodlažní dům má celkem pět ložnic, přičemž hlavní ložnice má přidruženou šatnu, koupelnu a pracovnu, v zóně pro děti jsou tři pokoje se společnou šatnou a dvěma koupelnami.

Působivý je nejenom interiér

„Návrh interiéru vznikal v souběhu s projektem domu a byl pečlivě propracován v úzké spolupráci s klientem. Výsledkem je kombinace materiálů vysokého standardu,“ podotýká architekt.

V obytných místnostech převažuje podlahová krytina z běleného dubu, obklady a dlažby koupelen jsou provedeny v carrarském mramoru, vestavěný nábytek z lakovaných MDF desek je akcentovaný voskovanou dýhou wengé.

V obytných místnostech převažuje podlahová krytina z běleného dubu, stěny jsou...

V obytných místnostech převažuje podlahová krytina z běleného dubu, stěny jsou obložené lakovanými MDF deskami a deskami s dýhou wengé.

Využívá se pohledové kvality betonových stropů, ve schodišťové hale byly použité skleněné panely. Vila je vybavena inteligentním systémem elektroinstalace, který umožňuje kompletní ovládání domu z mobilních zařízení i ze stacionárních dotykových panelů rozmístěných po domě. Majitelům tak umožňuje pohodlnou kontrolu nad osvětlením, zastíněním, ovládáním audia-videa, vytápěním a zabezpečením domu.

Působivé je také napojení na zahradu rozdělené do několika funkčních zón. Po obvodu pozemku tvoří výsadba odclonění od nežádoucích pohledů a zajišťuje dostatečné soukromí, a to především v jižní části, kde se přes rozlehlou terasu do zahrady otevírá celé přízemí. Terasu lemuje dekorativní vodní plocha s výtvarně pojatým chrličem.

Zajímavé prostorové řešení nabízí také kuchyň s vysunutým jídelním stolem do...

Zajímavé prostorové řešení nabízí také kuchyň s vysunutým jídelním stolem do proskleného výklenku. Výjimečnou světelnou atmosféru jí dodává stropní světlík.

Minimalistická vila získala čestné uznání v soutěži Grand Prix Architektů v kategorii Rodinný dům a také titul Fasáda roku v kategorii Novostavba rodinného domu.

„Původní záměr klienta bylo dům z počátku 90. let přestavět, ale během přípravy konceptu jsme od této myšlenky upustili. Díky tomu se nám podařilo vytvořit rodinný dům, který je v nejvyšší možné míře propojený s okolní zelení a dosahuje vysoké úrovně vnitřního komfortu a energetické účinnosti,“ vysvětluje Radek Teichman.

Hlavní důraz byl u domu kladený na soukromí budoucích obyvatel a na maximální propojení domu se zahradou. Díky bezrámovému zasklení nepůsobí velký objem domu tak těžkopádně a přechod mezi interiérem a exteriérem je téměř neznatelný. Vila vytváří samostatný „ostrov“ současné moderní architektury v zástavbě poněkud šedivých devadesátých let minulého století.

Technické údaje

Užitná plocha: 560 m2
Zastavěná plocha: 331 m2 + 100 m2 garáž
Konstrukce: železobetonová nosná konstrukce s vyzdívkou, betonové základové pasy a základová deska
Střecha: plochá střecha s fóliovým systémem (základním hydroizolačním materiálem jsou válcované fólie z měkčeného PVC), vykonzolovaná střecha garáže je osázena extenzivní zelení
Výplně otvorů: prosklené plochy – bezrámové zasklení Actual, dveře dřevěné vyrobené na míru
Vytápění a větrání: plynový kotel, podlahové teplovodní vytápění, přirozené větrání
Materiály: podlaha – dub/mramor, stěny lokálně obloženy lakovanou a dýhovanou MDF

Z místnosti pro relaxaci lze projít na anglický dvorek, který slouží především...

Z místnosti pro relaxaci lze projít na anglický dvorek, který slouží především k odpočinku po saunování.

Schodišťová hala propojuje obě nadzemní podlaží se suterénem, s místnostmi pro...

Schodišťová hala propojuje obě nadzemní podlaží se suterénem, s místnostmi pro relaxaci a pro technologické zázemí domu.

Autoři

Ing. arch. Radek Teichman (1979), Ing. arch. Pavel Machar (1979)
Vystudovali Fakultu architektury ČVUT Praha. V kanceláři Jestico + Whiles působí od roku 2004. Podíleli se na mnoha projektech v České republice i v zahraničí. Pracovali například na projektu Parkville Bratislava, který získal ocenění ve slovenské stavbě roku 2008. V současné době pracují na projektu luxusního hotelového resortu na Zanzibaru.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:
Témata: saunování, Brána

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Další z rubriky

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Najdete na iDNES.cz