Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vila Tugendhat: minulost s budoucností

  13:38aktualizováno  13:38
Elegantní stavby, architektonicky na úrovni, přitom maximálně účelné, postavené z oceli, betonu a skla - tak budou podle odborníků vypadat domy v blízké budoucnosti. Jejich vzor lze však nalézt i v minulosti. Typickým příkladem je architektonický skvost -funkcionalistická vila Tugendhat v Brně.
Dobrá poloha domu, dostatečně velký pozemek se zelení, provozně a architektonicky individuálně ztvárněný návrh a tradiční materiály, jako kvalitně zpracovaný beton, dřevo, kámen, sklo, ušlechtilé kovy a keramika - to jsou podle architekta Vladimíra Packa ideály bydlení, na které jsme na několik desetiletí trochu pozapomněli.
 
Brněnská funkcionalistická vila Tugendhat, postavená již v roce 1930, je všechny splňuje beze zbytku.
 
Jistě zcela právem se tato nejvýznamnější stavba německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe na půdě Evropy stala jedním z mezníků v historii architektury a byla zařazena na seznam kulturního dědictví UNESCO.
 
Nadčasové řešení
Stavba je třípodlažní, z větší zčásti zapuštěná do svažitého terénu. Základem je ocelový skelet nesoucí keramické stropy.
 
„Síť ocelových nosných sloupů prochází celou výškou domu a v obytné části tvoří i významný estetický prvek,“ vysvětluje architektka Iveta Černá, vedoucí vily Tugendhat. „Díky nosným ocelovým pilířům totiž neexistují vnitřní nosné stěny.“ Vila je součástí Muzea města Brno.
 
Unikátní technika
 
Naprosto unikátní a značně předstihující svoji dobu je i technické vybavení domu. Obsahuje totiž moderní systém ústředního vytápění, doplněný dokonce i klimatizačním zařízením, navíc s regulací vlhkosti proudícího vzduchu. To vše je dodnes funkční.
 
„V suterénu domu jsou strojovny s elektromotory pro spouštění oken v obývací hale, také dodnes funkční,“ říká Iveta Černá. Dvě z obrovských tabulí o rozměru 3 x 5 metrů, které tvoří plášť stavby, lze díky tomu otevřít tak, že ,zmizí‘ pod podlahou. A nechybí ani elektrický zabezpečovací systém.
To jsou věci, které nebývají zcela běžné ani u rodinných domů stavěných v dnešní době.
 
Nenápadná okázalost
Dům má dokonale vyřešené dispozice, i když trochu atypicky. To je však dáno polohou pozemku. „Z ulice na severní straně dům vypadá jako jednoduchá jednopodlažní stavba jen se vstupem a s garáží,“ říká architektka Černá.
 
Za vysokými vstupními dveřmi příchozí pouze tuší vstupní halu. Skutečnost předčí očekávání - podlaha je z italského travertinu, obklady na zdech z asijského palisandru.
 
Zcela atypicky se na tomto podlaží nachází ložnicové sekce - rodičovská a dětská s koupelnami a toaletami. Použitými materiály i barvami opět zcela v souladu s přírodou. Ze všech ložnic se dá navíc vyjít na prostornou terasu s pergolou, s výhledem do zahrady větší než 6000 metrů čtverečních.
 
Exotický luxus
Ze vstupního - nejvyššího - podlaží se po schodech dostáváme do hlavní obytné místnosti se štíhlými pochromovanými sloupy. Její velikost je ohromující. Měří neuvěřitelných 223 metrů čtverečních.
 
Oslňující jsou i dělicí stěny z drahého onyxového kamene dovezeného z Maroka a z makassarského ebenového dřeva z jihovýchodní Asie ve tvaru půlkruhu, i hnědočerná žíhaná masa knihovny z exotického dřeva s názvem zebrano.
 
Kouzlo celého interiéru dotváří lehký ultramoderní nábytek z chromu a ze skla. „A navíc díky prosklené stěně z velkoprostorových oken vedoucích od podlahy až ke stropu máte pocit, že jste přímo v zahradě, zvláště pokud jsou otevřená,“ doplňuje Iveta Černá. Spojení s přírodou je tak dokonalé.

ARCHITEKTONICKÝ SKVOST - Funkcionalistická vila Tugendhat je mimořádná nejen svou architekturou, ale také technickým vybavením. Například obrovské okenní tabule lze otevřít tak, že „zmizí“ pod podlahou.

ARCHITEKTONICKÝ SKVOST - Funkcionalistická vila Tugendhat je mimořádná nejen svou architekturou, ale také technickým vybavením. Například obrovské okenní tabule lze otevřít tak, že „zmizí“ pod podlahou.

NENÁPADNÝ LUXUS - Vstupní hala s podlahou z italského travertinu je velmi nenápadná

PROSTOR BEZ PŘÍČEK - Díky ocelovým sloupům neexistují vnitřní nosné stěny

EXOTICKÝ INTERIÉR - Dělicí stěny z onyxového kamene a makassarského ebenového dřeva doplněné lehkým ultramoderním nábytkem dodávají interiéru exotičnost

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz