Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém městě Erpe-Mere stranou veškerého ruchu.

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje vyjít z kuchyně přímo do zahrady. | foto: Vens Vanbelle

Dvojice třicátníků si přála postavit šťastné hnízdo, ve kterém spolu bude rodina skutečně žít a komunikovat. S těmito požadavky se manželé obrátili na známé architektonické studio Vens Vanbelle.

Při prohlížení desítek realizací studia, které v belgickém Gentu před více jak deseti lety založili a řídí kamarádi ze studií, architekti Dries Vens a Maarten Vanbelle, je jasně viditelný silný propojující prvek: umění pochopit potřeby a touhy klienta.

Dries a Vanbelle mají čitelný rukopis, přesto je z velmi rozdílných druhů projektů zřejmé, že investory netlačí do ničeho, oč sami nestojí, a snaží se vytvořit naprosto unikátní domy a byty dle individuálních zadání.

Fotogalerie

Loni dokončený dům na jižně orientované parcele na konci slepé ulice ve východoflanderském Erpe-Mere na první pohled připomíná současnou variaci na legendární prostorový plán Raumplan.

Každá místnost má jinou výšku a je umístěná v jiné úrovni. Některé nemají stěny, jsou propojené průhledy, domem se prochází po stupních a chodbičkách.

K inspiraci slavnou pražskou vilou, kterou pro rodinu Müllerových postavil architekt Adolf Loos, přispívá i žlutá barva na fasádě (viz článek Nejkrásnější česká vila je v Praze. Loos ji začal stavět bez povolení).

Rozdílné úrovně jednotlivých obytných zón v domě dodávají interiéru na dynamičnosti a přirozeně oddělují jednotlivé funkce bydlení. Rodina je stále spolu, přesto nepřichází o důležité soukromí.

Přízemní část s polozapuštěným suterénem je věnována servisní části domu, úložným prostorům a technickému zázemí. Na ni navazuje vstupní hala s krytou verandou. Středový pás domu, ve kterém je obývací pokoj s jídelnou, a kuchyní, je v přímém kontaktu s exteriérem díky proskleným stěnám, které se jako prstenec od podlahy ke stropu vinou kolem všech tří stran domu.

Skly i tlumenou barevností navazují na stávající zástavu sousedů, švih a vtip domu dodává poslední pás fasády, obložený žlutým páskovým obkladem. V něm jsou dva samostatné dětské pokoje i ložnice rodičů a velká rodinná koupelna. Z ložnice, která je situována směrem do ulice, vede také vstup na terasu.

Vyhýbáme se slovu „moderní“, tvrdí unisono duo architektů Vens a Vanbelle s tím, že modernost je dočasná záležitost, která podléhá rychle se měnícím trendům a jejich projekty, které odevzdávají klientům, jsou naopak nadčasové.

Kuchyně je propojená s jídelnou a místo stěn rodinu od zahrady oddělují jen...

Kuchyně je propojená s jídelnou a místo stěn rodinu od zahrady oddělují jen prosklené plochy.

Se stejným postojem zařizovali také interiéry domu, které opět podléhali povaze a vkusu Stephanie a Kevina. Dominují kvalitní přírodní materiály. Masivním dřevem s výraznou kresbou jsou obložené stěny a stropy, což je zcela jistě prvek stojící mimo hlavní současné trendy, přesto působí vzdušně a atraktivně.

Koňakově hnědá sedačka je z pravé kůže, stejně jako kravská kůže použitá jako koberec. Pečlivě vybrané jsou i doplňky a dekorace. Obývací pokoj osvětluje dnes již ikonický lustr Muffins od české designérky Lucie Koldové, který v roce 2011 navrhla pro sklářskou firmu Brokis.

Zahrada se vzrostlými stromy, obklopená navíc parkem, je opečovávaným klenotem a radostí rodiny. Na svažující se parcele je za domem navíc navršený umělý kopeček, který umožňuje vyjít z kuchyně přímo do zahrady. Byl také prvním místem, které si rodina při zimním stěhování do nového domova okamžitě zamilovala. Děti na něm sáňkovaly a s jarem Kevin nainstaloval dětskou skluzavku, která přímo kopíruje terén.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: studium

Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Koupili starší dům na dobré adrese. Stačilo několik změn a je dokonalý

Svět, který se odehrává venku, vstupuje do interiéru a naopak.

Dvojice brazilských kreativců a podnikatelů našla dům snů na okraji hlavního města Brasília. Křehká vila, kterou navrhl...

Najdete na iDNES.cz