Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na truc koupil pět parcel. Postavil na nich dům se skleněnou podlahou

  1:00aktualizováno  1:00
Třítisícová vesnice Rhinebeck ve státě New York přitahuje umělce a intelektuály jako magnet. Volné dny zde tráví i architektonická hvězda Steven Holl, konceptualista a majitel stejnojmenného architektonického studia. Loni zde dokončil stavbu experimentální domu ze dřeva a skla.

Jedenáctihektarový pozemek šel do prodeje s tím, že bude rozdělen na pět stejně velkých parcel, na kterých vyrostou klasické rodinné domky. | foto: Steven Holl Architects / Paul Warhol

Zavalen prací na velkých projektech po celém světě se Holl nechystal pouštět do dalších vlastních aktivit, ale prodej krásného zalesněného pozemku, ležícího jen přes silnici od jeho víkendového sídla, ho okamžitě přiměl jednat.

Jedenáctihektarový pozemek šel do prodeje s tím, že bude rozdělen na pět stejně velkých parcel, na kterých vyrostou klasické rodinné domky. Holl sám koupil všech pět částí a ponechal je bez zásahu v jejich původní podobě.

Fotogalerie

Rozhodl se, že na místě vytvoří jakousi experimentální laboratoř projektů a zhmotnění svých vizí. Po improvizované umělecké galerii se vrhl na stavbu malého domku, který bude sloužit jako bydlení pro návštěvy.

Steven Holl se do návrhů pustil po dlouhých meditacích a náročném tvůrčím přemýšlení. Chtěl postavit něco, co dosud nebylo zrealizováno, a využít moderních stavebních technologií. Vytvořil stavbu, která prozkoumá energii prostoru a pobyt v ní vnese svěží vítr nejen do myšlení majitele, ale promění i postoje okolí.

Experimentální dům má být jen jedna z variant nápadů, nikoliv jediné řešení. Chtěl provokovat a vést návštěvníky k diskuzi o tom, jak by měla vypadat současná moderní architektura rodinného bydlení, aniž bychom se vzdalovali přírodě, jak se v posledních desítkách let dělo.

Při práci zůstal věrný svým akademickým kořenům a sestavil také několikabodový manifest, ve kterém deklaruje zejména to, že k prostoru, který chce architektura nově uchopit, by se měli tvůrci chovat především s úctou.

Dům o rozloze 85 metrů čtverečních má puristicky čistou dispozici. Kromě zásadních příček, oddělujících sociální zázemí od zbytku obytného prostoru, nevstupují do interiéru žádné další stěny. Pohodlně zde může přespat až pět lidí.

Okna mají mahagonové rámy a ze stejného dřeva je i schodiště. Stěny jsou...

Okna mají mahagonové rámy, ze stejného dřeva je schodiště. Stěny jsou pokryty vrstvami březové překližky.

Do přímek stěn nečekaně vstupují kruhové průzory, které propojují exteriér s interiérem v místech, kde bychom okna nečekali. Host se v domě může oddávat dennímu snění a plánování v bublině zeleně, prosklená podlaha rozšiřuje pohled na svět přes atypické rohové okno. Prostor komunikuje se sluncem, jeho dráze na nebi architekt podřídil celkovou orientaci stavby.

Příroda a úcta k ní je zde všudypřítomná. Organické tvary se objevují i na nástěnných svítidlech, která působí stejně křehce, jako by byla z foukaného skla. Na jejich výrobu ovšem nedohlížel mistr sklář, pocházejí z 3D tiskárny a překvapí i jejich materiál. Jsou vyrobeny z recyklovaného kukuřičného škrobu.

Ekologie a úspora energií jdou v novostavbě ruku v ruce. Jsou zde geotermální vytápění a solární panely, stavebním materiálům dominuje německý Poraver. Okna mají mahagonové rámy a ze stejného dřeva je i schodiště. Stěny jsou pokryty vrstvami březové překližky. Interiér je útulně vybaven základním nábytkem.

Neobvyklá realizace trvala jedenáct měsíců. V červenci letošního roku si dům s okrasným jezírkem v rámci dne otevřených dveří prohlédly čtyři stovky zájemců o současnou architekturu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Další z rubriky

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...



Najdete na iDNES.cz