Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velký úklid škodí. Stačí se pouze zaměřit na kritické body domácnosti

  1:00aktualizováno  1:00
Reklamy na nás útočí obrovskou nabídkou čisticích prostředků, které údajně dokáží vyhubit miliony bakterií v našich domácnostech. Opravdu máme doma tolik nebezpečných neřádů? Začíná doba předvánočních úklidů, tak si udělejme jasno.

V domácnosti stačí vysát a vyvětrat. S chemickými čisticími prostředky to nepřehánějme | foto: Profimedia.cz

Vyzrajte na úklid

Potřebujete pomoct s úklidem? Pořiďte si špičkové pomůcky nebo využijte výhodné úklidové služby na Raketa.cz.

Co je lepší? Nakupovat hromady čisticích prostředků a byty dezinfikovat tak, až v nich z té čistoty kýcháme, kašleme a špatně se nám dýchá? Nebo si velkoryse nevšímat nějakého toho chuchvalce prachu, plísně v rohu či rozmazaného fleku na podlaze a zdůvodňovat to tím, že dříve lidé žili vedle chlévů a byli zdravější než naše generace? Existuje něco mezi tím? To, co se nazývá zlatá střední cesta?

"Pod vlivem přesvědčivých reklam lidé poctivě dezinfikují své toalety, dbají, aby voněly, ale ostatním kritickým místům v bytě nevěnují zdaleka tolik pozornosti," upozorňuje Erich Pazdziora, odborník na dezinfekci ze Státního zdravotního ústavu v Ostravě, který mimo jiné přednáší na kurzech o dezinfekci a sterilizaci pro zdravotnický personál.

Říká, že bychom se v domácnostech měli chovat podobně jako zdravotníci v nemocnicích a jiných zařízeních, kde je boj s nečistotami otázkou života a smrti. Zdravotníci tomu říkají riziková analýza kritických bodů a jakkoli to zní divně, měli bychom se ji naučit dělat i v našich domovech.

Absolutně sterilní domácnost neexistuje

"Nejdůležitějším místem pro množení mikroorganismů jsou vlhká místa na kuchyňské lince, na krájecím prkénku, v chladničce a na manipulačních plochách. Organické zbytky z přípravy pokrmů i z nádobí představují ideální potravu pro řadu bakterií včetně těch, které označujeme za fekální mikroflóru nebo podmíněně patogenní druhy," vysvětluje.
Zní to složitě, ale vlastně je to jednoduché. Stačí si ujasnit, kde doma máme ty zmíněné kritické body.

Nebezpečné houbičky

Jedním z nich je kuchyňský dřez a na něm položená houbička. Ta by se měla měnit rozhodně častěji než až tehdy, když se začne rozpadat nebo páchnout. Vhodné jsou celulózové houbičky, které jsou vyrobeny ze stoprocentně přírodního materiálu, rychle usychají, a tak se na nich bakterie méně množí.

Vhodnější než obyčejná klasická houbička je ta na držáku, taková, se kterou člověk rukou nemusí přijít do kontaktu. Pokud bychom se řídili radami odborníků ze Státního zdravotního ústavu, měli bychom doma dřez každý den vymýt dezinfekčním roztokem a vodou.

JAK NA ÚKLID? Rizikové body vaší domácnosti: KUCHYNĚ dřez, houbičky na mytí nádobí, krájecí prkénko, solnička a pepřenka KOUPELNA pračka, vana: především perličková a masážní ZBYTEK BYTU klávesnice počítače, televizní ovládač, kliky u dveří Dalšími rizikovými místy jsou kliky u dveří, televizní ovládače, mobily a klávesnice počítačů. Prokázalo se, že na klávesnici počítače je pětkrát více zárodků než na běžně čištěném záchodovém prkénku. No, co doma čistíme častěji, záchodové prkénko, nebo klávesnici? Klávesnice to není, že? (viz článek o kancelářích, které jsou na tom hůř než veřejné toalety)

Nic milého nás nečeká ani v pračce. Experti ze Státního zdravotního ústavu udělali experiment, při kterém prokázali, že vyprané prádlo se může znovu kontaminovat při tom, když je z pračky vyndáváme.

Když se pere spodní prádlo, dostává se z něj do vody obrovské množství střevních bakterií, které se usadí v celém bubnu pračky a většinou je nezničí ani prací prášek. Přiznejme si, koho kdy napadlo vymýt pračku, jinými slovy tento roztomilý inkubátor fekálních bakterií, dezinfekčním roztokem?

V šestadvaceti procentech zkoumaných van našli odborníci na dezinfekci zlaté stafylokoky, ještě více jich objevili při kontrolách masážních a vířivých van, tam byl stafylokok ve třiačtyřiceti procentech případů. Jejich trysky a hadice je totiž obtížné dezinfikovat. Experti přitom zkoumali běžné domácnosti. Ano stěny a různé předměty u nás doma jsou vlastně neviditelná zoologická zahrada.

Sterilní domácnost neexistuje

Ale není třeba podléhat panice. "Kde nic nežije, tam nebudeme moct žít ani my," říká Radim Dobiáš, odborný pracovník oddělení bakteriologie a mykologie Státního zdravotního ústavu v Ostravě.

"Rozhodně není správnou cestou nadužívat čisticí prostředky ve snaze udržet byt v perfektní čistotě. Když byt několikrát týdně celý vytřeme čisticím prostředkem na bázi chloru, říkáme si o problém se sliznicemi. Je to opačný extrém, než když si doma necháváme bujet plísně," vysvětluje.

Prokázalo se, že na klávesnici počítače je pětkrát více zárodků než na běžně čištěném záchodovém prkénku

Podle něj stačí, když z celého bytu nečistoty jednou týdně pečlivě vysajeme. "Ale samozřejmě záleží na tom, v jaké oblasti žijeme. To, co stačí v čistém prostředí Beskyd, nestačí například v Ostravě," upozorňuje.

Přes všechny hrůzné představy, jaká zvířátka že to s námi doma žijí, nám vlastně experti na hygienu vzkazují dobrou zprávu. Než nakupovat hromady čisticích prostředků a cídit doma každý kout, je užitečnější jednou týdně pořádně vysát, omýt kritické body dezinfekčním roztokem a vyvětrat.

"Absolutně sterilní domácnost například beze spor plísní neexistuje a snad by ani nebyla zdravá, protože by byla trvale nasycena různými chemickými přípravky na dezinfekci povrchů. To by bylo podle mého názoru škodlivější než několik spor různých plísní," tvrdí Radim Dobiáš.

Další důležitou zásadou je nenechávat v bytě jakékoli volně ležící zbytky jídla. Ať už v kuchyni nebo třeba zapomenuté, upadlé na podlaze

Další důležitou zásadou je nenechávat v bytě jakékoli volně ležící zbytky jídla. Ať už v kuchyni nebo třeba zapomenuté, upadlé na podlaze. Vhodné je i dávat pozor na to, aby jídlo neleželo blízko dřezu.

I tady je dobré poučit se ze zásad, které musí dodržovat zdravotníci. Ti například nesmějí pokládat sterilizovaný materiál blízko výlevky. Důvod je prostý. Tím, že do výlevky stříká voda, vytváří se aerosol a tím se mohou bakterie z výlevky přenést na sterilizované čisté věci, které leží blízko.

V běžném domácím provozu se takto mohou vzduchem dostat bakterie z výlevky dřezu na připravované jídlo ležící na kuchyňské lince. A také občas vysypte obsah solničky a pepřenky a obojí pořádně vymyjte. Vysvětlovat proč, je snad zbytečné, stačí si vzpomenout, jak dávno jste tam sůl a pepř nasypali a kolikrát se od té doby solničky, pepřenky a dalších nádob s kořením dotkli.

A jedna rada na závěr: Nikdy se nenechte přemluvit, abyste si v bytě nechali vzít stěry a pak si po čase pod mikroskopem nechali ukázat, jak se z nich v laboratoři vyvinula různá barevná chlupatá bobtnající seskupení. Ono je lepší, když je nebudeme vidět.







Nejčtenější

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například...
Jakou a kam volit keramickou dlažbu, radí architekt Jan Ranný

Přírodní kámen, dřevo a keramická dlažba patří v architektuře mezi tradiční materiály. Z této trojice se díky novým technologiím dokázala nejvíce posunout...  celý článek

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun. Památkově chráněná zřícenina hradu Sheriff...  celý článek

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Další z rubriky

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání.
Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu...  celý článek

Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene Y je příkladem, že v kuchyni se má nejen...
Z digestoře a varné desky se stal jeden spotřebič. To kuchyň změní

Vyznavači spojení kuchyně s obývacím pokojem mohou být spokojeni: architekti i výrobci už s jinou variantou ani nepočítají. Naopak dělají vše pro to, aby se...  celý článek

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.