Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyhrajte parní troubu či další ceny. Stačí 5 správných odpovědí

  1:00aktualizováno  1:00
Za trest na pekáč! Důvody, proč se peče svatomartinská husa, se různí, shodují se však v jednom - pro husy je to trest za jejich nepěkné chování. Možná si ale chtěli lidé jen pochutnat na něčem dobrém. Zkuste to i vy. Vyzkoušejte si i náš test, vyhrajte multifunkční parní troubu, kuchyňského robota Assistent či kuchařský kurz.

V naší soutěži Staňte se králem kuchyně si můžete vyzkoušet “svatomartinský” recept, který lze označit za zdravý: pečená husí stehna s teplým salátem z černé čočky.

Jan Kvasnička

Absolvent Kulinářské akademie Asociace kuchařů a cukrářů ČR, medailista tuzemských soutěží Gastro junior (2001 až 2003). Jednatřicetiletý šéfkuchař restaurace AvantGarde má za sebou působení v Zdenek ́s Oyster Baru v Malé Štupartské, v restauraci Kampa Park, Villa Richter i ve Francouzské restauraci Obecního domu. Absolvoval i stáž v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua v německém Wolfsburgu.

Výrazně ho ovlivnila Austrálie, kde pracoval ve špičkových podnicích (Forty One či Iceberg v Sydney). Má rád moderní zdravou kuchyni i kombinaci různých kuchyní.

Ne každý si totiž troufá upéci (či sníst) celou husu. Čeho se vyvarovat? Třeba častého či dlouhého otevírání trouby.

“Teplota uvnitř trouby může klesnout až o 25 stupňů Celsia a může trvat i deset minut, než se znovu vyhřeje na původní teplotu. Tento pokles stačí na to, abyste si zbytečně prodloužili čas pečení,” upozorňuje například Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.

Radí proto používat teploměr nebo sondu do masa, nebo dát přednost při nákupu trouby rovnou provedení s teplotní sondou. Tyto inteligentní trouby se po dosáhnutí požadované teploty uvnitř masa samy vypnou, a maso je tak upečené přesně podle vašich představ. V manuálech těchto spotřebičů najdete i potřebné tepelné hodnoty, jaké má dané maso mít.

Fotogalerie

Nikdy nespěchejte s masem na talíř. Pořekadlo „žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří“ lze chápat i doslova. Není dobré jídlo krájet a servírovat hned, jak jej vytáhnete z trouby.

Pokud chcete, aby pečeně nebo drůbež byly pěkně šťavnaté, nechte je před porcováním a servírováním několik minut odpočívat.

Když maso vyndáte z trouby, tak se totiž ještě několik minut dopéká, jeho teplota může stoupnout až o deset stupňů, i když je už z trouby venku. Pokud je začnete okamžitě řezat, šťáva vyteče ven a maso bude suché. Když ho necháte trochu vychladnout, maso bude šťavnatější.

Zde odpovězte na pět otázek a vyhrajte parní troubu

Čas odpočinku bývá různý. Pro pečené stehno stačí pět minut, celá husa potřebuje “odpočinek” 20 a někdy až 30 minut. Maso lze přikrýt alobalem, aby tolik nevychladlo. Nebo se vyplatí trouba (například Electrolux EOB8851AOX), která udrží teplotu pokrmu na 65 stupních Celsia.

Pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky

Pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky

Pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky

Počet porcí: 4
Režim: Horká pára interval Plus
Teplota: 130 °C
Čas pečení: 2 hodiny 20 minut
Ingredience:
4 husí stehna (nebo celá husa)
čerstvé snítky tymiánu
sůl
Na čočkový salát:
200 g černé čočky Beluga nebo drobné zelené čočky
2 šalotky
1 mrkev
100 g řapíkatého celeru (oloupaného)
2 rajčata (spařená a oloupaná)
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
1 lžíce balsamikového octa
sůl, pepř

Husí stehna osolíme, posypeme lístky čerstvého tymiánu a necháme při pokojové...

Husí stehna osolíme, posypeme lístky čerstvého tymiánu a necháme při pokojové teplotě hodinu odpočívat.

Na másle opečeme najemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimícháme...

Na másle opečeme najemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimícháme nakrájený česnek a lehce orestujeme.

Husí stehna osolíme, posypeme lístky čerstvého tymiánu a necháme při pokojové teplotě hodinu odpočívat. Poté stehna položíme na rošt, pod který dáme plech, aby měla kam odkapávat šťáva vypečená z husího masa. Vše vložíme do trouby nastavené na režim Horká pára interval Plus 130 °C a na čas 2 hodiny 20 minut.

Než bude maso hotové, připravíme si čočkový salát. Čočku propereme, dáme do studené vody a vaříme do měkka (přibližně 20 až 30 minut). Jakmile bude uvařená, scedíme ji a trochu vody si necháme stranou.

Na másle opečeme najemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimícháme nakrájený česnek, lehce orestujeme a vlijeme vodu z čočky, kterou jsme si dali stranou. Zeleninu krátce podusíme a přidáme i samotnou vařenou čočku. Rajčata zbavíme středů, nakrájíme na kostičky a přihodíme k čočce. Dochutíme balsamikovým octem, solí a ještě rychle prohřejeme. Podáváme s upečenými husími stehny.

Salát z čočky nandáme na talíř a přidáme stehno a ozdobu.

Salát z čočky nandáme na talíř a přidáme stehno a ozdobu.

Bližší podmíny soutěže Staňte se králem kuchyně

Od 13. října do 3. listopadu přináší web Bydlení.idnes.cz ve spolupráci s firmou Electrolux soutěž, jejíž součástí jsou zajímavé recepty a informace k vaření páře, na indukci i k využití kuchyňského robota. V článku 3. listopadu si můžete vyzkoušet, co jste si zapamatovali: stačí odpovědět správně na pět otázek v testu (u každé budete mít tři možnosti). Vedle článků můžete pro správné odpovědi využít i webové stránky www.pecemevpare.cz nebo Electrolux.

Deset vylosovaných (k zařazení do slosování je podmínkou odpovědět správně na všechny otázky) pak získá atraktivní ceny:

1. místo: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč vč. DPH
2. místo: kuchyňský robot Assistent EKM4300 v hodnotě 10 990 Kč vč. DPH
3. až 10. místo - voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde v hodnotě 1 990 Kč vč. DPH
Více o podmínkách soutěže zde.

Hlavní výhra v soutěži: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990...

Hlavní výhra v soutěži: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč. Má tři stupně vaření v páře, včetně 100% čisté páry, díky kterým můžete zvolit ten správný pro každé jídlo. Je o 10 % energeticky úspornější než spotřebiče energetické třídy A. To proto, že je její vnitřek velmi dobře odizolovaný a vícevrstvé sklo dvířek s teplovzdorným pláštěm zajišťuje dodatečnou ochranu proti úniku tepla.

Proč svatomartinská husa

Legenda říká, že svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Tomu ale předcházela tato příhoda: Martin, při své skromnosti, nechtěl biskupskou hodnost přijmout a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily.

Jiná verze říká, že ho při kázání tak rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Autor:



Nejčtenější

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký.

Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm...

V září zbourali chatu a v březnu se stěhovali do dobře promyšleného domu

Dům byl dodán na klíč jako celek. Jedinou subdodávkou majitelů byla kuchyně.

Jednoduchý návrh a dobrá lokalita nedaleko Prahy společně stvořily příjemnou dřevostavbu. Dům pojme rodinné oslavy o...



Splňte si sen o roubence. Jaká zajímavá stavení jsou v Česku na prodej

Řemešín, Kralovice, okres Plzeň-sever. Roubená chalupa má dispozici 1+1 a je na...

V České republice se prodává velké množství roubených chalup v různé kvalitě. Některé jsou před rekonstrukcí, do jiných...

Byt 2+kk září i díky architektce barvami. Veselé bydlení pro mladý pár

Partneři si přáli světlý interiér. Architektka zvolila pastelovou modrou, která...

Na víkend se většinou mizí z města do přírody. Kateřina s partnerem Petrem to mají naopak. Dvakrát v měsíci vyrážejí...

Jana se zbavila staré ložnice. Nová ve stylu art deco vyšla na 80 tisíc

Majitelka dodala do proměny novou postel, kterou si již dříve pořídila.

V tomto dílu pořadu o bydlení uvidíte přeměnu ložnice ve stylu art deco a rytmu charlestonu. Návrhář Petr Šlejmar...

Další z rubriky

Vyhrajte na Vánoce luxusní kávovar pro labužníky za 27 tisíc

S funkcí oneTouch DoubleCup si můžete připravit dva šálky kávy najednou pouhým...

Český „turek“ už patří k ohroženému druhu, zato espressa, cappucina či jiné druha kávy si v Česku získávají stále větší...

Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu...

Klimatizace bez nevzhledné krabice na fasádě je tichá. Ale dražší

Většina lidí si klimatizaci bez vnější jednotky nechá instalovat místo...

Představte si, že si můžete pořídit klimatizaci, ale nebude nutné umístit na fasádu domu nevzhlednou vnější jednotku....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.