Vyhrajte parní troubu či další ceny. Stačí 5 správných odpovědí

  1:00aktualizováno  1:00
Za trest na pekáč! Důvody, proč se peče svatomartinská husa, se různí, shodují se však v jednom - pro husy je to trest za jejich nepěkné chování. Možná si ale chtěli lidé jen pochutnat na něčem dobrém. Zkuste to i vy. Vyzkoušejte si i náš test, vyhrajte multifunkční parní troubu, kuchyňského robota Assistent či kuchařský kurz.

V naší soutěži Staňte se králem kuchyně si můžete vyzkoušet “svatomartinský” recept, který lze označit za zdravý: pečená husí stehna s teplým salátem z černé čočky.

Jan Kvasnička

Absolvent Kulinářské akademie Asociace kuchařů a cukrářů ČR, medailista tuzemských soutěží Gastro junior (2001 až 2003). Jednatřicetiletý šéfkuchař restaurace AvantGarde má za sebou působení v Zdenek ́s Oyster Baru v Malé Štupartské, v restauraci Kampa Park, Villa Richter i ve Francouzské restauraci Obecního domu. Absolvoval i stáž v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua v německém Wolfsburgu.

Výrazně ho ovlivnila Austrálie, kde pracoval ve špičkových podnicích (Forty One či Iceberg v Sydney). Má rád moderní zdravou kuchyni i kombinaci různých kuchyní.

Ne každý si totiž troufá upéci (či sníst) celou husu. Čeho se vyvarovat? Třeba častého či dlouhého otevírání trouby.

“Teplota uvnitř trouby může klesnout až o 25 stupňů Celsia a může trvat i deset minut, než se znovu vyhřeje na původní teplotu. Tento pokles stačí na to, abyste si zbytečně prodloužili čas pečení,” upozorňuje například Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.

Radí proto používat teploměr nebo sondu do masa, nebo dát přednost při nákupu trouby rovnou provedení s teplotní sondou. Tyto inteligentní trouby se po dosáhnutí požadované teploty uvnitř masa samy vypnou, a maso je tak upečené přesně podle vašich představ. V manuálech těchto spotřebičů najdete i potřebné tepelné hodnoty, jaké má dané maso mít.

Fotogalerie

Nikdy nespěchejte s masem na talíř. Pořekadlo „žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří“ lze chápat i doslova. Není dobré jídlo krájet a servírovat hned, jak jej vytáhnete z trouby.

Pokud chcete, aby pečeně nebo drůbež byly pěkně šťavnaté, nechte je před porcováním a servírováním několik minut odpočívat.

Když maso vyndáte z trouby, tak se totiž ještě několik minut dopéká, jeho teplota může stoupnout až o deset stupňů, i když je už z trouby venku. Pokud je začnete okamžitě řezat, šťáva vyteče ven a maso bude suché. Když ho necháte trochu vychladnout, maso bude šťavnatější.

Zde odpovězte na pět otázek a vyhrajte parní troubu

Čas odpočinku bývá různý. Pro pečené stehno stačí pět minut, celá husa potřebuje “odpočinek” 20 a někdy až 30 minut. Maso lze přikrýt alobalem, aby tolik nevychladlo. Nebo se vyplatí trouba (například Electrolux EOB8851AOX), která udrží teplotu pokrmu na 65 stupních Celsia.

Pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky

Pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky

Pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky

Počet porcí: 4
Režim: Horká pára interval Plus
Teplota: 130 °C
Čas pečení: 2 hodiny 20 minut
Ingredience:
4 husí stehna (nebo celá husa)
čerstvé snítky tymiánu
sůl
Na čočkový salát:
200 g černé čočky Beluga nebo drobné zelené čočky
2 šalotky
1 mrkev
100 g řapíkatého celeru (oloupaného)
2 rajčata (spařená a oloupaná)
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
1 lžíce balsamikového octa
sůl, pepř

Husí stehna osolíme, posypeme lístky čerstvého tymiánu a necháme při pokojové...

Husí stehna osolíme, posypeme lístky čerstvého tymiánu a necháme při pokojové teplotě hodinu odpočívat.

Na másle opečeme najemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimícháme...

Na másle opečeme najemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimícháme nakrájený česnek a lehce orestujeme.

Husí stehna osolíme, posypeme lístky čerstvého tymiánu a necháme při pokojové teplotě hodinu odpočívat. Poté stehna položíme na rošt, pod který dáme plech, aby měla kam odkapávat šťáva vypečená z husího masa. Vše vložíme do trouby nastavené na režim Horká pára interval Plus 130 °C a na čas 2 hodiny 20 minut.

Než bude maso hotové, připravíme si čočkový salát. Čočku propereme, dáme do studené vody a vaříme do měkka (přibližně 20 až 30 minut). Jakmile bude uvařená, scedíme ji a trochu vody si necháme stranou.

Na másle opečeme najemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimícháme nakrájený česnek, lehce orestujeme a vlijeme vodu z čočky, kterou jsme si dali stranou. Zeleninu krátce podusíme a přidáme i samotnou vařenou čočku. Rajčata zbavíme středů, nakrájíme na kostičky a přihodíme k čočce. Dochutíme balsamikovým octem, solí a ještě rychle prohřejeme. Podáváme s upečenými husími stehny.

Salát z čočky nandáme na talíř a přidáme stehno a ozdobu.

Salát z čočky nandáme na talíř a přidáme stehno a ozdobu.

Bližší podmíny soutěže Staňte se králem kuchyně

Od 13. října do 3. listopadu přináší web Bydlení.idnes.cz ve spolupráci s firmou Electrolux soutěž, jejíž součástí jsou zajímavé recepty a informace k vaření páře, na indukci i k využití kuchyňského robota. V článku 3. listopadu si můžete vyzkoušet, co jste si zapamatovali: stačí odpovědět správně na pět otázek v testu (u každé budete mít tři možnosti). Vedle článků můžete pro správné odpovědi využít i webové stránky www.pecemevpare.cz nebo Electrolux.

Deset vylosovaných (k zařazení do slosování je podmínkou odpovědět správně na všechny otázky) pak získá atraktivní ceny:

1. místo: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč vč. DPH
2. místo: kuchyňský robot Assistent EKM4300 v hodnotě 10 990 Kč vč. DPH
3. až 10. místo - voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde v hodnotě 1 990 Kč vč. DPH
Více o podmínkách soutěže zde.

Hlavní výhra v soutěži: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990...

Hlavní výhra v soutěži: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč. Má tři stupně vaření v páře, včetně 100% čisté páry, díky kterým můžete zvolit ten správný pro každé jídlo. Je o 10 % energeticky úspornější než spotřebiče energetické třídy A. To proto, že je její vnitřek velmi dobře odizolovaný a vícevrstvé sklo dvířek s teplovzdorným pláštěm zajišťuje dodatečnou ochranu proti úniku tepla.

Proč svatomartinská husa

Legenda říká, že svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Tomu ale předcházela tato příhoda: Martin, při své skromnosti, nechtěl biskupskou hodnost přijmout a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily.

Jiná verze říká, že ho při kázání tak rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Autor:



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Polovina soutěžících o chladničku nezvládla tři otázky. Zkuste to vy

Díky kamerám si můžete zkontrolovat obsah své chladničky odkudkoli a kdykoli.

Vyhrát velkou kombinovanou chladničku před létem je určitě skvělá zpráva. Bohužel jen polovina soutěžících odpověděla...

Pasivním domem roku 2017 se stala dřevostavba na větrném kopci

Vítězný pasivní dům roku 2017: v průběhu studie návrh studia Archcon atelier...

Pasivním domem roku 2017 se stala dřevostavba Dům na větrném kopci nedaleko Prahy od studia Archcon atelier. V...

Tyčové vysavače díky novým technologiím konkurují klasickým

Bezšňůrové vysavače usnadňují úklid díky praktickým vychytávkám a novým...

Zatímco před několika roky byly na berlínském veletrhu IFA mezi malými spotřebiči největším hitem robotické vysavače,...



Najdete na iDNES.cz