Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Zkuste švestkové knedlíky v páře. V ní vaření zvládne i začátečník

I Zdeněk Pohlreich sází především na lokální suroviny a domácí kuchyni. A k té určitě patří švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. I začátečník je může zvládnout s noblesou zkušeného šéfkuchaře. Také díky radám z naší soutěže „Staňte se králem kuchyně“.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Mám nejraději z tvarohového těsta.

0 0
možnosti
LN

L72u76m22i26r 68N12o23v10a49k

14. 10. 2015 16:39

jestli ten pán neumí udělat bramborové švestkové knedlíky ve vodě, pak je to kuchař nanic... když je obalíte v solamylu, nebudou ani oslizlé... švestkové knedlíky jsou ale správně z jiného těsta, jen slaboučká vrstva okolo švestky... těch na obrázku by asi nikdo 150 nesnědl :D mimochodem připařovací troubu doma mám a je to spíš pro profíky s detailem: opravdu budete chtít tu troubu po každém jídle mýt? ta pára není čistá, je to pára ve který je mastnota z masa, nebo škroby a tak z těsta - troubu musíte napařit prázdnou a pořádně umýt po každém pečení;-D;-D;-D ps: uvařené brambory strouhá fakt jen lůzr, vždyť na to mají takový lis asi za 200 kč ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JM

J93a21n 69M41l75ý78n52e81k

13. 10. 2015 18:50

K čemu vyhazovat peníze za parní troubu - další krám žeroucí elektrickýproud a zabírající místo, když stačí kastrol, do něj dát vodu postavit tamrozkládací sítko a švestkové knedlíky v páře jsou jako lusk. Nejraději je mám smákem a přepuštěným máslem. Maximálně ale tak čtyři krát do roka. Ani těmi s tvarohem nepohrdnu. Mňam!

5 0
možnosti
RH

Tak jsem začal číst a stejně jako někteří další jen dumám, proč článek není označen jako REKLAMA. Ničím jiným totiž není.

3 0
možnosti
FN

Klasika, placená reklama a NENÍ OZNAČENÁ, jak by ze zákona měla být. Kam udat noviny? Televize a rozhlas se dávají RRTV..

6 0
možnosti
SK

Jsem opravdu v rubrice Bydlení?8-o

8 0
možnosti
JF

J11a38n 16F86r94o59l83í78k

13. 10. 2015 14:14

Bydlet v páře je hit.;-D

5 0
možnosti

Pokud vím tak naše babičky ani maminky by švestkové knedlíky s mákem nikdy nepolévaly máslem, ale vždycky rozpuštěným sádlem. Naši dělali spíš verzi kynutého těsta, horní sypání moučkový cukr namíchaný s mákem tak cca : 1:1 a pak vše pokapaly rozpuštěným škvařeným sádlem. Chuť je zcela jiná. Výborné jsou také kynuté ve variantě skořice s moučkovým cukrem, ale ty už je třeba přelít máslem. Zrovna tak jako poslední varianta s tvarohem a moučkovým cukrem. Ještě jinou modifikaci dělám manželovi (v jeho rodině to tak jedli) - kynuté sypané tvrdým nastrouhaným tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité tekutou šlehačkou 33%.  Mohly se vařit jak v páře, tak ve vařicí vodě a vždycky tu vodu maminky trochu (ne moc) solily. 

Dříve také nebyly parní trouby a tak se prostě do té normální postavila do rohu plechovka vody. Intenzivní páru - tomu se říkalo zápara - používám když doma peču kváskový podmáslový chléb. Než ho dám do trouby, rozpálím v ní dva plechy hluboké - jeden na dno a jeden do výše, kde se chleba peče. Pak v dlouhých chňapkách (ještě si na předloktí natahuji návleky) tam do rozpálené trouby (oba plechy na 250°C napřed uložím na horní plech nachystaný chléb na pečícím papíru a ihned do spodního plechu chrstnu 200 ml vařící vody z hrnečku (tu si uvařím ve varné konvici) a okamžitě troubu zavírám. Dávám velký pozor, abych si neopařila ruce, a obličej - musí se to udělat rychle. Troubu pak neotvírám prvních 13 minut a stáhnu teplotu z 250°C na 240°C a dalších 30 - 35 minut (stále bez otevření trouby) dopékám na 200°C. Ještě se mi nestalo, že by chleba nedopadl, jako býval dříve šumavský. A vyndavám když zespoda začíná tmavnout a tzv. zvoní. Stydne na hodně řídkém drátěném roštu - ze všech stran chladne rovnoměrně. Tohle dokáže jen zápara. Ale velký pozor na opaření  i tváře- a trouba nesmí vychládat - žádné nechávání otevřené déle. Zdravím všechny mlsné jazýčky. :-)

7 0
možnosti
MP

U nás se zase švestkové knedlíky dělají z půlek švestek a ty se tence obalují těstem udělaným z hrubé mouky a vody. Pak se vaří v páře na pařáku ve velkém hrnci. Na posypání klasicky mletý mák smíchaný moučkovým cukrem a polijí se rozpuštěným máslem.

1 1
možnosti
ZK

Sestra ji má a nepoznám rozdíl mezi mojí elektrickou a její parní. Asi nemám vytříbený jazýček a proto náklady ušetřené za koupi parostroje vrznu do sebe ;-D

5 0
možnosti
JP

J84a54n 84P19a95d86l50o

13. 10. 2015 18:14

jestli v ní vaří sestra na "sucho", tak ten rozdíl opravdu nepoznáte. Pokud byste ale ochutnala něco z páry od mojí ženy, tak se budete ještě 3 dny potom mlsně olizovat:-)

0 0
možnosti
RS

parní trouby tady dlouho nebyly :-)

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

2. května 2024

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného...

Dům, kde je promyšlený každý detail, od kliky až po sprchový kout

3. května 2024

Dům na Dlouhém mostě, navržený architektem Zdeňkem Melicharem, ztělesňuje moderní pojetí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Majitel nepřevzal mou výpověď z nájmu. Prý není důvod odcházet a mám platit

7. května 2024

Premium Pronajala jsem si byt, do kterého zatéká. Pronajímatel s tím nic nedělá, a tak jsem podala...

Ostrov a útočiště nejbohatšího piráta je na prodej za 50 milionu dolarů

8. května 2024

Soukromé ostrovy jsou v módě. A když navíc kdysi „patřily“ slavnému pirátovi, je o zájem postaráno....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V červenci podepsali a před Vánocemi bydleli. Mělo to ale jednu nevýhodu

2. května 2024

Matúš, Ivana a jejich dvě děti si na samém konci okrajové části rovinatých Košic postavili na...

Chytré trouby už poznají, co jste do nich vložili. Zvládnou i mražené ryby

9. května 2024

Na dubnovém veletrhu EuroCucina/FTK (Technology For the Kitchen) v Miláně se slova „udržitelnost“ a...

Prohlídka kamenného domu jim obrátila život naruby. Pomohla skvělá přístavba

9. května 2024

Soňa a Radek koupili ruinu z roku 1934, ze které zbyly jen čtyři holé kamenné stěny. Radek se...

Ostrov a útočiště nejbohatšího piráta je na prodej za 50 milionu dolarů

8. května 2024

Soukromé ostrovy jsou v módě. A když navíc kdysi „patřily“ slavnému pirátovi, je o zájem postaráno....

Architekt žije s rodinou v paneláku. Byt po radikální proměně skvěle slouží

8. května 2024

Jsem architekt. Bydlím s manželkou a dcerou v jedenáctém patře panelového domu na Praze 5. Mám rád...