Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Obalte rybu do těsta ze soli a dejte péct. Výsledek vás nadchne

  1:00aktualizováno  1:00
Mezi účastníky kuchařských kurzů převažují často muži. Doma pak bývají nároční na vybavení kuchyně, noži počínaje a spotřebiči konče. Také se rádi pouštějí do netradičních receptů. Přístroje ovládané podobně jako mobily a s přednastavenými recepty dovolují vyniknout i začátečníkům.

Podle Antonína Bradáče, šéfkuchaře Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, využívají zejména mladí kuchaři (ale i kuchařky) hlavně trouby. Není v nich totiž tak nutné pečlivě hlídat to, co se právě odehrává na pánvi či v kastrole, což je případ vaření na varné desce.

„V multifunkční parní troubě se vám nestane, že z nepozornosti nebo z nezkušenosti rozvaříte knedlíky či rýži. Můžete přetáhnout přípravu i o pár minut a nic se neděje. Lze zde připravit i několik jídel najednou, “ zdůrazňuje Antonín Bradáč výhody vaření s použitím páry.

Fotogalerie

Samozřejmě rady zkušených šéfkuchařů bývají k nezaplacení. Na zážitky z kuchařského kurzu vzpomíná i jeden z vítězů z předchozí soutěže: „Loni na podzim jsem se zúčastnil díky výhře v soutěži iDNES.cz a společnosti Electrolux kuchařského kurzu Laboratorio Scuola di Cucina. Vybral jsem si předkrmy z ryb a mořských plodů, protože to je pro mě, nadšeného kuchařského amatéra, z gastronomického hlediska oblast naprosto panenská a neprobádaná. A musím říct, že to byl pro mě zásadní zlom v mém dosavadním domácím kuchařském snažení/smažení,“  popisuje Miroslav Koželuh. 

I proto jsme také letos připravili soutěž se společností Electrolux, tentokrát o deset poukazů na atraktivní kuchařské kurzy Electrolux AvantGarde. Tady se můžete naučit vařit a péct v multifunkční parní troubě a vyzkoušet si na vlastní kůži, co opravdu umí a v čem jsou její hlavní přednosti. Stačí správně odpovědět na čtyři otázky v našem kvízu a patřit mezi deset vylosovaných.

Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci AvantGarde.

Na otázky kvízu můžete odpovídat ZDE

Podmínky soutěže

Soutěž „Vařte, pečte, grilujte v multifunkční parní troubě“ proběhne v době od 13. 10. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v dnešním testu, a to do 7. 11. 2014 (22:00). Více zde.

Na výběr máte tři možnosti, z nichž jedna je správná. Kvíz s otázkami najdete zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz dne 12. 11. 2014 (01:00).Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců.

Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014.

Podklady pro správné odpovědi (kromě článků na iDNES.cz) najdete také na webových stránkách společnosti Electrolux nebo v elektronické verzi kuchařky Electrolux www.pecemevpare.cz.

Snadné vaření

V multifunkční parní troubě lze ale připravit i jídla, která páru nevyžadují, funguje jako standardní teplovzdušná trouba, vyzkoušet si to můžete například při netradiční přípravě ryby:

Mořský vlk pečený v solné krustě se zeleninou ratatouille

Počet porcí: 2
Sezonní suroviny: Ano
Režim: Pravý horký vzduch
Teplota: 200 °C
Čas vaření: 30 min

Ingredience
1 mořský vlk o váze 700 g
700 g hrubozrnné mořské soli
50 ml vody
1 citron
1 bílek
1⁄2 cukety
1⁄2 lilku
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 rajče
1 šalotka
1 stroužek česneku
čerstvé provensálské bylinky (rozmarýn, tymián, saturejka, estragon, bazalka, oregano)
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

Mořského vlka vykucháme. Odřízneme ploutve, kůži a šupiny ponecháme. Rybu

Mořského vlka vykucháme. Odřízneme ploutve, kůži a šupiny ponecháme. Rybu omyjeme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme. Do břišní dutiny vložíme dva plátky citronu a snítku tymiánu.

Z bílku, 50 ml vody a hrubozrnné soli vypracujeme těstíčko.

Z bílku, 50 ml vody a hrubozrnné soli vypracujeme těstíčko.

Polovinu směsi rozprostřeme na plech s pečicím papírem.

Polovinu směsi rozprostřeme na plech s pečicím papírem.

Doprostřed plechu položíme rybu a celou ji přikryjeme zbytkem solné směsi.

Doprostřed plechu položíme rybu a celou ji přikryjeme zbytkem solné směsi.

Pečeme v předehřáté troubě na režim pravý horký vzduch 200 °C, čas přibližně 30

Pečeme v předehřáté troubě na režim pravý horký vzduch 200 °C, čas přibližně 30 minut.

Cuketu, lilek a papriky nakrájíme na kostičky. Každý druh zeleniny zvlášť orestujeme na pánvi s olivovým olejem a přesypeme do nádoby. Na olivovém oleji zlehka orestujeme i nasekanou šalotku a stroužek česneku a přidáme je k připravené směsi.

Na závěr do nádoby přihodíme rajče, které jsme zbavili slupky a semínek. Vše promícháme s nasekanými bylinkami a dochutíme solí a pepřem. Zeleninu vložíme na posledních sedm minut do trouby k rybě. Z upečené ryby opatrně odstraníme solnou krustu a kůži. Mořského vlka vykostíme a podáváme se zeleninou ratatouille.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Další z rubriky

Otestujte pračku vhodnou pro vaši rodinu, můžete si ji zdarma ponechat

Každá rodina má své vlastní potřeby, důležité jsou proto programy, které pračky...

Boty se před koupí zkoušejí, totéž platí o autech. Ale pračka? Zde se zákazník většinou rozhoduje jen podle...

Polovina soutěžících o chladničku nezvládla tři otázky. Zkuste to vy

Díky kamerám si můžete zkontrolovat obsah své chladničky odkudkoli a kdykoli.

Vyhrát velkou kombinovanou chladničku před létem je určitě skvělá zpráva. Bohužel jen polovina soutěžících odpověděla...

Otestujte si doma pračku s párou, můžete si ji zdarma ponechat

V rodinách s dětmi jsou kombinace pračky a sušičky stále oblíbenější, usnadňují...

Každé rodině vyhovuje jiná pračka, proto jsme pro čtenáře iDNES.cz připravili možnost otestovat vhodný spotřebič přímo...



Najdete na iDNES.cz