Kdo to neuvidí na vlastní oči (a neochutná), asi neuvěří. Ale je to prostě tak. Multifunkční parní trouby upečou vepřové i jiné maso rychleji než běžné, maso zůstane nádherně šťavnaté a na dně pekáče vám zůstane voňavý výpek, takže šťávy bude ažaž.
A navíc se nebudete muset zdržovat otvíráním trouby, kontrolou a podléváním masa. Klidně můžete troubu spustit a jít si ven zaběhat nebo se dívat na fotbal či oblíbený pořad v televizi. Výraz „multifunkční“ znamená, že jde o kombinaci parní a teplovzdušné trouby, a také grilu. Poslouží i pro rozmrazování místo mikrovlnky a samozřejmě také pro ohřev již hotového jídla.
Na videu se můžete podívat, jak Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, připravil pro čtenáře iDNES.cz hned několik receptů, a to včetně typicky českých. Začalo se vepřovým vrabcem s bramborovým knedlíkem a špenátem.
K pokrmům připraveným ve studiu Electrolux AvantGarde v Praze 6 sice přivonět nemůžete, pokud se ovšem zúčastníte soutěže, kterou iDNES.cz se společností Electrolux připravil, můžete se dostat mezi deset vylosovaných výherců kuchařského kurzu právě v tomto studiu.
Stačí odpovědět správně na čtyři otázky (k dispozici budete mít tři možnosti, jen jedna z nich je ovšem správná) v kvízu. Během kurzu si můžete vyzkoušet i multifunkční parní troubu.
Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci Avantgarde.
Proč se Češi páry bojí
Ten, kdo má zkušenost s restaurací, kde připravují jídlo v konvektomatu, samozřejmě tuší, že kvalita upraveného masa či jiného pokrmu v multifunkční parní troubě bude stejná jako u profesionálního přístroje.
Domácí spotřebiče totiž pracují na stejném principu. Právě Electrolux, který dodává přístroje do většiny michelinských i dalších restaurací, přenáší zkušenosti z profesionálních spotřebičů do typů určených i pro domácnosti.
„Lidé mají největší strach, že v parní troubě neudělají knedlo-vepřo-zelo nebo pečenou kachnu, ale to je zbytečná obava,“ říká Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.
Multifunkční parní trouby dovolují použít jak páru s různou intenzitou (vaření v páře se 100% vlhkostí, nastavení teploty od 50 do 96° C, pečení s 25% vlhkostí od 50 do 23°C, pečení s 50% vlhkostí s teplotou od 50 do 130°C), ale také páru zcela vypnout a péct jako v horkovzdušné troubě. Nebo programy kombinovat.
U vepřového vrabce jsme si vyzkoušeli horkou páru (25% vlhkost) a teplotu 160 °C. Pečení se zkrátilo o 45 minut, podlévat se nemuselo ani jednou. Možná ještě větší zážitek nabízí pro „laiky“ vaření knedlíků. V páře je totiž nemůžete rozvařit, ani kdybyste dobu přípravy přetáhli o několik minut.
A žádný „oslizlý“ povrch, knedlíky vám zůstanou nadýchané a kypré. Dokonce i při jejich ohřevu (třeba příští den) budete mít pocit, že jste je právě uvařili. Pára totiž dokáže pokrmy doslova oživit, nevysuší je jako mikrovlnná trouba.
Podmínky soutěžeSoutěž „Vařte, pečte, grilujte v multifunkční parní troubě“ proběhne v době od 13. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v testu zveřejněném 4. listopadu 2014. Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců. Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014. Součástí posledního článku 4. 11. bude i vědomostní kvíz se čtyřmi otázkami, na něž je třeba odpovědět odpovědět do 7. 11. 2014 (22:00). Na výběr budou tři možnosti, z nichž jedna bude správná. Více zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz 12. 11. 2014 (01:00). |
Hlavní důvody, proč vařit v páře
Odborníci tvrdí, že vaření v páře je zdravé, snadné, pohodlné, bezpečné a moderní a že jde o nejšetrnější tepelnou úpravu potravin. Důvod pro toto tvrzení? Potraviny si při něm uchovávají vitamíny, stopové prvky a citlivé živiny i svoji přirozenou chuť a barvu. Pokrmy proto není potřeba tolik solit, výrazně kořenit, ani k nim přidávat tuky.
„U řady pokrmů se také výrazně zkrátí doba přípravy, nic se vám nevysuší. A třeba u knedlíků byste nikdy nepřipravili v jednom hrnci množství, jaké zvládnete najednou v multifunkční troubě,“ vypočítá šéfkuchař Bradáč.
Pro ty, kteří se věnují více domácím činnostem najednou, je určitě příjemné i to, že třeba u rýže nebo u knedlíků se ani u překročení doporučené doby nic nestane. A také se nemusíte bát bát „zaprskané trouby“ od tuku. Díky páře je údržba rychlá a snadná.
Recept na vepřového vrabce se špenátem a bramborovým knedlíkem
Počet porcí: 4
Režim: Vaření v páře (brambory, knedlíky), Horká pára Interval (maso)
Teplota: 96 °C / 160 °C
Čas vaření: 45 min (brambory), 35 min (knedlíky), 100 až 120 min (maso)
Ingredience:
1 kg vepřové plece, bůčku nebo krkovice
8 stroužků česneku
3 cibule
1 lžička drceného kmínu
700 g syrových brambor
300 g dětské krupičky
3 vejce
1 kg špenátových listů
50 ml smetany
hladká mouka
vepřové sádlo
sůl, pepř
Postup:
Brambory oloupeme, celé je vhodíme do děrované nádoby a dáme do předehřáté trouby na režim Vaření v páře 96 °C, čas 45 minut. Po uvaření brambory nastrouháme, přidáme dětskou krupičku, jedno vejce, sůl a rychle vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme dvě šišky knedlíků, které přendáme na děrovaný plech a vaříme v předehřáté troubě na režim Vaření v páře 96 °C, čas 35 minut.
Maso nakrájíme na kostky o velikosti 4 × 4 cm. Osolíme, opepříme, přidáme 4 prolisované stroužky česneku, kmín a promícháme. Na dno nádoby vložíme dvě cibule nakrájené na plátky, položíme na ně maso a podlijeme vodou. Dáme péct do trouby na režim Horká pára Interval 160 °C, čas 100 až 120 minut do změknutí masa.
Špenát zbavíme stonků a několikrát důkladně propereme ve studené vodě. Listy osušíme a překrájíme na menší kousky. V hrnci na sádle opečeme jednu nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme 4 stroužky nasekaného česneku, špenát, sůl a pepř. Hrnec přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme. Na závěr do špenátu přilijeme smetanu s rozšlehaným vejcem a promícháme.
Upečené měkké maso vyndáme z trouby a výpek slijeme do kastrůlku. Nádobu s masem přikryjeme alobalem nebo pokličkou. Výpek z masa vyvaříme na čistý tuk a zaprášíme hladkou moukou. Orestujeme do zlatova a podlijeme vodou. Za občasného míchání přivedeme k varu, necháme minimálně 20 minut povařit a na závěr dochutíme solí.
Bramborové knedlíky před podáváním nakrájíme na plátky a na sádle opečeme do křupava.