Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyzkoušejte si multifunkční parní troubu. Vepřové upeče i s kůrkou

  1:00aktualizováno  1:00
Vaření v parní troubě je zdravé a uchová nám spoustu živin a vitaminů. Ale pro vepřovou s knedlíkem to není, ušklíbne se český strávník, který nedá dopustit na propečenou kůrčičku. Jenže i „zdravá“ trouba může nabídnout skvělý zážitek i z typicky české kuchyně. Včetně křupavé kůrčičky.

Kdo to neuvidí na vlastní oči (a neochutná), asi neuvěří. Ale je to prostě tak. Multifunkční parní trouby upečou vepřové i jiné maso rychleji než běžné, maso zůstane nádherně šťavnaté a na dně pekáče vám zůstane voňavý výpek, takže šťávy bude ažaž.

A navíc se nebudete muset zdržovat otvíráním trouby, kontrolou a podléváním masa. Klidně můžete troubu spustit a jít si ven zaběhat nebo se dívat na fotbal či oblíbený pořad v televizi. Výraz „multifunkční“ znamená, že jde o kombinaci parní a teplovzdušné trouby, a také grilu. Poslouží i pro rozmrazování místo mikrovlnky a samozřejmě také pro ohřev již hotového jídla.

Na videu se můžete podívat, jak Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, připravil pro čtenáře iDNES.cz  hned několik receptů, a to včetně typicky českých. Začalo se vepřovým vrabcem s bramborovým knedlíkem a špenátem.

Šéfkuchař Antonín Bradáč

Šéfkuchař Antonín Bradáč

K pokrmům připraveným ve studiu Electrolux AvantGarde v Praze 6 sice přivonět nemůžete, pokud se ovšem zúčastníte soutěže, kterou iDNES.cz se společností Electrolux připravil, můžete se dostat mezi deset vylosovaných výherců kuchařského kurzu právě v tomto studiu.

Stačí odpovědět správně na čtyři otázky (k dispozici budete mít tři možnosti, jen jedna z nich je ovšem správná) v kvízu. Během kurzu si můžete vyzkoušet i multifunkční parní troubu.

Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci Avantgarde.

Fotogalerie

Proč se Češi páry bojí

Ten, kdo má zkušenost s restaurací, kde připravují jídlo v konvektomatu, samozřejmě tuší, že kvalita upraveného masa či jiného pokrmu v multifunkční parní troubě bude stejná jako u profesionálního přístroje.

Domácí spotřebiče totiž pracují na stejném principu. Právě Electrolux, který dodává přístroje do většiny michelinských i dalších restaurací, přenáší zkušenosti z profesionálních spotřebičů do typů určených i pro domácnosti.

„Lidé mají největší strach, že v parní troubě neudělají knedlo-vepřo-zelo nebo pečenou kachnu, ale to je zbytečná obava,“ říká Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.

V multifunkční parní troubě můžete připravovat hned několik pokrmů najednou,

V multifunkční parní troubě můžete připravovat hned několik pokrmů najednou, nehrozí, že by od sebe přejímaly vůni.

Multifunkční parní trouby dovolují použít jak páru s různou intenzitou (vaření v páře se 100% vlhkostí, nastavení teploty od 50 do 96° C, pečení s 25% vlhkostí od 50 do 23°C, pečení s 50% vlhkostí s teplotou od 50 do 130°C), ale také páru zcela vypnout a péct jako v horkovzdušné troubě. Nebo programy kombinovat.

U vepřového vrabce jsme si vyzkoušeli horkou páru (25% vlhkost) a teplotu 160 °C. Pečení se zkrátilo o 45 minut, podlévat se nemuselo ani jednou. Možná ještě větší zážitek nabízí pro „laiky“ vaření knedlíků. V páře je totiž nemůžete rozvařit, ani kdybyste dobu přípravy přetáhli o několik minut.

A žádný „oslizlý“ povrch, knedlíky vám zůstanou nadýchané a kypré. Dokonce i při jejich ohřevu (třeba příští den) budete mít pocit, že jste je právě uvařili. Pára totiž dokáže pokrmy doslova oživit, nevysuší je jako mikrovlnná trouba.

Čištění napomáhá i možnost vyjmout některé části a dát je umýt do myčky.

Čištění napomáhá i možnost vyjmout některé části a dát je umýt do myčky.

Doplňování vody je velmi snadné.

Doplňování vody je velmi snadné.

Podmínky soutěže

Soutěž „Vařte, pečte, grilujte v multifunkční parní troubě“ proběhne v době od 13. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v testu zveřejněném 4. listopadu 2014. Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců.

Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014.
Potřebné informace najdete ve čtyřech článcích, které bude publikovat iDNES.cz v rubrice Spotřebiče v době od 13. října do 4. listopadu 2014, další podklady najdete také na webových stránkách společnosti Electrolux nebo v elektronické verzi kuchařky Electrolux www.pecemevpare.cz.

Součástí posledního článku 4. 11. bude i vědomostní kvíz se čtyřmi otázkami, na něž je třeba odpovědět odpovědět do 7. 11. 2014 (22:00). Na výběr budou tři možnosti, z nichž jedna bude správná. Více zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz 12. 11. 2014 (01:00).

Hlavní důvody, proč vařit v páře

Odborníci tvrdí, že vaření v páře je zdravé, snadné, pohodlné, bezpečné a moderní a že jde o nejšetrnější tepelnou úpravu potravin. Důvod pro toto tvrzení? Potraviny si při něm uchovávají vitamíny, stopové prvky a citlivé živiny i svoji přirozenou chuť a barvu. Pokrmy proto není potřeba tolik solit, výrazně kořenit, ani k nim přidávat tuky.

„U řady pokrmů se také výrazně zkrátí doba přípravy, nic se vám nevysuší. A třeba u knedlíků byste nikdy nepřipravili v jednom hrnci množství, jaké zvládnete najednou v multifunkční troubě,“ vypočítá šéfkuchař Bradáč.

Pro ty, kteří se věnují více domácím činnostem najednou, je určitě příjemné i to, že třeba u rýže nebo u knedlíků se ani u překročení doporučené doby nic nestane. A také se nemusíte bát bát „zaprskané trouby“ od tuku. Díky páře je údržba rychlá a snadná.

Recept na vepřového vrabce se špenátem a bramborovým knedlíkem

Počet porcí: 4
Režim: Vaření v páře (brambory, knedlíky), Horká pára Interval (maso)
Teplota: 96 °C / 160 °C
Čas vaření: 45 min (brambory), 35 min (knedlíky), 100 až 120 min (maso)
Ingredience:
1 kg vepřové plece, bůčku nebo krkovice
8 stroužků česneku
3 cibule
1 lžička drceného kmínu
700 g syrových brambor
300 g dětské krupičky
3 vejce
1 kg špenátových listů
50 ml smetany
hladká mouka
vepřové sádlo
sůl, pepř

Postup:

Brambory oloupeme, celé je vhodíme do děrované nádoby a dáme do předehřáté

Brambory oloupeme, celé je vhodíme do děrované nádoby a dáme do předehřáté trouby na režim Vaření v páře 96 °C, čas 45 minut. Po uvaření brambory nastrouháme, přidáme dětskou krupičku, jedno vejce, sůl a rychle vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme dvě šišky knedlíků, které přendáme na děrovaný plech a vaříme v předehřáté troubě na režim Vaření v páře 96 °C, čas 35 minut.

Maso nakrájíme na kostky o velikosti 4 × 4 cm. Osolíme, opepříme, přidáme 4

Maso nakrájíme na kostky o velikosti 4 × 4 cm. Osolíme, opepříme, přidáme 4 prolisované stroužky česneku, kmín a promícháme. Na dno nádoby vložíme dvě cibule nakrájené na plátky, položíme na ně maso a podlijeme vodou. Dáme péct do trouby na režim Horká pára Interval 160 °C, čas 100 až 120 minut do změknutí masa.

Špenát zbavíme stonků a několikrát důkladně propereme ve studené vodě. Listy

Špenát zbavíme stonků a několikrát důkladně propereme ve studené vodě. Listy osušíme a překrájíme na menší kousky. V hrnci na sádle opečeme jednu nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme 4 stroužky nasekaného česneku, špenát, sůl a pepř. Hrnec přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme. Na závěr do špenátu přilijeme smetanu s rozšlehaným vejcem a promícháme.

Upečené měkké maso vyndáme z trouby a výpek slijeme do kastrůlku. Nádobu s masem přikryjeme alobalem nebo pokličkou. Výpek z masa vyvaříme na čistý tuk a zaprášíme hladkou moukou. Orestujeme do zlatova a podlijeme vodou. Za občasného míchání přivedeme k varu, necháme minimálně 20 minut povařit a na závěr dochutíme solí.

Bramborové knedlíky před podáváním nakrájíme na plátky a na sádle opečeme do křupava.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Co dokážou pračky: pomáhat, ale také přivést majitele do maléru

Každá rodina má své vlastní potřeby, důležité jsou proto programy, které pračky...

Náročný proces „praní“ soutěžních příspěvků skončil. Do naší soutěže testování praček ve třech kategoriích (alergik,...

Vyhrajte luxusní chladničku za 40 tisíc s řadou technických vychytávek

Díky kamerám si můžete zkontrolovat obsah své chladničky odkudkoli a kdykoli.

Vaření brzy začne u mobilu či tabletu, nikoliv „amatérským“ pohledem do chladničky. Tak to alespoň prezentují světové...

Proč muži milují sušičky prádla a kdo ji dostane pod stromeček

Kdo má k dispozici dostatečný prostor, může si dovolit postavit pračku a...

Dárky pod letošní vánoční stromek se většinou teprve pořizují, ale některé poputují k obdarovaným dříve: tři sušičky...



Najdete na iDNES.cz