Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mají byt ze sklepa a nábytek z výprodeje IKEA. Milují retro trofeje

  1:00aktualizováno  1:00
Desítky let tu byly sklepy, prádelna, domovnický byt a potom dokonce také ateliér. Po nedávné celkové rekonstrukci suterénu činžovní vily z 30. let minulého století bydlí v atypickém bytě tříčlenná rodina a pes.

Současný design reprezentuje židle Buddy (Merrygorando) v obývacím pokoji. Kávový stolek je z bazaru. | foto: Tomáš Dittrich

Přestože bydlení v suterénu budí víceméně negativní představu, žijí Veronika, Otta, dvouletý Kristián a pes Norman v bytě 2 + 1 spokojeně. Je na první dojem jiný, nejenom svou atypickou polohou.

Je totiž nevšedně zařízený a když do něj vstoupíte, okouzlí vás útulná a mírně sentimentální nálada. Mísí se tu částečně duch první republiky, v níž byl dům postaven, kultovní retro vlna 60. a 70. let 20. století i současný design.

Majitelé přiživili atmosféru nákupem řady autentických věcí z bazaru: nábytkem, stylovými svítidly či plakáty. Otto si před lety pronajal suterén vily v klidné pražské čtvrti a upravil jej na ateliér.

Ložnici dělí od obývacího pokoje prosklená stěna z třicátých let, kterou...

Ložnici dělí od obývacího pokoje prosklená stěna z třicátých let, kterou majitel repasoval a doplnil oblým rohem.

Později se mu podařilo koupit kromě sklepa také místnosti v prvním patře, přestěhoval do nich pracovní aktivity a suterén naopak přebudoval k bydlení. Díky tomu má dnes rodina přímý vstup do zahrady a na pozemku je místo i pro synovo malé hřiště.

Ozdravný proces

Před několika lety během první fáze rekonstrukce majitel proměnil dvojúrovňový suterén na ateliér. Nejdřív musel zbavit místnosti vlhka a pomocí speciálních nátěrů sanovat zdivo. V dispozici ubyla příčka, díky dobrému stavu bylo možné využít stávající rozvody vody a kanalizace.

Kromě toho se povedlo repasovat a zachovat originální litinové radiátory, dřevěná okna i dveře. Podlaha získala použitím bílé lazury patinu a tím se tmavší, k východu obrácený byt výrazně prozářil.

Místo původní prádelny je nyní v o tři schody vyšší části kuchyňský kout a dílna, kterou manželé plánují předělat na další pokoj.

Ve dřevem obložené koupelně připomínající lodní kajutu bylo nutné otlouct omítku na zdivo a vytvořit izolační třícentimetrové vzduchové kapsy.

Hádej, co jsem…

"Od malička jsem dělal modýlky, víceméně ničil hračky, protože jsem je rozebíral a chtěl z nich vytvořit něco nového," přiznává majitel, jenž vystudoval obor restaurátor nábytku.

V prostoru o tři schody výš bývala prádelna. Dnes je tu kuchyňský kout,...

V prostoru o tři schody výš bývala prádelna. Dnes je tu kuchyňský kout, koupelna i dílna. Kuchyň sestavil majitel z bazarových skříněk IKEA, pracovní desku z růžového umakartu nechal vyrobit na zakázku (ATIN).

Původní ateliér byl v průběhu 90. let přehlcen replikami, Otto tu předělával lampy, vymýšlel a navrhoval vlastní věci a nakupoval předměty v bazarech. Odvážně měnil jejich funkci a vracel je do života, aby neskončily ve šrotu.

Zajímavé svítidlo nad jídelním stolem bylo v roce 1937 a mnoho let potom funkční karmou na svítiplyn a například staré horské sluníčko svítí po citlivé úpravě na nočním stolku v ložnici.

Prosklená stěna oddělující obývací pokoj a ložnici plnila kdysi zřejmě podobnou funkci, nicméně v rekreačním prvorepublikovém středisku v jižních Čechách. Majitel ji sám zrestauroval a dostavěl efektní oblý roh, čímž ušetřil v místnosti i plochu.

S vášní pro design

Mladí partneři chtěli byt zařídit rychle, zároveň s minimálním rozpočtem. Nakonec se vše stihlo během prázdnin. Otto navrhl koncepci i barevnou tvář interiéru spolu s kolegou ze studia Merrygorando Radovanem Mačákem.

Některé kusy nábytku bylo nutné vyrobit na zakázku, například vestavěné skříně, desku jídelního stolu či pracovní desku z tradičního umakartu v kuchyni. Majitelům se zdála stěna v předsíni příliš bílá, proto si půjčili od malíře pokojů klasické válečky a sami ji vyzdobili.

Bílou lazurou natřený a zavoskovaný obklad z přírodní olše (vhodný i do sauny)...

Bílou lazurou natřený a zavoskovaný obklad z přírodní olše (vhodný i do sauny) srovnal nerovnosti zdí a dodal romantickou atmosféru. Koupelnu s image lodní kajuty zvýraznila kulatá zrcadla z OBI, kde majitel pořídil i stylové vodovodní baterie.

"Všechno je tu z bazaru, nová je jenom manželka," říká pobaveně Veronika, která má pro manželovu sběratelskou vášeň pochopení. Vyrůstala rovněž v domácnosti obklopena starými věcmi.

Přesto přiznává, že když s Ottou nakupují, vybírají raději každý zvlášť. K nejzajímavějším sběratelským kouskům v bytě patří nově počalouněné, čtyřicet let staré schůdky z IKEA či kulaté reprobedny Grundig z roku 1969.

Autoři návrhu

Otto Fiřt (1971)
Vystudoval restaurátorství nábytku. Navrhuje nábytek, ale také originální svítidla, předměty nejraději vytváří z věcí a materiálů, které jinde dosloužily a jimž dává novou funkci a formu.

Radovan Mačák (1981)
Absolvoval obor nezávislé umění a malba ve státě Oregon v USA, čtyři roky žil na Tchaj-wanu, studoval zde tradiční čínskou malbu a interiérový design na Honkong School of design.

V roce 2009 založil s Otto Fiřtem designovou značku Merrygorando. Pracuje také jako designér nábytku v pražském studiu de.fakto, spolupracuje s pořadem Jak se staví sen.

Majitelé značky a stejnojmenného designového ateliéru Merrygorando sází na kreativitu, fantazii, hravost a pohyb. Název jejich studia je totiž úsměvnou japonskou zkomoleninou anglického slova Merry-go-round (v překladu starý romantický kolotoč). Tvůrci uceleného konceptu nabízejí zákazníkům zajímavý design, osobitý a variabilní nábytek, který se vyrábí z recyklovaných a přírodních materiálů, doplňky do bytu, ale také módu a hračky.

Majitel ušetřil především vložením vlastní práce, nápadů a času stráveném po bazarech. Například 1 m2 neupravené bambusové podlahy stál pouhých 270 Kč, majitel jí dodal bílým nátěrem originální patinu. V kuchyni je pracovní deska vyrobená z tradičního umakartu vyrobeného ve Francii za cenu 1 200 Kč/m2, ostatní nábytek je z výprodeje IKEA.

Jídelní stůl v obývacím pokoji byl vyrobený na zakázku, majitel zkombinoval kvalitní desku (2 000 Kč/m2) a levné kovové podnoží z bazaru. Svítidla vyrobil (předělal) sám majitel, nebo je posbíral po bazarech, obraz v obývacím pokoji maloval kamarád majitele a stál zhruba 8 000 Kč.

Skříně v předsíni (ATIN) byly vyrobeny na míru, elegantně vyřešily úložný...

Skříně v předsíni (ATIN) byly vyrobeny na míru, elegantně vyřešily úložný prostor a ukryly plynový kotel.

Rekonstrukcí suterénního dvouúrovňového prostoru činžovní zděné vily z 30. let  minulého století vznikl byt 2 + kk s užitnou plochou 90 m2. Vytápění zabezpečuje plynový kotel.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Skvosty na trati. Nejkrásnější česká nádraží, na než je radost pohledět

Litoměřice. Manželé Plíhalovi koupili zchátralou industriální budovu a vrátili...

Během prázdnin se možná na některém z nich ocitnete. Když nebudete zrovna dobíhat vlak, porozhlédněte se. Nádraží mají...



Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Další z rubriky

V pražské činžovní vile vznikl byt jako z francouzského časopisu

Stoluje se v obývacím pokoji. Deska stolu je složena ze starých trámů, židle...

Jako z francouzského magazínu vypadá zrekonstruovaný byt ve starší činžovní vile. Má poklidnou náladu prosluněného...

Nevzhledný dům na Barrandově přestavěli na bílou krásku. Teď ji opouštějí

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na...

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na příjemnou vilku. Dům, který stojí v...

Sýpka hyzdila centrum Soutic. Od demolice ji zachránili občané

Sýpka se na poslední chvíli vyhnula demolici.

Téměř v centru Soutic poblíž Zruče nad Sázavou stála na vyvýšeném místě historická budova sýpky, která byla tak...



Najdete na iDNES.cz