Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V paneláku vzniká supermoderní byt, rodina čeká v maringotce

aktualizováno 
Pražská rodina žije kvůli rekonstrukci svého panelákového bytu v maringotce v kempu. Atmosféra houstne. Práce na spojování dvou panelákových bytů pokračují, ale konec je zatím v nedohlednu.

První díl: Stěhování do maringotky - ZDE

Čtyřčlenná rodina bude ráda, když bude ve svém novém bytě do Vánoc. V noci už mrzne a v mobilhome začíná jít o zdraví.

Nabídek k pronájmu bytů jsou sice všude desítky, ale na méně než na půl roku se s vámi nikdo nebaví. A do všeho přišla hádka manželů o přestavbu kuchyňského koutu.

1 + 1 = 136 m2
Větší z bytů měl původně tři pokoje, halu, koupelnu, záchod, komoru a kuchyňský kout (88 čtverečních metrů). Druhý byl dvoupokojový s příslušenstvím a kuchyňským koutem (52 čtverečních metrů). K oběma patřil balkón dlouhý šest metrů, široký málo přes metr.

Tým architektů z ateliéru ATW vedený Alexandrem Mandicem navrhl zateplit balkón u většího bytu a zvětšit o něj obývací pokoj. V plánech počítal se zazděním obou stávajících vstupních dveří do bytů a vchod situoval tak, aby mířil doprostřed mezi dvě "zóny".

Po levé ruce se vstoupí do obýváku a jídelny spojené s kuchyňským koutem. Naproti obýváku přes halu pak navazuje království dětí. Vpravo od vstupu mají své soukromí rodiče. Ke každé "zóně" patří záchod s koupelnou. A protože žena si přála vanu, je koupelna rodičů větší, zatímco u pokojů dětí bude pouze sprchový kout.

Kuchyň bude podle paní domu
Ale zpátky ke kuchyni. Kuchyňský kout v menším bytě původnímu účelu dosloužil, v těchto místech se nyní vchází do bytu. Architekti počítali s tím, že se bude vařit tam, kde se jídlo chystalo až dosud.



Sklo a zrcadla halu příjemně prosvětlí a opticky zvětší

Jejich první návrh vycházel z původní dispozice, kdy stál plynový sporák hned naproti vchodu do kuchyně. Právě tady totiž vede odsávání propojené v šachtě se sousedící koupelnou. V pravo vedle dveří nakreslili zeď, vedle které do vysoké stěnové zástavby naskládali ledničku s mrazákem a elektrickou troubu s mikrovlnkou.

Vedle varné desky počítali s myčkou, následoval dřez a dvě skříňky. Naproti vedle trouby pak navrhli jen spodní šuplíky s pracovní deskou a za ní a z boku zvýšený barový pult do tvaru L.

Druhá varianta počítala hned vedle dveří jen s jednou krátkou zdí, kterou z kuchyně tvoří trouba a mikrovlnka, zatímco lednička stojí zkraje naproti vchodu hned vedle skříně na potraviny. Stěna u zdi je dál stejná jako u první varianty (myčka, dřez a dvě skříňky). Elektrická varná deska v obou případech nahradila plynový sporák, ale v této verzi je umístěna do pracovní plochy před barovým pultem.

Pro první variantu byl muž, jeho švagrová i švagr, pro druhou variantu žena a architekt. Argumenty manžela byly především technické: "Vede sem odsávání, když ho odvedeme pryč, nebude mít dostatečný tah a budeš mít smrad z kuchyně po celém bytě."

Spojení dvou panelákových bytů

"Vaření voní," argumentovala naopak manželka a trvala na tom, že nechce při vaření, tak jako dosud, koukat jako poslední služka v rohu do zdi, ale naopak by ráda byla v kontaktu s místností a mohla případně po očku sledovat televizi.

"Budeš mít všude v obýváku nacákáno!" tvrdil muž. "To budu mít i v tom rohu. Jde ti snad o to špínu schovávat? Ta se prostě musí uklízet tak jako tak." Hádky nebraly konce a jak v diskuzi pod prvním dílem tohoto seriálu někdo z vás poznamenal, hrozilo, že ponorková nemoc v maringotce přeroste v rozvod a byty se vzápětí zas budou dělit.

"Lednička musí být vedle odkládací plochy. Vyndám si máslo a hned vedle si mažu chleba, nic jiného v kuchyni nepotřebuji," bránil první variantu švagr. Jeho manželka s ním souhlasila, jen by prý varnou desku posunula z kouta namísto myčky a tu zas umístila vpravo od dřezu. "Takže to můžeme varnou desku úplně vyhodit a jíst jenom chleba s máslem," snažila se proti přesile zachránit ´dvojku´už docela zoufalá paní domu.

Parkety i v kuchyni
Rodinu usmířil až architekt. Strop je snížen a podhledem povede hranatá roura, která zařídí odsávání. Dneska se už dělají digestoře s vysokým výkonem. Jediným problémem při spuštění naplno, by mohl být hluk, proto se na maximální tah používají jen výjimečně.

"Parkety na podlahu v kuchyni? A linka bude v bílém laku? No to ale bude choulostivé!" děsila se druhý den babička, to protože nemluvila s charismatickým autorem projektu. A to ještě netušila, že parkety budou i v koupelně. Jenže dneska už se dřevo tak ošetří a nalakuje, že není třeba se o ně bát, ujistili odborníci rodinu.

Pracovní deska v kuchyni mohla být kamenná, ale bude z kompaktní desky, stejně jako barový pult. Cena kamene je vyšší a navíc, když ho kousek urazíte, deska nelze opravit. Kromě toho je studený a hodí se spíš na chalupy.

O spotřebičích se dlouhá diskuze nevedla. "Jako mám rád auta značky Audi, tak preferuji i spotřebiče od Siemens. Sice dražší, ale spolehlivá, výkonná a s dlouhou životností," prohlásil Mandic a bylo rozhodnuto.



Parkety budou i v koupelnách

Zbývalo jen doladit design linky. Dole zvítězily pohodlné vysouvací šuplíky. U horních skříněk, širokých 60 centimetrů, se otevírá jen jedno křídlo, a to z prava doleva tak, aby se světlo po otevření odráželo od plochy dveří a bylo dovnitř dobře vidět.

Někdo by možná dal přednost dvoukřídlým dvířkám, ale jednokřídlá dvířka mají tu výhodu, že nemusíte zápasit s těsněním, které znesnadňuje otevírání obou křídel a ještě se škvírou dovnitř dostávají pachy a prach.

Navíc prostřední rýha neruší pro ateliér ATW tolik typické čisté linie. Na přetřes sice přišly ještě moderní, nahoru se vyklápějící dvířka, ale manžele přesvědčil argument, že je to otázka peněz.

"Obyčejná dvířka jsou sice nejlevnější, ale podle mých zkušeností také funkčně ideální. Co ušetříte tady, investujte raději do spotřebičů," radil architekt.

Byt včetně kuchyně nabírá v režii týmu architektů svěží, jednoduchou a moderní podobu.

Příští díl - Jak rodina vyřešila rekonstrukci koupelen

Spojení dvou panelákových bytů

Varianta 1, kterou si majitelka bytu prosadila.

Varianta 2, kterou prosazoval majitel bytu. Nakonec ale zvítězila varianta první.

Spojení dvou panelákových bytů

Spojení dvou panelákových bytů

Spojení dvou panelákových bytů

Spojení dvou panelákových bytů

Spojení dvou panelákových bytů

Spojení dvou panelákových bytů

Spojení dvou panelákových bytů

Autoři:



Nejčtenější

Velká nádhera. To je přestavěná maringotka pro unavenou podnikatelku

Pestrou skalku stejně jako malý přírodní koupací rybníček vytvořila sama...

Osada Trebudannon uprostřed anglického hrabství Cornwall by se klidně mohla stát synonymem pro obydlenou zatáčku. Kromě...

Rodina umělců zachránila starý mlýn. Dnes v něm bydlí tři generace

Starý mlýn... Neomezený prostor pro život... A prostředí, které mu přísluší. To...

Nebýt umělecké představivosti, mlýn stojící na kraji stupavských přírodních krás by si lidé připomínali už jen ve...



Zrekonstruovali si starou chalupu, teď sní o stolování na terase

Interiéry už má rodina hotové, teď je čeká exteriér včetně terasy.

Rčení „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ se dnes často mění na „oprav dům, zasaď strom a postav terasu“. Ta se...

Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...

Do domu, pod kterým může téct voda i bahno, vejdete po padací lávce

Pozemek o ploše téměř dva tisíce metrů není oplocený, takže se kolem domu volně...

Jeden z nejlepších světových architektů Robert Konieczny si postavil dům na svazích Beskyd. Pojmenoval jej Archa....

Další z rubriky

Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve...

Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní...

Když si žena umane předělat byt, nepřestane, dokud se jí to nepodaří

Při rekonstrukci se část předsíně „proměnila“ na obývací pokoj spojený s...

Jsou lidé, kteří k rekonstrukci přistupují spíš intuitivně, jiní si vše spočítají na milimetry. K těm druhým patří i...

Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem.

Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí,...

Najdete na iDNES.cz