Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V malém bytě 1 + 1 vyčarovali pokoj navíc. Září v něm barva bordó

  1:00aktualizováno  1:00
Od totální rekonstrukce bytu 1+1 si Tomáš s Petrou slibovali moderní bydlení na míru svým potřebám. Kvůli hypotéce na byt však do zařízení a rekonstrukce mohli investovat jen kolem 200 tisíc korun.

Vstup do ložnice u okna je velmi nenápadný. | foto: Vizualizace: toto studio

Oproti původní dispozici, kdy byt tvořil obývací pokoj a úzká kuchyně, trvali na samostatné ložnici (Petra ještě studuje a potřebuje klid), kuchyně se stala součástí obývacího pokoje.

"Mám rád moderní bydlení, avšak mnohým návrhům nových interiérů vytýkám absolutní nedostatek úložných prostor," vysvětluje Tomáš. "Moje partnerka navíc upřednostňuje snadnou údržbu," doplňuje.

"Do našeho bydlení by se nám líbila kombinace kovu, obkladového kamene v kombinaci s výraznou barvou, shodli jsme se na bordó. Pokud by se hodilo, rádi bychom jako dekoraci měli velkoformátový motiv New Yorku nebo Golden Gate Bridge," říká Tomáš.

Výběr nového vybavení je nutné přizpůsobit ořechové laminátové podlaze, kterou již majitelé bytu zakoupili, a bílé kuchyni, již si vyhlédli v jednom obchodním řetězci.

Proměnu připravilo: totostudio.

Kuchyně je od obývací části částečně oddělena příčkou.

Kuchyně je od obývací části částečně oddělena příčkou.

První krok: změna dispozic

Nová dispozice řeší obývací pokoj s přístupem na balkon, druhé okno připadá na ložnici. Kuchyňský kout vlastní okno nemá, proto jsme přístup denního světla vyřešili skleněnými luxferami u stropu příčky.

Tomáš s Petrou s podobným uspořádáním místností již počítali, oproti jejich návrhu jsme doporučili odlišnou orientaci a přístup do ložnice, vstup je tak nenápadný.

Dveře v barvě shodné se stěnou jsou vestavěné u okna za sedací soupravou, dveřní křídlo je téměř v rovině se zdí, chybí klasická zárubeň. Jde o skrytý systém posuvu (princip ulterior). V dispozičním rozvržení jsme počítali s umístěním dvojlůžka na příčku ke kuchyni tak, aby z obou stran postele byl samostatný, byť úzký průchod. Pod okno by se vešel menší pracovní stolek nebo komoda.

Kuchyně nabízí poměrně dostatek úložného prostoru.

Kuchyně nabízí poměrně dostatek úložného prostoru.

Kuchyně i pro tříčlennou rodinu

Kuchyni jsme navrhli ve tvaru písmene L na protilehlou zeď a příčku k ložnici. Tím jsme docílili maximálního zachování rozvodů instalací, z estetického hlediska není od sedačky do kuchyně téměř vidět.

Zavěšená sestava polovysokých skříní, která rozděluje jídelní a kuchyňskou část, může posloužit podle potřeby jako knihovna nebo skříňka na potraviny. V rámci úspory financí se uvažovalo o volně stojících spotřebičích, z praktického hlediska však doporučujeme alespoň vestavnou varnou desku a troubu.

Tipy designérů

Jestliže máte na rekonstrukci bydlení omezený rozpočet, rozdělte ji na několik fází a vybavujte interiér postupně. Vyhněte se nakupování nekvalitních výrobků, které doslouží tak brzy, že místo dokoupení chybějícího vybavení budete nuceni opravit nebo nakoupit již jednou pořízené.

Kuchyňský kout nabízí dostatek úložných prostor, disponuje i poměrně velkou pracovní plochou, samozřejmě s ohledem na možnosti. Pro bydlení páru i s malým dítětem by byla dostačující.

Přidanou hodnotou představuje umístění plnohodnotného jídelního stolu, který se často do malých bytů kvůli nedostatku místa nepoužívá. Stůl je navržen rozkládací, pohodlně se u něj nají až osm osob.

Židle a pohovka jsou v bílé barvě stejně jako skříňky.

Židle a pohovka jsou v bílé barvě stejně jako skříňky.

Obývacímu pokoji dominuje pohodlná pohovka a televize s domácím kinem. Komu by se zachtělo relaxace s romantikou, funkční dekoraci tvoří krb na biolíh. V obýváku je dostatek úložných prostor na CD, DVD, přehrávací techniku, šanony s doklady a oblíbené knihy. Oblečení se bude ukládat do vestavných skříní v chodbě.

Volba majitelů

S tmavě hnědou ořechovou podlahou kontrastuje světlá sedačka, bílé židle a bílá lesklá dvířka nábytku. Doplňková barva (bordó) zvýrazňuje zeď za sedačkou a stolem, kde je navíc ozvláštněná samolepkou s motivem stékajícího deště. Majitele potěší letecký pohled na Manhattan.

toto studio

Nabízí kompletní služby bytového designéra, zabývá se také návrhy produktového designu. Firmu tvoří manželé Petr a Věra Tomíčkovi, kteří se bytovým a produktovým designem zabývají již od roku 2000.

Rekonstrukcí a úpravou původních dispozic bytu se podařilo vytvořit vzdušný a prostorný obytný interiér. Bytu nejvíce prospělo otevření kuchyňského koutu, přesto zde nemáte pocit, že žijete v kuchyni.

Finanční rozpočet byl omezený, ale i tak věříme, že Tomáš s Petrou za přispění svých sil proměnu zvládnou a hned v první fázi pořídí vybavení jak kuchyně, tak velké části obytného prostoru.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...



Najdete na iDNES.cz