Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V kuchyni ze 17. století využili majitelé nádherný prostor i původní prvky

  1:00aktualizováno  1:00
V místnosti staré stovky let kuchyně nemohla vyhovět dnešním nárokům. Proto se ji majitelé rozhodli přebudovat. Základním požadavkem bylo respektovat původní ráz prostoru a v rámci možností uspořádat novou kuchyni funkčně, a to i se všemi dnes nepostradatelnými spotřebiči.

Stará pec byla zachována v podobě výklenku za varnou deskou | foto: Martin Zeman

Rozlehlou zemědělskou usedlost najdete v těsné blízkosti náměstí v Novém Městě na Moravě. Základy stavby jsou asi šest set let staré, současná podoba domu je ze 17. století.

Rodina majitele zde žije déle než sto let. K domu vždy přistupovala s úctou a citem. Architektka Anna Nová, která se rekonstrukce ujala, zde ke své radosti nenašla žádné novotvary, přístavky ani jiné "vymoženosti", kterými se často podobné stavby vylepšují.

Prostory přízemí jsou zastropeny překrásnými klenbami, zachovalo se staré dřevěné schodiště. Dům má úžasnou atmosféru, která na návštěvníka dýchne hned u vstupních dveří.

Prostor kuchyně byl sám o sobě neopakovatelný, architektku nadchnul. Klenuté stropy, značná členitost, zkrátka výzva. Vybavení kuchyně a její uspořádání však bylo nevyhovující a téměř nefunkční.

Architektka se snažila zachovat původní stavební prvky

Architektka se snažila zachovat původní stavební prvky

Kuchyně plná dveří

V kuchyni byla vestavěná spíž, v jídelní části stála pohovka. A další zařízení? Kredenc z padesátých let, velká kamna a jediná pracovní plocha v podobě stolu s rozměry 1 x 1 metr.

Architektka Nová byla při návrhu nové kuchyně podstatně limitována členitostí prostoru. S majiteli se proto rozhodli vybourat spíž a zvětšit tak prostor jídelního koutu. Doufali, že se podaří zvýraznit souběh kleneb do sloupu, který zůstal po vybourání zdí stát v prostoru.

Vznikl sice čtvercový prostor, ale v každé zdi byly dveře nebo okno. Z kuchyně vedou totiž hned troje dveře. Zdi domu mají přibližně metrovou tloušťku, takže jejich posunování nepřipadalo v úvahu. U dveří mezi varným a mycím centrem byl původní spížní výklenek. Ten při rekonstrukci nechali obnovit, protože chyběl úložný prostor. Do výklenku je nyní vestavěna spížní skříň a chladnička.

Keramický dvojdřez je z Ikey

Keramický dvojdřez je z Ikey

Tři zóny

Kuchyni rozdělila autorka interiéru do tří funkčních částí, kde přípravnou zónu tvoří ostrůvek a propojuje varné a mycí centrum. Toto rozdělení je vhodné i vzhledem k neobvyklosti prostoru.

Architektka nechtěla klasickou kuchyňskou "linku". Solitér mycího a varného centra je koncipován vždy tak, aby nevstupoval do oblouku zakončení klenby. Jinými slovy: návrh chtěl zdůraznit unikátní prostor. Nábytek měl prostor podtrhnout, ne přehlušit.

Mycí centrum je vybaveno vestavěnou myčkou, v dolní zásuvce najdete odpadkový koš na tříděný odpad a prostor pro čisticí prostředky. Autorka přestavby zpočátku myslela na keramický dřez. Po dlouhém hledání nakonec nejlépe vyhověl model z Ikey, a to nejen díky ceně. Majitelka chtěla dvojdřez, což se podařilo.

Horní skříňka nad dřezem má předobraz ve starých kredencích s posuvnými skly. Drobný doplněk, skříňka s porcelánovými zásuvkami, zase evokuje starožitné porcelánové dózy, které se používaly v kuchyních před sto lety.

Původní dispozice

Původní dispozice

Současná dispozice

Současná dispozice

Varné centrum disponuje horkovzdušnou troubou a velkou sklokeramickou deskou se šesti plotýnkami. Při bourání narazili stavebníci na starou pec na chleba, shodou okolností přímo nad navrhovaným varným centrem. Rozhodli se ji zachovat ve formě výklenku nad varnou deskou.

Na zeď za kuchyňskou linkou použili speciální voděodolný a omyvatelný bílý nátěr. Architektka nechtěla vymezovat plochy obkladem, aby vynikl oblouk klenby jako celek.

Černá dvířka vedou do průlezného komína. Dnes jsou už nefunkční.

Černá dvířka vedou do průlezného komína. Dnes jsou už nefunkční.

Žádné náhražky

Nábytek je z masivního dřeva, tmavé části a pracovní deska z dubu ošetřeného speciálním olejem od firmy Adler. Světlé výplně jsou z kartáčované smrkové biodesky lakované na lomenou bílou a patinované nátěrem Antikpatin. U všech zásuvek byly použity plnovýsuvy s tlumením dojezdu.

Zemité tóny na nábytku i na podlaze navozují příjemnou uklidňující atmosféru a korespondují s historickým charakterem prostoru stejně jako doplňky z bílé keramiky.

Podoba jídelního koutu se několikrát změnila, majitelé trvali na rohové lavici, architektka chtěla zachovat v modernější podobě prvek "starosvětského otcovského gauče".

Jediný starožitný prvek v místnosti, jídelní stůl pro šest osob, je přibližně sto let starý

Jediný starožitný prvek v místnosti, jídelní stůl pro šest osob, je přibližně sto let starý

Nakonec zvítězila na míru zhotovená rohová lavice. K ní byly zvoleny židle TON bez povrchové úpravy, namořené do odstínu lavice. Jediný starožitný prvek v místnosti, jídelní stůl pro šest osob, je přibližně sto let starý. Má nádhernou patinu, architektka měla pocit, že do domu prostě patří.

Přesvědčila majitele, aby stůl nechali renovovat. Při renovaci se bohužel vyměnila středová dýha, ta původní byla značně poškozená. Annu Novou to velmi mrzelo, chtěla, aby stůl připomínal generace, které v domě žily – každá skvrna či rýha má svůj příběh patřící k domu.

Nábytek autorka interiéru navrhovala jednoduchý a moderní, zároveň však evokující starobylost a solidnost. Hlavního cíle, tedy zdůraznění krásného prostoru a navrácení jeho funkčnosti, se podařilo dosáhnout s čistotou i citem.

Autorka

Ing. arch. Anna Nová
*1976

Vystudovala FA VUT v Brně, praxi absolvovala v architektonické kanceláři ArchDesign, kde se zabývala také navrhováním nábytku a tvorbou interiérů. Byla spoluzakladatelkou interiérového studia Raan Atelier, kde působila pět let.

Nyní má vlastní kancelář NovaDesign, zaměřenou na návrhy rodinných domů a interiérovou tvorbu. Zajímají ji netradiční kombinace moderních interiérů se starožitnými solitéry nebo naopak vkládání moderních prvků do historických prostor.

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení č.5/2010.

Autor:






Nejčtenější

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun. Památkově chráněná zřícenina hradu Sheriff...  celý článek

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například...
Jakou a kam volit keramickou dlažbu, radí architekt Jan Ranný

Přírodní kámen, dřevo a keramická dlažba patří v architektuře mezi tradiční materiály. Z této trojice se díky novým technologiím dokázala nejvíce posunout...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Další z rubriky

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar Wilde, který v ní pobýval se svým přítelem...  celý článek

Přestavěli starou traktorovou garáž na nové rodinné sídlo.
Stará dobrá Amerika. Z garáže pro traktory je nostalgické rodinné sídlo

Manželé Charlie a Tracey Brownovi se přestěhovali z rušného Seattlu blíže svým rodinným kořenům. Klidné místo našli nedaleko jezera Chelan na severu státu...  celý článek

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním domě. Proměny se ujal návrhář Petr...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.