Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V Kodani se bude lyžovat na střeše a fasádě spalovny. A to po celý rok

  1:00aktualizováno  1:00
Po střeše nové kodaňské spalovny se bude lyžovat, komín bude vypouštět osvětlené kruhy kouře a panoramatická kavárna ve stometrové výšce se stane novým výletním místem Dánů. Průmysl se tak spojí se zábavou a budova s krajinou.

Projekt spalovny a lyžařského areálu v jednom má ambice stát se novým architektonickým a ekologickým symbolem města (vizualizace). | foto: Studio BIG

Utopie, která by měla být realitou už za pět let. Tak to alespoň vidí architekti z dánského studia BIG, ale také porota, která udělila 1. cenu právě tomuto soutěžnímu návrhu v mezinárodní soutěži "Jak atraktivně zabalit budoucí spalovnu, teplárnu a elektrárnu v jednom, aby byl zaručen rekreační přínos pro město a jeho obyvatele".

Tak totiž znělo zadání architektonické soutěže, přitom dispozice a velikost průmyslového kolosu byla dopředu víceménĕ dána. Vítězní architekti spolu se specialisty navrhli celou stavbu "zabalit" do polootevřené skořápky poskládané ze zazeleněných truhlíků a její střechu zformovali jako lyžařský svah.

Bezmála stometrová výška kopce je přitom dána výškou komína, který se zcela schoval za konstrukcí "zelené" fasády.

Výstup na sjezdovku a panoramatická kavárna v téměř stometrové výšce u vyústění...

Výstup na sjezdovku a panoramatická kavárna v téměř stometrové výšce u vyústění komína (vizualizace).

Lyžařský areál na fasádě

"Kreslit fasádu budovy a přitom nenavrhnout její vnitřek je jako balit dárek, jehož obsah neznáme. Místo abychom koupili krásný balicí papír, rozhodli jsme se sami dát městu dárek, který potěší velké i malé, profesionály i začátečníky, místní i turisty," uvádí partner studia BIG a vedoucí projektu David Zahle.

Budoucí lyžařský areál se třemi sjezdovkami o celkové délce až 1,8 km přitom leží pouhé čtyři kilometry od samotného centra Kodaně. Tak daleko totiž stojí spalovna, která slouží městu již 40 let. Její pece jsou však zastaralé, proto bylo rozhodnuto, že do roku 2016 zde má stát nová, ekologicky čistší.

The Fun Factory

Do vyhlídkové kavárny a zároveň na vrchol sjezdovky budou jezdit prosklené rychlovýtahy vedoucí podél komína. Z výtahu se nabídne volný výhled dovnitř průmyslového areálu.

Svahy architekti navrhli z měkkých bílých plastových rohoží, umožňujících celoroční lyžování bez ohledu na sněhové podmínky. Milovníci tohoto sportu budou mít k dispozici tratě s různou obtížností o celkové rozloze 31 000 m². Střecha-sjezdovka je vytvarována tak, aby bylo možné sjet na lyžích až zcela dolů. Okolní krajina pak představuje přirozené pokračování kopce.

Fasáda je jako vertikální zahrada poskládaná z pospojovaných truhlíků....

Fasáda je jako vertikální zahrada poskládaná z pospojovaných truhlíků. Vizualizace

Komín, který nekouří

Oceněný projekt má však ještě zajímavost navíc. Na vrcholu vestavěného komína bude kouřový generátor, který zároveň tvoří střechu panoramatické kavárny. Ve chvíli, kdy se v komoře, jež se bude postupně zaplňovat kouřem, nahromadí 200 kg CO2, bude do ovzduší vypuštěn jeden velký kouřový kruh. V noci bude navíc možné prstence kouře osvětlit červenými a zelenými barevnými lasery.

Každých pět kruhů tedy bude znamenat další tunu CO2 vypuštěnou do ovzduší. Abstraktní pojem CO2 zde dostane konkrétní symboliku, upozorňující obyvatele a návštěvníky města, aby neplýtvali energiemi.

Zpovzdálí připomíná budova spalovny zelený kopec se zasněženým vrškem...

Zpovzdálí připomíná budova spalovny zelený kopec se zasněženým vrškem (vizualizace).

Projekt

Nová spalovna, teplárna a elektrárna v jednom bude postavena v průmyslové části kodaňské čtvrtě Amager. Efektivnější spalování odpadu zredukuje výdej CO2 o 60 000 tun oproti původní spalovně sloužící městu 40 let.

Klient: Amagerforbraending (Amagerská spalovna)
Lokace: Kodaň, Dánsko
Rozpočet: 3,5 MIA DKK
Architekt: BIG -Bjarke Ingels Group (http://www.big.dk)
Spolupráce na projektu: Realities United (Generátor kouřových kruhů)
AKT (Fasáda a konstrukce)
Topotek 1/Man Made Land (Lyžařský svah a krajina)
Budova: 95 000 m²
Střecha a sjezdovky: 32 000 m²
Fasády: 74 000 m²

Než se stane projekt skutečností, bude se muset vyřešit mnoho technických problémů. Při kumulování kouře a jeho následném vypouštění v podobě kruhu vznikne vysoká koncentrace CO2 v ovzduší. Žádný zákon přitom neudává limity, pod kterými se smí lyžovat. Dále se bude muset zajistit dostatečná bezpečnost lyžařů, například zátarasy, aby nebylo možné vyjet z tratě.

To vše může ještě změnit výslednou podobu stavby. Projekt si však již získal mnoho nadšených příznivců jak na straně představitelů města, tak na ředitelství spalovny. Všichni tak udělají vše pro to, aby se realizoval.

"Zatím jde opravdu vše podle plánu," potvrdili pro iDNES.cz vedoucí projektu David Zahle a český architekt Jan Magasanik ze studia BIG.

"Pracuje se na drobných hmotových a výškových úpravách vzhledem k lokálnímu plánu. Klient již vypsal konkurz na dodavatele technologií a stavbu základů. Těšíme se na rok 2016, až si zalyžujeme s výhledem na Kodaň, na základech ekologické spalovny," doplňuje David Zahle.

K dispozici budou tratě různé obtížnosti (vizualizace).

K dispozici budou tratě různé obtížnosti (vizualizace).

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Další z rubriky

Žižkovská legenda se dočká proměny. Finální podobu určí studie

Vizualice. Horní část Seifertovy ulice

Seifertova ulice, jedna z nejfrekventovanějších v pražské čtvrti Žižkov, se možná dočká proměny. Její finální podobu...

Americké Versailles má 58 pokojů a 476 oken. Prodává se za miliardu

Luxusní sídlo v Mahwah v New Jersey má 58 pokojů, 476 oken, dva bazény, saunu,...

Luxusní sídlo v Mahwah v New Jersey má 58 pokojů, 476 oken, dva bazény, saunu, posilovnu, vinný sklep i promítací sál....

Dům, kde bydlel prezident Reagan, původně patřil bohatým Rusům

Pohled na dům ze zahrady

Kdo je bohatý, chce, aby to bylo vidět i na jeho domě. Příkladem jsou v Los Angeles stavby, které se zde objevily kolem...



Najdete na iDNES.cz